26 / 04 / 2024

Marmaris Kalesi’nin duvarları klima takılması için hilti ile delindi!

Marmaris Kalesi’nin duvarları klima takılması için hilti ile delindi!

Yapımı milattan önce 2 binli yıllara dayanan Marmaris Kalesi’nin duvarları klima takılması için hilti ile delindi. Uzmanlar, müze olarak da hizmet veren tarihi yapıdaki çalışmalara tepki gösterdi



Milat'tan Önce 2 binli yıllarda yapılan ve en son 1. Dünya Savaşı'nda Fransızların attığı toplarla darbe alan Marmaris Kalesi'nin duvarları, klima takılması için "hilti" ile delindi. Bodrum'dan gelen ekip duvarları mevcut hiltilerle delemeyince İstanbul'dan daha güçlü elmas uç istendi. Uzmanlar ise yapılan işleme tepki gösterdi. Aynı zamanda müze olarak hizmet veren Marmaris Kalesi'nin binlerce yıllık duvarları, havalandırma amacıyla klima takılması için delindi. Tarihi duvarlarının delinmesi için Bodrum'dan gelen ekibin mevcut malzemeleri yetersiz kalınca, İstanbul'dan daha güçlü elmas uçlu hilti istendi. 


Uygulama yanlış 


Çalışmaların görüntülenmesinden rahatsız olan Müze Müdürü Şehime Atabey ise, fotoğrafların silinmesini istedi. Atabey, "Yaptığımız çalışma yasal. Fotoğraf çekilmesini istemiyorum" diyerek muhabiri uzaklaştırdı. Klimanın, müze içindeki eserlerin rutubetten etkilenmemesi için takılacağı öne sürüldü. Uygulamanın doğru olmadığını söyleyen tarih araştırmacısı ve arkeograf Raşit Öztürk, "Tarihi dokuya dokunamazlar. Bir tek taş alınamaz, çivi çakılamaz. Eğer böyle bir havalandırma gerekliyse bunun Avrupa'da örnekleri var. Avrupa'daki müzelerde benzer durumlarda, seyyar nemden koruyucu cihazlar kullanılıyor. Böylece tarihi doku zarar görmüyor" diye konuştu. 



Yeni Asır



Geri Dön