25 / 04 / 2024

MasterIndex'e göre parası olan ev almak istiyor

MasterIndex'e göre parası olan ev almak istiyor

Katılımcıların yüzde 18'i ev yada daire almak, yüzde 15'i borç ödemek ve yüzde 11'i otomobil almak istiyor



Mastercard'ın Türk Halkı'nın eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğinin yanıtını arayan MasterIndex araştırmasına katılımcıların yüzde 18'i ev yada daire almak, yüzde 15'i borç ödemek ve yüzde 11'i otomobil almak istediği cevabını verdi.

Katılımcıların geri kalanı ise eğitim, gezi, eğlence, tatil, tasarruf, altın, sağlık alışveriş, iş geliştirme ve yeni iş kurma cevaplarını verdi. Sonuçlarda kadın, erkek ayırımına göre incelendiğinde kadınların bu parayı ev veya daire almaya, tasarrufa ve sağlık için harcamaya erkeklere oranla daha eğilimli oldukları gözlemlendi.

Erkekler fark attı
Erkekler ise gezi, eğlence, tatil, yeni iş kurma ve işini geliştirme tercihlerinde kadınlara fark attı. Yüksek gelir grubundakilerin ev, daire, gezi, eğlence, tatil ve tasarruf seçeneklerini eşit derecede tercih ettikleri görülürken, bu grubun bir sonraki tercihi ise elindeki fazladan parayı eğitim için harcamak olduğu ortaya çıktı. Tüm sosyo-ekonomik gruplar, öncelikli olarak ev almayı düşünürken, orta gelir grubu öncelikle borçlarını ödemeyi tercih ediyor. Alt orta ve düşük gelir grupları yeni iş kurmada diğerlerine oranla daha hevesli. Aynı grup gezi, eğlence, tatil seçeneğini en az tercih eden kesim oldu.

Tasarrufta yastık altı öne çıktı
MasterIndex araştırmasının tasarruf etme alışkanlıkları ve yatırım eğilimlerini inceleyen bölümü ise son yılın gözdesi ‘altın'ın yerini ‘yastık altı'na bıraktığını gösterdi. Tasarruf edenlerin büyük bölümü, tasarruflarını “TL olarak bankaya yatırmadan elimde tutuyorum” seçeneğini tercih etti. Yastıkaltı ve altın seçeneklerini sırasıyla, Türk Lirası olarak banka faizinde değerlendirmek, döviz alıp elde tutmak, taşınmaz mülk almak, döviz alıp bankaya yatırmak, yatırım fonları ve hisse senedi yatırımları izliyor.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Cebinde 40 bin lirası olan ev satın almak istiyor

Eline fazladan 40 bin lira geçen Türk halkının ilk isteği ev almak. Ev sahibi olmaya en istekli bölgeler Ege ve Güneydoğu Anadolu

MasterCard tarafından  düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırması, son dönemde Türk Halkı'nın eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğinin yanıtını aradı. Katılımcıların yüzde 18'i ev yada daire almak, yüzde 15'i borç ödemek ve yüzde 11'i otomobil almak isteğini ortaya koydu. Bu parayla katılımcıların yüzde 10'u eğitime harcamak, yüzde 8'i gezi, eğlence, tatil yapmak, yüzde 8'i tasarruf etmek, yüzde 7'si altına yatırım yapmak, yüzde 5'i sağlık için kullanmak, yüzde 5'i alışveriş yapmak, yüzde 4'ü iş geliştirmek ve yüzde 4'ü yeni iş kurmak istedi.

Kadınlar tasarrufu seçti
Sonuçlarda kadın, erkek ayırımına göre incelendiğinde kadınların bu parayı ev veya daire almaya, tasarrufa ve sağlık için harcamaya erkeklere oranla daha eğilimli oldukları gözlemlendi. Erkekler ise gezi, eğlence, tatil, yeni iş kurma ve işini geliştirme tercihlerinde kadınlara fark attı.
MasterIndex araştırmasında, 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri sosyo-ekonomik seviyeye göre de incelendi. Buna göre yüksek gelir grubundakilerin ev, daire, gezi, eğlence, tatil ve tasarruf seçeneklerini eşit derecede (yüzde 12) tercih ettikleri görüldü. Bu grubun bir sonraki tercihi ise elindeki fazladan parayı eğitim için harcamak (yüzde 11) olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre, tüm sosyo-ekonomik gruplar, öncelikli olarak ev almayı düşünürken, orta gelir grubu öncelikle borçlarını ödemeyi tercih ediyor. Alt orta ve düşük gelir grupları yeni iş kurmada diğerlerine oranla daha hevesli. Aynı grup gezi, eğlence, tatil seçeneğini en az tercih eden kesim oldu.

Orta yaş grubu ‘altın' diyor
MasterIndex'e göre, 15-24 yaş gurubu, fazladan 40 bin TL'si olsa bu parayı öncelikle eğitim, gezi, eğlence, tatil ve otomobil almak için harcamak istiyor. 25-29 yaş grubu tasarrufa, 45-54 yaş grubu ise altın almaya daha meyilli. Ege ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri de ellerindeki fazla parayla tasarruf yapmaya diğer bölgelerden daha istekli. Aynı durum otomobil alma konusunda da Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri için geçerli. Gezi, eğlence, tatile gitme seçeneği de İç Anadolu Bölgesi halkı için diğer bölgelere oranla daha üst sırada.
MasterIndex araştırmasının tasarruf etme alışkanlıkları ve yatırım eğilimlerini inceleyen bölümü ise son yılın gözdesi ‘altın'ın yerini ‘yastık altı'na bıraktığını gösterdi. Tasarruf edenlerin büyük bölümü, tasarruflarını ‘TL olarak bankaya yatırmadan elimde tutuyorum' seçeneğini tercih etti. Yastıkaltı ve altın seçeneklerini sırasıyla, TL  olarak banka faizinde değerlendirmek, döviz alıp elde tutmak, taşınmaz mülk almak, döviz alıp bankaya yatırmak, yatırım fonları ve hisse senedi yatırımları izliyor. Tasarruf yapan düşük gelirdekilerin de öncelikli tercihi yastık altı.
Radikal

Ege ve Güneydoğulu ev, İç Anadolu ise tatil istiyor
  
MasterCard tarafından yıllık olarak düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırması, son dönemde Türk halkının eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğinin yanıtını aradı. Katılımcıların yüzde 18'i ev ya da daire almak, yüzde 15'i borç ödemek ve yüzde 11'i otomobil almak isteğini ortaya koydu. Bu parayla katılımcıların yüzde 8'i tatil, yüzde 8'i tasarruf etmek, yüzde 7'si altına yatırım yapmak, yüzde 5'i sağlık için kullanmak, yüzde 5'i alışveriş yapmak, yüzde 4'ü iş geliştirmek ve yüzde 4'ü yeni iş kurmak istedi.

ALT GELİR DAHA GİRİŞİMCİ
Sonuçlarda kadın-erkek ayırımına göre incelendiğinde kadınların bu parayla ev veya daire almaya yöneldiği ve tasarrufa daha eğilimli oldukları gözlemlendi. Erkekler ise gezi, eğlence, tatil, yeni iş kurma ve işini geliştirme tercihlerinde kadınlara fark attı. Araştırma sonuçlarına göre, alt orta ve düşük gelir grupları yeni iş kurmada diğerlerine oranla daha hevesli. Aynı grup gezi, eğlence, tatil seçeneğini en az tercih eden kesim oldu.
EGE VE G.DOĞU TASARRUFÇU
Ege ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri de ellerindeki fazla parayla tasarruf yapmaya diğer bölgelerden daha istekli. Gezi, eğlence, tatile gitme seçeneği de İç Anadolu Bölgesi halkı için diğer bölgelere oranla daha üst sırada.

'ALTIN' GİTTİ, 'YASTIKALTI' GELDİ
ARAŞTIRMA Türk halkının gözde yatırım aracı olan 'altın'ın yerini 'yastıkaltı'nın aldığını gösterdi. Araştırmaya katılanların büyük bölümü, parasını 'TL olarak elimde  tutuyorum' dedi. Yastıkaltı ve altın seçeneklerini sırasıyla, banka faizi  ve döviz almak izledi.
Akşam

40 bin lirayı bulan ‘ev'lenmek istiyor 

MasterIndex'e göre, eline 40 bin lira geçen Türkler'in ilk isteği ev almak oluyor. En istekli bölgeler ise Ege ve Güneydoğu

MasterCard tarafından 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırması, Türk halkının eline geçen fazla parayı ev için harcayacağını ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 18'i ev ya da daire almak, yüzde 15'i borç ödemek ve yüzde 11'i otomobil almak isteğini söyledi. Bu parayla, katılımcıların yüzde 10'u eğitime harcamak, yüzde 8'i gezi, eğlence, tatil yapmak, yüzde 8'i tasarruf etmek, yüzde 7'si altına yatırım yapmak, yüzde 5'i sağlık için kullanmak, yüzde 5'i alışveriş yapmak, yüzde 4'ü iş geliştirmek ve yüzde 4'ü ise iş kurmayı tercih etti.

KADINLAR DAHA TUTUMLU

Araştırmada kadınların parayı ev veya daire almaya, tasarrufa ve sağlık için harcamaya erkeklere oranla daha eğilimli oldukları gözlemlendi. Erkekler ise gezi, eğlence, tatil, yeni iş kurma ve işini geliştirme tercihlerinde kadınlara fark attı. Yüksek gelir grubundakilerin ev, daire, gezi, eğlence, tatil ve tasarruf seçeneklerini eşit derecede (yüzde 12) tercih ettikleri görüldü. Bu grubun bir sonraki tercihi ise elindeki fazladan parayı eğitim için harcamak (yüzde 11) olduğu ortaya çıktı. Araştırma, tasarruf etme alışkanlıklarında ise yatırım araçlarının gözdesi altının yerini, TL olarak banka hesabına bıraktığını ortaya çıkardı
Star


Geri Dön