25 / 04 / 2024

Medeni Kanuna göre gayrimenkul sayılan mal ve haklar!

Medeni Kanuna göre gayrimenkul sayılan mal ve haklar!

Medeni Kanun'nun 704. maddesine göre gayrimenkul mülkiyetinin konusunu şunlar oluşturmaktadır: 1. Arazi, 2, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler...




Medeni Kanun'nun 704. maddesine göre gayrimenkul mülkiyetinin konusunu şunlar oluşturmaktadır: 1. Arazi, 2, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler. 


Madde metninden de anlaşılacağı gibi gayrimenkul sayılan mal ve haklar sayılmıştır. Bu sayılanlardan başka, gayrimenkul mükellefiyetinin diğer bir çeşidi, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği" başlıklı üçüncü maddesinde de şu şekilde ifade edilmiştir: "Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlere bağlantılı özel bir mülkiyettir." MK'nin 704. maddesinde, gayrimenkul mülkiyetinin konusu olarak sayılan müstakil ve daimi haklar, gayrimenkul değildir. Sosyal ve ekonomik koşulların gerekli kıldığı ve tapu sicil hukukunun düzenlediği hükümlerle, gayrimenkul mülkiyetinin konusu sayılan bu haklar, sürekli ve bağımsız nitelik taşıyan irtifak haklarındandır (1). 


1-Arazi MK'nin 704. maddesi araziyi gayrimenkul olarak saymıştır. Arazi de tapu siciline kaydedilmektedir. Sınırları, yüzölçümü ve niteliği yeterli biçimde belli edilmiş arazi parçasına parsel adı verilmektedir. Kadastro ve tapulama tespitine dayanan her parsel, tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmektedir. 


2- Tapu Kütüğünde Ayrı Sayfaya Kaydedilen Bağımsız ve Sürekli Haklar Medeni Kanun'un gayrimenkul niteliğinde saydığı ve tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, gerçekte irtifak haklarının belli bir türü olmakla birlikte, sosyal ve daha çok da ekonomik ihtiyaçların zorlanmasıyla, hukuki düzenleme ve tapu sicil tekniği ile sağlanan, menkul mülkiyetinin konusudur. Mütemmim cüz prensibinin bir istisnası olan bu haklar, ilişkin oldukları arazinin, üstünde veya altında, arazinin mülkiyetinden bağımsız olarak hak sahibinin mülkü durumundadır Tapu kütüğünde, ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar; üst hakkı ve kaynak hakkı'dır. 


a) Üst Hakkı Üst hakkı, sahibine, yüklü taşınmazın (arazinin) altında veya üstünde, bir yapı inşa etme veya mevcut olan yapıyı (inşaatı) muhafaza etme ve bu yapının (inşaatın), mülkiyet hakkına sahip olma yetkisini sağlayan, bir irtifak hakkıdır. Bu nedenle, üst hakkı, tüm bu kapsamlı içeriği ile birlikte "üst hakkı irtifakı" olarak da adlandırılmaktadır. 


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi


Geri Dön