29 / 03 / 2024

Mavi Jeans mağaza sayısını 250'ye çıkaracak

Mavi Jeans mağaza sayısını 250'ye çıkaracak

Mavi Jeans Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, markanın ürün gamını sürekli değiştirerek, "Mavi Jeans"den "Mavi" konseptine geçmek istediklerini söyledi.



Mavi Jeans Genel Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yavuz, Türkiye'de son 13 yıldır pazar lideri konumunda bulunduklarını ve 2008 cirolarının Türkiye'de 154 milyon lira, yurt dışında ise 62 milyon lira olmak üzere, toplamda 216 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

"Mavi Jeans'in 2005-2007 tarihleri arasını içe dönen ve sistem kuran bir süreç olarak görüyorum, benim dönemimde ise bu kurumsallaşma sürecindeki grafiğe daha dik ivmeler kazandırmak istiyorum. Yüzde 80'e yakın tüketicinin tekstil ve hazır giyimi ertelediği bir dönemde büyüyoruz" şeklinde konuşan Yavuz, gelecek 5
yıl içerisinde 400 milyon lira ciroya ulaşmayı ve kendilerine ait Mavi mağazalarının sayısını ise 3 yılda 191'den 250'ye yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Kadın giyim satışlarını yüzde 30, erkek giyim satışlarını da yüzde 15 oranında artırdıklarını bildiren Yavuz, Türkiye'deki mağaza sayılarının 128'den 137'ye, toplam satış noktalarının 605'e, toplam satış alanının ise 58 bin 950 metre kareye ulaştığını söyledi.

Cüneyt Yavuz, Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında yer aldıklarını hatırlatarak, 2009 yılı büyüme hedefleri için şöyle konuştu: "Bizim büyümeyle ilgili şöyle bir stratejimiz var; 2009 yılı bütçesini yaparken birincisi, 100 endeksine göre bütçe yaptık. Yani 'geçen senenin aynı cirosunu yaparsak ne olur?' diye bir bütçe yaptık. Buradaki hedef ağırlıklı olarak kendi masraf kalemlerimize, bütçemize bakmaktı. Bu da bir anlamda 'Ne ile
büyüyebiliriz?' demek. Aksesuardan bahsettim, bayan ağırlıklı satıştan ve koleksiyondan bahsettim. Bir de metre karenin getireceği artılardan bahsettim.

Onları da koyduk. Biz 'Yaklaşık yüzde 15'lik gerçekçi büyüme hedefi yapabiliriz' dedik. Bunu da ikinci bir bütçe olarak yaptık. O işi de iyi yaptığımızı düşünüyorum ki ilk 4 ayın sonuçlarına göre yüzde 20'nin üzerinde büyüme elde ettik. Bu büyümeye metre kareden arındırılmış olarak bakıldığında ise yüzde 18 büyümüş durumdayız. Metre kare dahil büyümemizin cirodaki payı ise yüzde 22 oldu."

"AKSESUAR SATIŞLARI 4 AYDA İKİ KATINA ÇIKTI"
Yavuz, kategori bazında büyüme oranlarını ise denim kategorisinde yüzde 12, örmede yüzde 30, dokuma alanında yüzde 5, aksesuar alanında ise yüzde 130 olarak açıkladı.

"Mavi Jeans"den "Mavi" konseptine geçmek istediklerinin altını çizen Yavuz, jeans dışındaki ürünlerine de ağırlık vererek tüketicilerin gardırobundaki diğer ürünlerden pay almak istediklerini, bunun için de aksesuar alanına yöneldiklerini ifade etti.

Yavuz, 4 ayda aksesuar satışlarını ikiye katladıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yüzde 5-6 olan aksesuar satışlarımız yüzde 12'lere ulaştı. Bizim istediğimiz aksesuarların kendi başına satılması değil. Aksesuar sayesinde satılan sepet miktarını da müşteri ziyaretini de artırdık. Markamızı Mavi Jeans'ten Mavi'ye taşımak amacıyla son 2 yılda kurumsallaşma adına yaptığımız yatırımların karşılığını alıyoruz. Zor geçmesi beklenen 2009'a çok iyi rakamlarla başladık. Bunda Mavi'nin büyüyen dünyasıyla birlikte genişleyen ürün gamının çok
önemli katkısı oldu. Yine bu süreçte hayata geçirdiğimiz 'Taze Geldi' konseptiyle mağazalarımıza her hafta yeni ürünler girmesini sağladık. Sektörün 'Taze geldi' ruhuna ihtiyacı vardı. Böylece müşterilerimizi her hafta Mavi mağazalarına çekmeyi başardık. Sezonluk işler yapıyoruz. Vitrine koyacağımız malları hava durumuna bakarak düzenlediğimiz de oluyor. Mağazalara haftada 50-60 tane yeni ürün çeşidi giriyor.

Üretimde kalite, tasarım ve doğru fiyat dengesini yakalayabilmek için dünya çapında araştırma yapan bir ekibimiz var. Bu esneklik, özellikle içinde bulunduğumuz konjonktürde bize müthiş bir oyun alanı yaratıyor. 400 bin üyeye ulaşan Kartuş programı sayesinde müşterimizin eğilimlerini ve ihtiyaçlarını öngörerek doğru zamanda doğru ürünlerle buluşmalarını sağlıyoruz. Kartuş kartlara sahip olan tüketiciler diğer müşterilere göre daha fazla sepet sayısı ve ziyaret sayılarıyla belirleniyor. Kart sahiplerinin toplam sepet sayısı diğer müşterilere göre yüzde 25 daha fazla."


"ÜRETİM İÇİN VİETNAM, ÇİN VE MISIR'I ARAŞTIRIYORUZ"
Cüneyt Yavuz, metre kare artırarak büyümeyi hedeflediklerini belirterek, şu anda yarı yarıya olan erkek ve kadın giyim oranını, kadın giyimde yüzde 55'e getirmeyi düşündüklerini, bunun sebebinin ise kadınların daha çok ve çeşitli alışveriş yapması olduğunu söyledi.

Kışlık giyim için de ürün gamını genişletmek istediklerini bildiren Yavuz, önümüzdeki dönemlerde, "Boyfriend Jeans Patti", yeni "İstanbul" tişörtleri, şalvar kotların yer aldığı "Harem Jean" modellerinin tanıtılacağını
duyurdu.

Yavuz, dünyada 50 ülkede satış yaptıklarını ifade ederek, önümüzdeki dönemlerde 30-35 ülkeye daha etkin penetrasyon sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Cirolarının yüzde 20'sini elde ettikleri Kuzey Amerika'da orta ve üst gelir grubuna yönelik satışlar yaptıklarını belirten Yavuz, bu yüzden krizden çok etkilenmediklerini ve krizden önceki dönemlerle yaptıkları satışların aynı
seviyelerde kaldığını bildirdi.

Yavuz, yurt dışında 15-20 tane mağaza açmayı hedeflediklerini ifade ederek, Rusya, İtalya, Gürcistan, İran ve Kazakistan'a yöneleceklerini söyledi. Üretimlerinin yüzde 80'inin Türkiye'de gerçekleştirdiklerini kaydeden
Yavuz, üretim için Vietnam, Çin ve Mısır'daki olanakları araştırdıklarını, özellikle de Mısır'ın ihracat kotasının olmamasından dolayı Kuzey Amerika'ya ihracat için iyi bir lokasyon olabileceğini bildirdi.

Yavuz, yurt dışı ve yurt içi cirolarını yüzde 50-50 oranına getirmeyi planladıklarına dikkati çekerek, özellikle Çin'in kendileri için enteresan bir pazar olduğunu kaydetti.


Geri Dön