18 / 04 / 2024

Mavişehir'de planlar tutmuyor!

Mavişehir'de planlar tutmuyor!

İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde, Mavişehir bölgesi imar planı kaosu 12 yıldır aşılamadı. Revizyon ve onaylanmayan planlar hariç 5 ayrı imar planının yürütmesi durduruldu. Durum hâlâ belirsiz...



İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde, Mavişehir bölgesi imar planı kaosu 12 yıldır aşılamadı. Revizyona uğrayan, onaylanmayan planlar hariç, 2003 yılından bugün kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı toplam 5 imar planı, bölge sakinleri ve meslek odalarının açtığı davalar sonucu mahkeme kararlarıyla durduruldu veya iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ancak uygulanamayan Mavişehir Planı'nın yürütmesi de 1. İdare Mahkemesi kararıyla durdu. Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, yanlışlarda ısrar edilirse yine iptaller olacağını söyledi.


İzmir'in dikey yapılaşmanın yoğun, arsaların değerli olduğu bölge olan Mavişehir'de imar planlarıyla ilgili yıllardır sonuçlandırılamayan tartışmalı süreç devam ediyor. Son 12 yılda revizyon ve onaylanmayan planlar hariç 5 ayrı 1/5000 ölçekli imar planının yürütmesi mahkemeler tarafından durduruldu. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi, planlarını ne meslek odalarına ne de bölge sakinlerine kabul ettiremedi.


Mavişehir'de son 12 yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2003 ve 2010, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin 2006 yılında yaptığı planlar iptal oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2012 yılında yaptığı Mavişehir bölgesi imar planın ise yürütmesi idare mahkemesi taarından durduruldu. Valiliğin toplu konut sahası belirleme işleminin başka bir davada iptal edilmesi üzerine bu karar çıktı. Bunün üzerine yetkiyi alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yeni bir 1/5000 ölçekli plan yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli planı onaylanmadan önce, bu kez Bakanlığın planının yürütmesini durduran yerel mahkeme kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Planlama süreci bir kez daha karıştı. Valiliğin bölgeyi toplu konut sahası ilan etmesiyle ilgili iptal kararının bozulması nedeniyle Danıştay'ın imar planlarıyla ilgili bozma kararı aldığı ortaya çıktı. İtiraz edilince karar Dava Daireleri Genel Kurulu'na gitti.


BÜYÜKŞEHİR'İN 2014 PLANI YÜRÜTMESİ DE DURDU


Danıştay'ın Bakanlık'ın yaptığı bozma kararından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılında yaptığı 1/5000 ölçekli imar planı geçersiz duruma düştü. Bu nedenle 1/1000 ölçekli plan Büyükşehir Belediye Meclisi onayına da sevkedilmedi. Ancak, bölge sakinlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Mavişehir 1/5000 ölçekli nazım imar planı'na yaptığı itirazlar ve dava süreci devam etti. İzmir 1. İdare Mahkemesi bu kez Danıştay'ın bozma kararını gerekçe göstererek, Büyükşehir Belediyesi'nin bu planı yapmakta yetkisiz olduğu gerekçesiyle planının yürütmesini 17 Mart 2015 tarihli kararıyla durdurdu. Böylece, 2003 yılından bugüne mahkemelerin karar verdiği beşinci Mavişehir imar planı davası sonuçlandı. Mavişehirliler'in yaptığı itirazlar da mahkemece planın yürütmesi zaten durduğu için Meclis tarafından reddedildi.


BAKANLIK PLANI DAVASI SÜRECEK 


Öte yandan, Mavişehir'in imar planı çilesi bitmedi. Karşıyaka Belediyesi Bakanlık'tan gelen bir yazıya uyarak Ocak 2015 tarihinden itibaren bölgede herhangi bir planı uygulayamıyor. Geçerli imar planı olmadığı için yeni ruhsat da verilemiyor. Bakanlık planıyla ilgili kesin karar çıktıktan sonra, imar planı yeniden yürürlüğe girebilecek. Ancak, imar planı davaları iptal istemiyle esastan görülmeye devam edecek. 


TOPAL: YANLIŞLARDA ISRAR EDİLİRSE YİNE İPTAL OLUR 


Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Mavişehir planlarının mahkemeler tarafından, bilirkişi raporlarına dayanılarak 5 kez iptal edildiğini ve bilirkişi raporlarının her iptal gerekçesinde, kamuya ayrılmış eğitim alanlarının, sağlık alanlarının özel alan haline getirilmesi, yeşil alanların ve parkların yapılaşmaya açılması, bazı imar adalarında, yapı yükseklikleri ve yapı yoğunluklarının artırılması, ulaşım yollarının yetersizliği ve benzeri gerekçelerle şehircilik bilimine, planlama ilkelerine ve kamu yararına aykırı bulunduğunu söyledi. Topal, "Planlar yeniden yapılırken yanlışta ısrar edilmesi anlaşılır bir tutum değildir. Bu anlayışla yapılacak planlar yine iptal olacaktır" dedi.



Hürriyet





Geri Dön