26 / 04 / 2024

Mecidiyeköy Mahmutbey metro hattı 48 ayda tamamlanacak!

Mecidiyeköy Mahmutbey metro hattı 48 ayda tamamlanacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, " Her türlü beklenti ve manipülasyonlara rağmen bizler hizmete devam edeceğiz. Çünkü bizim daha çok işimiz var. " dedi...




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Her türlü beklenti ve manipülasyonlara rağmen bizler hizmete devam edeceğiz. Çünkü bizim daha çok işimiz var" dedi.


Topbaş, Alibeyköy Meydanı'nda düzenlenen "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattının Temel Atma ve 201 Erguvan Otobüsünün Hizmete Alım Töreni"ndeki konuşmasında, dünyadaki değişim ve dönüşümü yakından takip ettiklerini, kentlerde ve yerleşim birimlerinde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığını söyledi.


Başta ulaşım olmak üzere her alanda yatırımların geliştirildiğini kaydeden Topbaş, raylı, kara yolu ve deniz yolu projeleriyle İstanbul'u rahatlatacaklarını belirtti.


İstanbul'da son 10 yıldaki 60 milyar yatırımın 32 milyarının ulaşıma ayrıldığını ve ulaşım öncelikli yatırımlar yaptıklarını anlatan Topbaş, kaliteli, konforlu, hızlı ve güvenilir sistemleri ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.


Topbaş, tamamen yerli ve son teknoloji ile donatılan 201 yeni otobüsün engelli araçlarını şarj edebilecek özellikte olduğunu bildirdi. Şehirlerin ve tüm ülkenin hak ettiği yere gelebilmesi için çalıştıklarını dile getiren Topbaş, vatandaşların mutlu olmasını ön plana aldıklarını kaydetti.


"Her yerde metro, her yere metro" sloganıyla yola çıktıklarını belirten Topbaş, "2019 sonu için raylı sistemlerde İstanbul'a 400 kilometreyi öngördük" dedi.


Topbaş, adam, zaman ve para yönetimindeki başarısıyla bu denli yatırım yaptıklarını belirterek belediye olarak iç borçlarının olmadığını, metro için 100 liradan 38 lira kadarının dış borç olarak alındığını söyledi.


Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının temelinin atıldığını, bunun bir kısmının ihale sürecine girdiğini anlatan Topbaş, hattın Kabataş'a kadar ulaşacağını belirtti.


İstanbul'daki eserlere eserler katmayı her dönem millet olarak benimsediklerini ifade eden Topbaş, "Sorunları bir bir geride bıraktık. Sıkıntılar geride kaldı" diye konuştu.


Seçim sürecinde olduklarını dile getiren Topbaş, vatandaşlara hitaben, "Kararınızı verirken, bu kente yaptıklarımızın karşılığında bir karne vereceksiniz, başarımızı ölçeceksiniz" dedi.


Muhalefetin, kendilerini az metro hattı yapmakla suçladığını kaydeden Topbaş, metroda devletlerle mukayese edilir hale geldiklerini bildirdi.


İstanbul'da geçmişte çöp yığınları, hava kirliliği ve susuzluk olduğunu söyleyen Topbaş, bugün İstanbul'un AK Partili belediyeler elinde farklı bir noktaya geldiğini kaydetti.


Vatandaşların hassasiyetlerini seçim sandığına yansıtacağına olan inancını dile getiren Topbaş, "Her türlü beklenti ve manipülasyonlara rağmen, bizler hizmete devam edeceğiz. Çünkü bizim daha çok işimiz var" ifadesini kullandı.


- Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden verilen bilgiye göre, 18 kilometre uzunluğundaki Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattı,  Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar ilçelerini birbirine bağlayacak. 


Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattı, Mecidiyeköy'de mevcut metro istasyonuyla entegre olarak başlayarak Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy bölgelerinden geçerek Karadeniz Mahallesi'nde mevcut Topkapı-Edirnekapı-Habibler Tramvay Hattı'na entegre olacak, oradan Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi üzerinden devam ederek Mahmutbey'de yeni hizmete açılan Otogar-Bağcılar Kirazlı-Mahmutbey-Başakşehir- Olimpiyatköy Metro Hattı'na bağlanacak.


İş ve yerleşim bakımından yoğun alanlardan geçecek metro hattı daha sonra Mecidiyeköy'den Beşiktaş üzerinden geçerek Kabataş'a kadar uzatılacak. 15 istasyondan oluşacak hattın 48 ayda tamamlanması hedefleniyor.


Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ile saatte tek yönde 70 bin yolcu taşınabilecek. İşletmeye açıldığında günde yaklaşık 1 milyon kişinin bu hat ile yolculuk edeceği tahmin ediliyor. 144 araç ile işletmeye açılması planlanan metro hattında, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı'nda kullanılacak araçlar gibi sürücüsüz olarak hizmet verecek.


Metro hattı ile Mecidiyeköy ve Mahmutbey arasındaki yolculuk süresi 27 dakikaya, Çağlayan ve Gaziosmanpaşa arası 13 dakikaya, Mecidiyeköy ve Alibeyköy arası 7,5 dakikaya inecek.


Metro tamamlandığında Mahmutbey'den metroya binen bir yolcu Yenikapı'ya 39,5, Sarıyer Hacıosman'a 45, Üsküdar'a 48,5, Kadıköy'e 52 ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na 95,5 dakikada ulaşacak.


- 201 yeni erguvan otobüs


Yeni hizmete alınan otobüslerde akülü engelli arabaları için şarj etme üniteleri kuruldu. Engelli vatandaşlar, otobüste seyahate ederken akülü aracını prize takarak şarj edebilecek.


Hizmete alınan yerli üretim 201 adet yeni otobüsle İstanbullular'a hizmet veren "çevreci", "modern" ve "engelli vatandaşların da kullanımına uygun" otobüslerin sayısı 973'e ulaştı.


 

AA


Geri Dön