17 / 04 / 2024

Mavişehir Ege Park AVM'nin yeşil alanını yapılaşmaya açan plan iptal edildi

Mavişehir Ege Park AVM'nin yeşil alanını yapılaşmaya açan plan iptal edildi

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Mavişehir’de Ege Park AVM önündeki yeşil alanı ticari yapılaşmaya açan plan hazırladı. Mavişehir sakinleri 2. İdare Mahkemesi’nde İzmir Valiliği’ne dava açarak, yürütmenin durdurulmasını istedi. Plan, iptal edildi...



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Mavişehir’de Ege Park AVM önündeki yeşil alanı ticari yapılaşmaya açan plan hazırladı. Mavişehir sakinleri, “Yeşil alanıma dokunma”, “Bakanlık imar planını geri çek”, “Sahilime AVM yapma” yazılı pankartlarlla eylem yaparak plana karşı çıktı. Sakinler, TOKİ’nin rekreasyon alanını 4.5 milyon liraya sattığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın altı ay sonra bölgeyi ticaret alanına dönüştürdüğünü, arsanın değerinin, imar planı değişikliğiyle 100 milyon liraya yükseldiğini iddia etti. Mavişehir sakinlerinden Kahraman Turumtay, Birol Meraklı, Ayhan Ünal, Ahmet Rıdvan Tulunay, Ahmet Yalçın Öznamlılar, 25 Kasım 2011’de 2. İdare Mahkemesi’nde  İzmir  Valiliği’ne dava açarak, yürütmenin durdurulmasını istedi. Mahkeme, çevre ve imar bütünlüğünün bozulacağı, kamu yararı ölçütlerine ters düşeceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.


Karar sevinç yarattı

Mavişehir Siteler Birliği Sözcüsü Kahraman Turumtay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planının yanlış olduğunu, rekreasyon alanı olarak kalması gereken bölgenin ticaret merkezine dönüştürülmesinin kamu vicdanını yaraladığını belirterek şunları söyledi: “Karar bizi sevince boğdu. Çünkü plan yanlıştı. Devlet, cebinde kalacak parayı ranta açtı. Bundan sonra yapılması gereken şey açık. Sahildeki yapıların halka kamuya terk edilmesi lazım. İnsanların sahilden yararlanması sağlanmalı. Emsaller yükselmesin, insanların yaşayacağı planlar kalsın, yağmalanma olmasın. Yeni planda şahsi rantlar yerine kamu çıkarı gözetilmeli. Bu karar, bakanlık planını yetkisiz hale getiriyor. Planların hepsinin bozulması gerekiyor.” 

2. İdare Mahkemesi’nin kararı, bölgede inşaatı tamamlanmak üzere olan bir AVM ve özel okulun ne olacağını sorusunu da zihinlere düşürdü. 


Elif Demirci/Hürriyet Gazetesi Ege eki


Geri Dön