29 / 03 / 2024

Marriott Halkalı'ya geliyor

Marriott Halkalı'ya geliyor

Ekonomist dergisi bu haftaki sayısında ikisi Muşlu, ikisi de Adıyaman Besnili olan dört ortak tarafından 24 yıl önce Topkapı'da temelleri atılan Pagi Pamuklu Örme ve Giyim Sanayi'nin, dünyaca ünlü Marriott oteller zincirini Halkalı'ya getirmeyi başarmasın



Pagi'nin bünyesinde faaliyet gösteren PlatoTurizm AŞ, geçtiğimiz yılın başında Halkalı'da 5 yıldızlı bir otelinin yatırımına start verdi. 30 milyon dolara mal olacak ve önümüzdeki yılın sonunda hizmete açılacak. Bu oteli 20 yıl boyunca Marriott'un alt markası olan Courtyard by Marriott işletecek.

Tekstil sektörü uzun bir dönemden buyana kendine bir yol haritası çizmeye çalışıyor. Kolay değil; Çin baskısı dışında düşük kur nedeniyle fiyat tuturmakta zorlanan birçok tekstilci elini ayağını sektörden çekmek zorunda kaldı.

Tekstil dışında farklı alanlara yatırım yapıp değim yerindeyse ‘yumurtaları aynı sepete koymayanlar' ayakta kalma mücadelesini devam ettirdiler. İşte bu türden tekstilcilerden birisi olan Pagi Pamuklu Örme ve Giyim Sanayi AŞ, turizm sektörüne yaptığı yatırımla tekstil sektöründe var olma mücedelesini sürdürmeyi başaranlardan.

24 yıllık bir firma olan Pagi, kendi sektörü hariç, kamuoyu tarafından pek de bilinmiyordu.

Taa ki, Halkalı'daki fabrikasının yanında yükselmeye başlayan 5 yıldızlı otel dikkat çekinceye kadar. Bu otelin yatırımcısı aslında, Pagi Pamuklu Örme bünyesinde faaliyet gösteren PlatoTurizm AŞ. Üç yıl önce faaliyete geçen şirket, geçtiğimiz yılın başında Halkalı'da bir şehir otelinin yatırımına start verdi. 30 milyon dolara mal olacak bu otel 22 kattan oluşuyor. 260 oda ve toplam 500 yataklı bu otelin önümüzdeki yılın sonunda devreye girmesi planlanıyor.

Marriott ile anlaştılar

Plato Turizm AŞ, geçtiğimiz hafta bu otelin işletimi konusunda Marriott Oteller zinciri ile anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşma uyarınca Halkalı'daki oteli 20 yıl boyunca Marriott'un alt markası olan Courtyard by Marriott adıyla işletilecek.

Şu anda örme, kumaş ve konfeksiyon ürünleri üretimi gerçekleştiren Pagi'nin kuruluş öyküsü ise 1983 yılında Özal Hükümeti'nin işbaşına geliş dönemine rastlıyor. O dönem dışa açılma politikası ile birlikte tekstil sektörüne sağlanan teşvikler, birçok yatırımcıyı olduğu gibi ikisi Muşlu ikisi de Adıyaman Besnili olan dört ortağı bu alanda yatırım yapmaya itmiş. Farklı sektörlerde çalışan Muşlu Cevat ve Cevdet Karahasanoğlu kardeşler ile Besnili Zübeyir Özbay ve Halil Göksel, 1983 yılında Topkapı'da o dönem orta çaplı bir işletme olan Pagi'yi kurmuşlar.

Topkapı'da temelleri atıldı

Dört ortak ardından aynı yerde 1986 yılında da örme, dokuma konfeksiyon ürünleri üretimi gerçekleştiren Pameks Giyim Sanayi AŞ'yi faaliyete geçirmişler.

1989 yılında ilk önce Pagi'yi ardından 1993 yılında da Pameks'in Topkapı'daki üretim tesislerini, şu anda faaliyet gösterdikleri Halkalı'ya taşımışlar. Dört ortak, 1997 ve 1998 yılında her iki şirketin üretimlerinin bir bölümünü Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ve bu ilçenin beldesi olan Sağlamtaş'a kaydırmışlar.

Cevat ve Cevdet Karahasanoğlu ile Zübeyir Özbay ve Halil Göksel, yaklaşık 10 yıl önce de Istranca Ormanları eteğinde bu adı taşıyan bir fidan üretimi şirketi kurmuşlar.

Şirket yılda 170 bin adet fidan üretimi gerçekleştiriyor. Pagi'nin bünyesine üç yıl önce katılan Plato Turizm ise turizm yatırımları konusunda faaliyet gösteriyor

20 milyon dolarlık ihracat

Pagi, Pameks ve Istranca Orman Ürünleri AŞ bünyesinde şu anda toplam 650 kişi çalışıyor. Pagi ve Pameks Cerutti, Karstad ve Boos gib birçok tanınmış markaya üretim yapıyor. Bu iki şirket yılda 1 milyon 700 bin parça konfeksiyon ürünü üretimi gerçekleştiriyor. Her iki şirketin yıllık ihracatı 20 milyon doları buluyor. Istranca Orman Ürünleri AŞ ve Plato Turizm AŞ ile birlikte dört şirketin geçtiğimiz yıl ki ciro rakamı 25 milyon dolar. Bu yılın sonundaki hedef bu rakamı yüzde yüzde 15 oranında arttırmak.

Dört ortak, oluşturdukları bir sinerji ile başta Pagi olmak üzere bünyede yer alan diğer üç şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevlerini iki yılda bir dönüşümlü olarak gerçekleştiriyorlar.

Pagi'nin şu anda yönetim kurulu başkanlığını Zübeyir Özbay, Pameks'in yönetim kurulu başkanlığıını Cevdet Karaosmanoğlu, Plato Turizm'in yönetim kurulu başkanlığını Cevat Karaosmanoğlu ve Istranca Orman Ürünleri AŞ'nın yönetim kurulu başkanlığı görevini ise Halil Göksel yürütüyor.

Çeşme ve Marmaris'e yatırım yapacaklar

Pagi bünyesindeki Plato Turizm AŞ, bu alandaki yatırımlarını sadeve sehir otelciliği ile sınırlı tutmaayı amaçlamıyor. Şirket, önümüzdeki dönemde Çeşme ve Marmaris'te birer tatil köyü yatarımına hazırlanıyor.

Plato Turizm AŞ Yönetim kurulu Başkanı Cevat Karahasanoğlu, yatarım planları hakkkında şu bilgileri verdi: “Çeşme'de 40 dönümü bize ait 40 dönümü de kullanım hakkına sahip olduğumuz toplam 80 dönümlük bir arsa üzeine bir tatil köyü kurma planımız var. Şu anda fizibilite aşamasında sekiz on ay içinde bu proje netleşir. Yatırım tutarı 25 milyon doları bulur. Yine Marmaris Orhaniye Koyu'nda 14 dönüm bir arsamız var.''

Okan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön