23 / 04 / 2024

Mecidiyeköy Galatasaray Oteli'nin ekspertiz değeri 140 milyon dolar!

Mecidiyeköy Galatasaray Oteli'nin ekspertiz değeri 140 milyon dolar!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Lig Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ayan'ın sorularını yanıtladı. Özbek Mecidiyeköy'deki otelin ekspertiz değeri 140 milyon dolar olduğunu belirtti.



Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Lig Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ayan'ın sorularını yanıtladı. İşte Özbek'in gayrimenkul projeleriyle ilgili yaptığı önemli açıklamalar...


"GALATASARAY'IN BORCU SENEDE 160 MİLYON EURO"

Galatasaray'ın yıllık bazda hesabı var. Bunu bütünü itibariyle düşündüğümüzde her şey dahil yıllık 120 milyon euro giderimiz var. 40 milyon da amatör şubeler var. 160 milyon euro... Galatasaray için fedakarlıklar çok eskiden biri yapılıyor. Buna bir ölçü getirmek yanlış. Bunu rakamlandırmak yanlış. Bazı sporcuların sağlıklarından yaptıkları fedakarlıklar var. Bu yüzden değerlendirirken ölçü yapmamak lazım.


"HER AY 8 MİLYON TL VERGİ"

Bizim yaklaşık her ay 8 milyon TL'ye yakın vergimiz var. Yıl bazına vurduğumuzda yaklaşık 100 milyon TL yapıyor. Her ay da yaklaşık 3 milyon euroya yakın sabit maaş ödüyoruz. Futbola girdiğimiz zaman her ay 6 milyon euro gibi bir para ödenmesi lazım. Vergi borçlarının büyük bir kısmı geçmişten gelen yapılandırmalardır. Galatasaray'ın devlete vergi borcu yok.  


"ZARAR EDEN TEK KULÜP GALATASARAY DEĞİL"

Zarar eden tek kulüp Galatasaray değil. Türkiye'deki kulüplerin tamamı zarar etmekte. Bugünü kurtarmak için çalışırsanız bu zarar devam eder. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Buradaki en büyük faktör 160 milyon euro girdisi olan bir kulüp kimseye ihtiyacı olmadan sürdürebilir. Fakat geçmişten gelen ağır kontratlar, hesapsız harcamalar, yanlış yatırımlar Galatasaray'ı banka finansmanına sokmuş. Biz banka borçlarımız itibariyle senede 25 milyon dolara yakın faiz ödüyoruz. Hesaplar dengedeyken 25 milyon dolar açık veriyoruz. Ayrıca piyasalarda sadece TL çerçevesinde borçlanmıyorsunuz. Oradan da 10 milyon dolar kur farkı geliyor. Bunu kontrol edemezsiniz. Dolayısıyla bu sürdürülemez bir şey. Bizim yaptığımız bunu mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımıza yönelik bir sisteme oturtmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor.


"2023'E KADAR TÜM GELİRLER TEMLİKLİ"

Banka borçları artmıyor, artması mümkün de değil. Maliyet açısından faizlerin sıçramasıyla kısmen artmıştır. Galatasaray'ın 210 milyon dolar kredi limiti var. O limit geldiğimizde doluydu. İstesenizde bu borcu arttıramazsınız. Kota şu anda dolu. Bir damla dahi kabul etmiyor. Galatasaray bugün nasıl devamlılığını sürdürüyor. Bu 210 milyon dolar temliklerle teminat altına alınmıştır. Galatasaray'ın borcu sabit. 215 milyon dolar. Bankaya gittiğiniz zaman teminat olarak ne vereceksin diyor ama 2023'e kadar tüm gelirler temlik verilmiş. 215 milyon dolar borcumuz var dediğimiz zaman 400 milyon dolara yakın da temlik verilmiş. 5 milyon doları küçümsememek lazım.


"OTELİN EKSPERTİZ DEĞERİ 140 MİLYON DOLAR"

Otel bir gayrimenkul. Orada bir çadırımız vardı. Olayı ben şöyle değerlendiriyorum. Oradaki arsanın değeri yaklaşık 20-25 milyon dolar civarıydı. Biz bunun üzerine 10 milyon dolar daha harcıyoruz. Oradaki otel 200 odalı 5 yıldızlı. Ekspertiz değeri 140 milyon dolar. Bir varlık yaratıyorsunuz. Bu her zaman bir teminat niteliğindedir. İhtiyaç halinde size yeni ufuklar açabilecek bir şey. Aynı şeyi Riva'da da yapıyoruz. Riva 250 milyon dolar mertebesinde. Bunu geliştirdiğiniz zaman Galatasaray'a 600 milyon dolar olarka geri dönüyor. Spor kulüpleri bunu yapmak zorundalar. Sadece sportif başarılarla bir yere gelinemez.


"GENEL KURULUN DEDİĞİNİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Florya yaklaşık 80 dönümlük bir arazi. Bunun 23 dönümü Galatasaray'ın tapulu malı. 44 dönümü hazineye ait. Geri kalanı GSGM'ye ait. Orada isteseniz de bir gayrimenkul geliştirmesi yapma şansınız yok çünkü sportif faaliyletler için ayrılmış bir alan.Yeşilköy Havalimanı kalktıktan sonra yeni bir planlama yapılacak. Galatasaray'ın menfaatlerini koruyacak şekilde hareket edeceğiz. Ada konusunda hukuki işlemler yürüyor. Galatasaray çok büyük bir camia. Bu camianın sosyal anlamda bütünleşmesi için böyle mekanlara ihtiyaç var. Şuna saygı duymak lazım, Galatasaray'ın patronu genel kuruldur. İradesini de belli etmiştir. Başkan sen burada sosyal manada Galatasaray'a hizmet edecek bir kurum yapman lazım. Biz genel kurulun emanetçisiyiz ve onların söylediğini yapmak zorundayız.


"20 YILLIK HARCAMALARI ARAŞTIRACAĞIZ"

Geçmişteki harcamaları araştırıyoruz. Yakın zamandan geriye ne kadar gidebiliyorsak gideceğiz. Benim hedefim 20 yıl. Buradaki maksat geçmişte yapılan usullü usülsüz harcamaların araştırılması. Bana 100'e yakın kişi imzalı mektup verdi. Ben buna başkan olarak sağır kalamam. Kuşku duyan insanların arınması için bunun yapılması lazım. Bunu halının altına süpürürsek endişe artarak devam eder. Onun için hem iç barışa hizmet edecek hem de insanları aklayacak bir sisteme ihtiyaç var. İki uluslararası firmayla görüşüyoruz. Önce kendi dönemimizi sonra eski dönemleri denetleyeceğiz. Galatasaray aşağı yukarı 12-13 branşta yarışıyor. Hem kürekçilere, voleybola tüm branşlara gitmeye çalışıyorum. Yönetimin kendi yoğunluğu da var. Bunlardan fırsat buldukça gidiyorum. Kendi işlerimizden zaten feragat ettik.


KAPALI SPOR SALONU PROJESİ...

Arena'nın yanına spor salonu yapılması kompakt bir yönetimi beraberinde getirecek. Biz şu an bölünmüş haldeyiz. Biz mümkün olduğu kadar bunları bir araya getirerek muazzam bir tasarruf etmiş olacağız. Kapalı spor salonu daha modern ve tüm branşların aynı yerde çalışabileceği bir yer olacak. Buradaki salonun ticari yönü de var. Cepten para çıkmadığı gibi cebine de para kalıyor. Mevcut şekliyle yılda belli bir kira da getiriyor. Biz Abdi İpekçi'de oynamaya devam edeceğiz demeyi ben çok anlamsız buluyorum.


Güneş Gazetesi


Geri Dön