25 / 04 / 2024

Mavi Yol Girişimi, Bodrum'a yapılacak golf sahalarına karşı!

Mavi Yol Girişimi, Bodrum'a yapılacak golf sahalarına karşı!

Muğla"nın Bodrum ilçesinde ve çevresinde yapılması planlanan golf sahalarının çevreye zarar vereceğini iddia eden Mavi Yol Girişimi"ne üye yaklaşık 60 kişi üzerinde 'Golf geldi flamingolar gitti', yazılı döviz taşıyarak Bodrum Belediye Meydanı"nda topland



 
Mavi Yol Girişimi üyeleri, Bodrum Belediye Meclisi"nin golf sahalarının yapımına onay vermesine ilişkin kararını protesto etti.

Muğla"nın Bodrum ilçesinde ve çevresinde yapılması planlanan golf sahalarının çevreye zarar vereceğini iddia eden Mavi Yol Girişimi"ne üye yaklaşık 60 kişi üzerinde 'Golf geldi flamingolar gitti', 'Gelecek kuşakları golfe ve ranta kurban etme', 'Golf turizmi halk için iş ve aş değildir' ve 'Son söz yargının' yazılı döviz taşıyarak Bodrum Belediye Meydanı"nda toplandı. Gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Mehmet Karaköse, Bodrum ve çevresinde yapılması planlanan golf sahalarına ilişkin 'yer altı sularını aşırı tüketeceği, kıt kanaat yeten yer altı sularını kirleteceği, ormanları katledeceği, sulak alanlara zarar vereceği, tarım alanlarını yok edeceği, ormanlık alanlara yapılaşma taşıyacağı, göçe neden olacağı ve bölge insanına istihdam sağlamayacağı' yönündeki görüşleri kamuoyuna ve ilgililere defalarca anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Kamuoyu ve tüm tarafların bölgenin su fakiri olduğunu kabul ettiğini ifade eden Karaköse, 'Bizim ve bizim gibi bölgelerde köylüye yapı izni vermeyen, satmasını sağlayan, sonra bir bahane bulup imara açan politikalarla tarım topraklarından rant geliri sağlanması haksızlığına karşı duruyor, arsaspekülasyonu oyununa izin vermek istemiyoruz. Bu konuya destek veren ve sebep olanları kınıyoruz' dedi.

'Türkiye"de tarım arazilerinin kaybedilmesine yol açan bu politikalara seyirci kalmayacaklarını' ifade eden Karaköse, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi: 'Tarım arazilerinin tarım dışı kullanılmaması, sulak alanların korunması, suyun kirletilmemesi kanunlarla korunuyor iken, Bodrum Belediye Meclisi"nin golf sahası yapılmasına izin verdiği bu karar yasal değildir. Anayasamızın 44 ve 45. maddelerine, Toprak Koruma Kanununa ve Uluslararası Anlaşmalara aykırıdır. Her zaman hukukun üstünlüğünü dilinden düşürmeyenlerin, yargının planlar için verdiği iptal kararlarında, golf sahalarının zararlarını gerekçe göstermesine kayıtsız kalmasını, imar planları üzerinde devam eden yargı sürecinin beklenmesi gereğini, bundan önceki her iki meclis oturumunda da kararabağlayan meclis üyelerinin, tekrar gündeme getirilen golf sahası yapımına onayvermelerini anlamıyor ve kınıyoruz. Geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verecekbu kararın otuz günlük askı süresi içerisinde Muğla Barosu"nun yapmış olduğu"Golf sahaları kurulması görüşünü savunanları, uzmanların katıldığı birtartışmaya davet ediyoruz. Onlar da uzmanlarını getirsinler. Bodrum"da Bodrumhalkının önünde tartışılsın" çağrısına aynen katılıyor ve daveti yineliyoruz.'

-YAZAR LATİFE TEKİN-

Yazar Latife Tekin ise Bodrum Belediye Meclisi"nin aldığı karardan dönmesini istedi. Belediyenin bu kararı almış olmasının hemen oraya golf sahası yapılması anlamına gelmediğini belirten Tekin, şöyle konuştu: 'Henüz karar çok taze. Golf sahası yapılması için imar planlarının yapılması gerekiyor. Yasal süreç var. Biz bu süreçte elimizden geleni yapacağız. Golf sahaları geldi flamingolar gitti. İnsan eli bir yere değdikçe doğa bizi terk ediyor. Golf sporu yapılacak, bazı villalar satılacak diye doğayı böyle feda etmek çok hayır getirecek şeyler değil. Belediye ve meclis üyeleri bir daha düşünsünler ve kararlarından vazgeçsinler.' Gösteriye Bodrum"un çamlık köyünden katılan ve üzerinde 'Golf Sopası Topa, Doğanın Sopası Hepimize' yazılı döviz taşıyan Fatma Keskin isimli yaşlı kadın ise köylerine golf sahası yapılmasını istemediklerini söyledi.
A.A


Geri Dön