20 / 04 / 2024

Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Peki, Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?



Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiracılık kanununa göre, kiraya yapılacak zam enflasyon oranlarında hesaplanıyor.


Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında uygulanıyor. İşyeri kiracısına 2020 yılına kadar istenilen oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, meskenlerde Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?


Kira zammında kullanılan oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Mayıs ayı kira artış oranları, 4 Mayıs 2015 tarihinde açıklandı.


Açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. Aşağıdaki oranlara göre Mayıs ayında mesken kiracısına en fazla %4,80 oranında zam yapılabilecek.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2015


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli; 1.000 TL

Kira zam oranı; yüzde 4,80

Kira zam bedeli; 48,0 TL

Zamlı kira bedeli; 1048 TL



Kira artış oranları Nisan 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön