28 / 03 / 2024

Maslak'ta ofis kiraları son 5 yılda yüzde 50 arttı!

Maslak'ta ofis kiraları son 5 yılda yüzde 50 arttı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ekinci Maslak'taki ofis kiralarını değerlendirdi. Ekinci, "Maslak'ta ofislerin metrekare satış değeri 4 bin ile 6 bin dolar, kira değeri ise 24 ile 28 dolar arasında değişiyor." dedi.



Metrekare bazında ofis kira fiyatlarının son 5 yılda yüzde 50 arttığı Maslak, bu alanda zirveye oynuyor. İstanbul'da en pahalı ofislerin bulunduğu Etiler-Levent bölgesinde fiyatlar 30-35 dolar iken Maslak'ta 28 dolar seviyelerine ulaştı.


Hazırladıkları "Maslak-Ayazağa Bölge Değerlendirmesi" başlıklı raporu AA muhabiri ile paylaşan TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Değerleme Uzmanı Delal Ekinci, bu iki mahallenin Şişli'ye bağlı iken 2012 yılında ilgili kararla Sarıyer'e bağlandığını anımsattı.


Ekinci, Maslak-Ayazağa bölgesinin, İstanbul'un en gözde iş merkezleri arasında yer aldığını, yapılan ve yapımına devam edilen nitelikli ofis ve konut projeleriyle prestijini ve değerini artırdığını dile getirdi.


Maslak'ın nitelikli iş merkezi binalarıyla üst gelire sahip kesime hitap etme, Ayazağa'nın ise zamanla gelişimini sağlayan, alt, orta ve üst gelire hitap eden karma bir bölge olma özelliği bulunduğunu söyleyen Ekinci, "Ayazağa'nın Cendere Vadisi bölgesinin büyük kısmı 2011 yılında 'Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı' olarak planlanmış olup bölgenin sanayi, depolama, lojistik sektör kullanımının dönüşüm süreci başladı. Bu durum, bölgenin değer artışında önemli bir etken oldu. Ayazağa’daki bu gelişmelerle Maslak aksının da var olan değerini artırarak nitelikli projelere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir." diye konuştu.


Ekinci, Maslak'ın, İstanbul'un en eski merkezi iş alanı olarak tabir edilen Levent Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan önemli ofis bölgelerinden olduğunun altını çizerek, "Maslak bölgesi, erişilebilirlik ve prestij bakımından oldukça avantajlı olması ile bağlantılı şekilde ofis yoğunluklu bir gelişim göstermiştir. Bölge, Etiler Levent bölgesinden sonra ofis birim kira değerleri en yüksek bölge durumundadır." bilgilerini verdi.


Çalışma bölgesi olmasından kaynaklı, Maslak'ın akşam saatlerinde azalan nüfusunun önüne, bölgeye yapılan ve yapılmaya devam edilen konut, rezidans ve karma projeler ile geçilebileceğinin düşünüldüğünü aktaran Ekinci, devam eden yatırımlarla gelecek dönemde de bölgenin değerini korumasının ve artırmasının beklendiğini vurguladı. 


Ortalama metrekare fiyatları konutta 8, ofiste 14 bin lira


Ekinci, Maslak bölgesindeki Atatürk Oto Sanayi üzerinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin de sektörün tüm paydaşları tarafından büyük bir ilgiyle beklendiğini anlattı.


Maslak bölgesinde yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda, konutların metrekaresinin 6 bin 500 ile 9 bin 500 lira arasında değiştiğini belirten Ekinci, bölgede satılık ofis stokunun az olduğu ve bunların metrekaresinin de 4 - 6 bin dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.


Ekinci, A sınıfı ofis niteliğindeki projelere ev sahipliği yapan Maslak bölgesinde kiralık ofis stokunun yoğun olduğu ve ofislerin kira birim değerlerinin kur artışlarıyla ortalama 24 ile 28 dolar arasında değiştiğini söyledi.


Maslak'ta son 5 yılda ofis birim kira değerlerinin yüzde 50 arttığının altını çizen Ekinci, "Etiler'de ofis kiraları metrekare bazında 30-32 dolar, Levent'te ise 30-35 dolar aralığında değişiyor." dedi.


"Ayazağa'da konut fiyatlarında büyük farklılık var"


Ekinci, Ayazağa'nın, yoğunluk bakımından sıkışan Ayazağa-Maslak bölgesine yakın ve ulaşımı kolay olmasından dolayı Maslak için alternatif yerleşim bölgesi olma yolunda ilerlediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bölgede inşaat aşamasında olan ve tamamlanmasıyla bölgenin çekim gücünü daha da arttıracağı düşünülen karma kullanımlı projeler yer almaktadır. Ayazağa merkezde bulunan nitelikli ve reklam kabiliyeti yüksek projelerde yer alan konutların metrekare satışı değeri 6 bin ile 7 bin lira bandında olup bölgedeki diğer konutların satış birim değerleri ise bin 500 - 2 bin 500 lira düzeyindedir.


Bir kısmı Sarıyer'e bir kısmı Kağıthane'ye bağlı Cendere Vadisi, 2011 yılındaki planlarına göre eğitim, bilişim ve teknoloji lejandına sahip bir bölge olup zamanla bölgedeki var olan sanayi, depolama, lojistik birimlerinin taşındığı ve 2013 yılı itibarıyla dönüşümünün hızlandığı bir bölgedir. Özelikle Vadi İstanbul Projesi ile bölgede hareketlilik başladı, bu hareketliliklerle bölgenin değerinin de zamanla artacağı öngörülmektedir."


Ekinci, Cendere Vadisi Yenileme Projesi, Kağıthane Metro çalışması gibi önemli yatırım ve gelişmelere istinaden, Maslak-Ayazağa bölgesinin de çehresinin gelecek senelerde değişeceğini, bu gelişmelerle taşınmazların konumlandığı bölgeye ulaşım imkanlarının artacağını söyledi.


Bölgede yeni ve marka projelerde konut birim satış fiyatlarının metrekarede ortalama 2 bin 500 ile 4 bin dolar aralığında değiştiğini ifade eden Ekinci, "Bölgede ofis birim kira değerlerinin ortalama metrekare ücreti 25 dolar. Satış fiyatları ise  4 bin ile 6 bin dolar arasında değişmekte." bilgisini de paylaştı.


AA




Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



METREKARE bazında ofis kira fiyatlarının son 5 yılda yüzde 50 arttığı Maslak, bu alanda zirveye oynuyor. İstanbul'da en pahalı ofislerin bulunduğu Etiler-Levent bölgesinde fiyatlar 30-35 dolar iken Maslak'ta 28 dolar seviyelerine ulaştı. Hazırladıkları "Maslak-Ayazağa Bölge Değerlendirmesi" başlıklı raporu paylasan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Delal Ekinci, bu iki mahallenin $isli'ye bağlı iken 2012 yılında ilgili kararla Sarıyer'e bağlandığını anımsattı. 


Ekinci, Maslak-Ayazağa bölgesinin, İstanbul'un en gözde is merkezleri arasında yer aldığını, yapılan ve yapımına devam edilen nitelikli ofis ve konut projeleriyle prestijini ve değerini artırdığını dile getirdi. 


ÜST GELİRE HİTAP EDİYOR 


Ekinci, Maslak'm nitelikli iş merkezi binalarıyla üst gelire sahip kesime hitap etme, Ayaza ğa'nın ise zamanla gelişimini sağlayan, alt, orta ve üst gelire hitap eden karma bir bölge olma özelliği bulunduğunu söyledi. Ekinci, Maslak'm, İstanbul'un en eski merkezi is alanı olarak tabir edilen Levent Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan önemli ofis bölgelerinden olduğunun altını çizerek, "Maslak bölgesi, erişilebilirlik ve prestij bakımından oldukça avantajlı olması ile bağlantılı şekilde ofis yoğunluklu bir gelişim göstermiştir. Bölge, Etiler Levent bölgesinden sonra ofis birim kira değerleri en yüksek bölge durumundadır." bilgilerini verdi. Çalışma bölgesi olmasından kaynaklı, Maslak'm akşam saatlerinde azalan nüfusunun önüne, bölgeye yapılan ve yapılmaya devam edilen konut, rezidans ve karma projeler ile geçilebileceğinin düşünüldüğünü aktaran Ekinci, devam eden yatırımlarla gelecek dönemde de bölgenin değerini korumasının ve artırmasının beklendiğini vurguladı.

 

KONUTTA 8, OFİSTE 14 BİN LİRA 


Maslak bölgesinde yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda, konutların metrekaresinin 6 bin 500 ile 9 bin 500 lira arasında değiştiğini belirten Ekinci, bölgede satılık ofis stokunun az olduğu ve bunların metrekaresinin de 4 - 6 bin dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. Ekinci, A sınıfı ofis niteliğindeki projelere ev sahipliği yapan Maslak bölgesinde kiralık ofis stokunun yoğun olduğu ve ofislerin kira birim değerlerinin kur artışlarıyla ortalama 24 ile 28 dolar arasında değiştiğini söyledi. Maslak'ta son 5 yılda ofis birim kira değerlerinin yüzde 50 arttığının altını çizen Ekinci, "Etiler'de ofis kiralan metrekare bazında 30-32 dolar, Levent'te ise 30-35 dolar aralığında değişiyor." dedi. 


KONUT FİYATLARINDA BÜYÜK FARK 


Ekinci, Ayazağa'nın, yoğunluk bakımından sıkışan Ayazağa-Maslak bölgesine yakın ve ulaşımı kolay olmasından dolayı Maslak için alternatif yerleşim bölgesi olma yolunda ilerlediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bölgede inşaat aşamasında olan ve tamamlanmasıyla bölgenin çekim gücünü daha da arttıracağı düşünülen karma kullanımlı projeler yer almaktadır. Ayazağa merkezde bulunan nitelikli ve reklam kabiliyeti yüksek projelerde yer alan konutların metrekare satışı değeri 6 bin ile 7 bin lira bandında olup bölgedeki diğer konutların satış birim değerleri ise bin 500 - 2 bin 500 lira düzeyindedir. 




Vahdet Gazetesi


Geri Dön