24 / 04 / 2024

Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşme döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Peki, Mayıs ayında açıklanan enflasyon oranlardan hangisi kira artış hesabında kullanılacak? 2015 Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?



Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?

Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşme döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Bu zam, kanunen meskenlerde dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Ev kiraları artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Mayıs ayı verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Peki, yukarıdaki oranlardan hangisi kira artış hesabında kullanılacak? 2015 Mayıs ayında kiralar yüzde kaç artacak?


Kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Mayıs ayında bu oran yüzde 4,80 oranında belirleniyor. Buna göre mesken sahibine en fazla yüzde 4,80 oranında zam yapılabiliyor.


Ancak işyeri kiralamalarında bu şekilde bir zorunluluk bulunmuyor. Dükkan ve ofis gibi taşınmaz malların kira artış hesaplamasında sözleşme serbestisi uygulanıyor. 


Taraflar arasında kira artışı için hangi oranda anlaşma sağlanmışsa o oranda kira bedeline zam uygulanıyor.


Enflasyon oranları Mayıs 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön