19 / 04 / 2024

Maslak Oto Sanayi Sitesinin dönüşümü pahalı olacak!

Maslak Oto Sanayi Sitesinin dönüşümü pahalı olacak!

Maslak Oto Sanayi Sitesi kentsel dönüşüm için müteahhitlerle masada. Ancak dönüşüm bedeli olarak her bir metrekare için 7 bin dolara ulaşan rakamlar istenince görüşmeler kilitlendi.



Ardı ardına yükselen dev plazalar ile İstanbul'un ticaret merkezi haline gelen ve son dönemde Ağaoğlu 1453, Eclipse, Mashattan gibi önemli konut projelerine ev sahipliği yapan Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesinin dönüşümü yeniden gündeme geldi. 


360 dönüm üzerine oturan sanayi sitesindeki toplam 2 bin 56 işyerinin hak sahiplerinin yüzde 70'inin 'dönüşüme evet' demesine rağmen, fiyat bakımından 'uçan' istekleri müteahhit firmaları buradan uzak tutuyor. 


BİTMİŞ REZİDANS FİYATINA 


Maslak'ta şu anda yapımı tamamlanan rezidans projelerinin metrekare birim fiyatlarını kendilerine baz almış durumda. Maslak'taki plazaların metrekare fiyatları 3 bin ile 8500 dolar arasında değişirken, oto tamirhane ve servisleri de bu fiyat üzerinden masaya oturmayı düşünüyorlar. 

Buradan bakıldığında 70 metrekarelik bir dükkân için yaklaşık 600 bin dolarlık (1.3 milyon liralık) beklenti hâkim. 


Ancak gayrimenkul piyasası yetkilileri müteahhitlerin kârlılığı Alman bilgilere göre hak sahipleri dönüşüm için bakımından bu fiyatın mümkün olmayacağını belirtiyorlar. 


MÜTEAHHİTLER YAKLAŞAMIYOR


 Kentsel dönüşüme yönelik görüşmeler Oto Sanayi Sitesi'nde kurulan birlik tarafından yürütülüyor. Şu anda kendilerine ulaşan resmi teklifin bulunmadığını belirten yetkililer, "Bütün site. dönüşüm beklentisi içerisine girdi. Yaklaşık olarak yüzde 70'lik kısım bir an önce anlaşma sağlanmasını bekliyor ancak istedikleri fiyatlar çok uçuk" dediler. Yetkililer, Maslak'ta şu anda oturuma hazır dev rezidansların metrekare birim fiyatları üzerinden istekleri bulunduğu için şu anda bir müteahhidin buraya yaklaşmaya cesaret edemediğini belirttiler. 


360 dönüm üzerine 2 kısımdan oluşan Maslak'taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin Vinci bölümde 425, ikinci bölümde ise 1531 olmak üzere 1956 işyeri bulunuyor. 


Buna bir de Büyükdere Caddesi'ne cepheli 100'ncü Yıl Oto Sanayi Sitesi eklendiğinde bu rakam 2056'ya çıkıyor. 75 dönümlük Vinci kısım ile 285 dönümlük 2'nci kısım olmak üzere sitenin 360 dönümlük büyüklüğü bulunuyor. 


Artaş İnşaat Yön.Krl.Bşk Süleyman Çetinsaya 'Siteyle anlaşma zemini arıyoruz' 


Oto Sanayi Sitesi'ne komşu arazide 550 daire ve 83 ofislik Eclipse projesini geliştiriyoruz. Bu kapsamda yeni proje için buradaki hak sahipleri ile anlaşma zemini arayışında bulunuyoruz. Burayla ilgili bazı temaslarımız var ancak sahiplerin belli yüksek istekleri de mevcut. İstekleri orta bir noktada buluşturmayı hedefliyoruz. Makbule Yönel Maya/TSKB Gyr. Değer. Genel Md. İstenilen fiyatla dönüşüm çok zor' Sitenin bulunduğu bölge kentsel dönüşüme çok müsait durumda bulunuyor. 


Öyle ki, bölgede milyonlarca dolarlık yeni yapılan birçok projeye gidilirken bile bu site içinden geçiliyor. Bu yönüyle dönüşüme çok hazır ancak metrekaresi 7 bin dolarların konuşulduğu ortamda buradaki dönüşümün mümkün olamayacağı açıkça görülüyor. Emrullah Turanlı/Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı 'Burası ile bir daha ilgilenmem' Oto Sanayi Sitesi'nin hemen yanındaki Mashattan projesini hayata geçirdikten sonra burası ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Ancak toplu bir beraberlik sağlanamadı. Bunun ardından gelen yüksek talepler nedeniyle de projeden vazgeçmek zorunda kaldık. Bir daha burasıyla ilgilenmeyi düşünmüyoruz, buranın defterini kapattık. 


Habertürk 


Geri Dön