24 / 04 / 2024

Mart ayında toplam 116 bin 30 konut satıldı!

Mart ayında toplam 116 bin 30 konut satıldı!

Türk halkı konuta hücum etti. Mart ayında konut satışı yüzde 32.4 artışla 116 bin adedi geçti. Elindeki doların yeterince prim yaptığını düşünenler de dövizini bozdurup ev almaya koştu..



Döviz kurunun ani hareketleri ve ‘seçim öncesi durgunluk’ endişesi konut satışlarını durdurmadı. Türkiye genelinde mart ayında 116 bin 30 konut satıldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32.4 oranında artış gösteren satışlar seçim öncesinde sektöre ‘can suyu’ oldu.


Şubat ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösteren satışlar mart ayında da hızlı yükselişini sürdürdü. Konut satışlarında, İstanbul 21 bin 911 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u, 14 bin 105 konut satışı ile Ankara, 6 bin 845 konut satışıyla  İzmir  izledi. Satışın en düşük olduğu şehirler ise 15 konut ile Hakkari, 20 konut ile Ardahan ve 35 konutla Şırnak oldu. Sektörün önde gelen isimleri yaptıkları değerlendirmede konut satışlarının ‘gerçek seyrinin 110 bin bandı’ olduğunu vurgulayarak, satışların ‘rayında’ ilerlediğini söyledi.


Kredili satışlar patladı

İpotekli (kredili) konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85.2 oranında artış göstererek 45 bin 315 ile son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 39.1 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 9 bin 391 konut satışı ve yüzde 20.7 pay ile ilk sırayı aldı. Sektörün temsilcileri, kredili satışlardaki artışı ‘normal faiz oranları’nın yükselttiğini dile getiriyor. Geçen yıl firmalar bünyesinde süren satışlar, bu yıl belli bir seyirde devam eden faizler ve sektörün de kredi desteği verdiği kampanyalarla artıyor.


Yarısı yeni konut

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.6 artarak 51 bin 487 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 44.4 oldu. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.4 artış göstererek 64 bin 543 oldu. Yabancılara mart ayında 1610 konut satıldı. İlk sırayı 548 konut ile İstanbul alırken, İstanbul’u 451 konut satışı ile Antalya, 119 konut satışı ile Yalova, 103 konut satışı ile Bursa, 72 konut satışı ile Aydın ve 65 konut satışı ile Sakarya izledi.


‘Dövizini bozduran ev aldı, en güvenli yatırım’

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, gayrimenkulün risk almayanlar için en güvenli yatırım aracı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Şu anda konut alıcılarının çoğu, alıp oturuyor, yatırım çok değil. doları olan yatırımcı da yükselen dövizi bozup konut alıyor. Daha önce bunu öngörmüştük, daha da yükselecek. Seçimden sonra daha da artacak. Hem satışın, hem fiyatların artacağını da ifade etmiştim, çünkü maliyet artışları fiyatlara yansımadı. Yabancılara yönelik satışlar da çok hızlandı.”


‘Tamamlanan projelerde tapu teslimatı hızlandı’

Konut satışında 110 bin bandının, ‘sektörün realitesi’ olduğunu vurgulayan EYG Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı ve Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Şu anda tam satış ritmini yakaladık, rayı buydu, daha öncekiler oldukça düşüktü” dedi. Projelerin çoğunun bitme aşamasına geldiğini anlatan Çelik, bunun da tapudaki işlemleri artırarak satışları gösterdiğini kaydetti. Çelik, “Kredili satışlar ise geçen yıl konut faizleri yüksek olunca düşmüştü. Şimdiyse faizler normal seyrettiği için arttı” diye konuştu


‘Dolar artınca yabancılara cazip geldi’

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 116 bin adet konut satışını, gayrimenkul sektörünün iç dinamiklerinin iyi çalıştığının göstergesi olarak yorumladı. Durbakayım, şu açıklamayı yaptı:

“Geçen yıl mart ayında siyasi dalgalanma nedeniyle meydana gelen satış kısırlığı ile bu yılın mart ayında yaşanan seçim öncesi satış yoğunluğu, konut alıcılarının birbirine zıt iki ayrı davranışını ortaya koydu. Dolayısıyla buna bağlı olarak konut satışlarında normalden çok daha fazla bir artış oranı ortaya çıktı. Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yabancı yatırımcıların daha uygun fiyatlardan konut alma fırsatı ile yeni projelerin artarda satışa sunulmasının da artı etkilerini unutmamak gerekir. Sektördeki bir diğer sevindirici gelişme ise ipotekli satış olarak tanımlanan banka kredisiyle gerçekleştirilen satışların normalden fazla artışıdır. Bu durum, finans sektörünün yeni projelere güveninin bir göstergesi olarak değerlendirmek gerekir.”


Duygu Erdoğan-Milliyet


Geri Dön