20 / 04 / 2024

Mega projeler çimento sektörünü olumlu etkileyecek!

Mega projeler çimento sektörünü olumlu etkileyecek!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Şefik Tüzün çimento iç pazarının bu yıl ekonomi geneline paralel yüzde 4 büyüyeceğini dile getirdi.



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Şefik Tüzün çimento iç pazarının bu yıl ekonomi geneline paralel yüzde 4 büyüyeceğini, ihracatın ise dış pazarlardaki sıkıntılar nedeniyle 500 milyon dolara ineceğini tahmin ettiklerini söyledi.


Pazarı değerlendiren Tüzün, çimento iç pazarını yeni havalimanı gibi büyük ölçekli altyapı projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinin desteklediğini ifade ederek, “Projelerin hız kesmediğini görüyoruz, yüzde 3 olarak açıkladığımız iç tüketim büyüme tahminini yüzde 4’e yükselttik” dedi.


Dünyanın beşinci büyük üreticisi olan Türk çimento sektörünün toplam üretimi geçen yıl yüzde 0.3 artışla 72.8 milyon ton olurken, iç pazarda satışlar yüzde 1.3 artışla 65 milyon ton oldu. 


Çin ve İran’ın ardından dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan Türk çimento sektörünün toplam ihracatı ise geçen yıl yüzde 2.7 daralarak 10.7 milyon ton oldu. Çimento ana pazarları olan Ortadoğu ile Kuzey ve Batı Afrika’da bazı ülkelerin pazarlarını ithalata kapatmaya hazırlanması ve bazı rakip ülkelerin ihracata hız vermesi nedeniyle ihraç pazarlarında daralma bekleniyor.


Milliyet 






Bu haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı M. Şefik Tüzün, çimento sektörünün 20 bin ton kapasite ile başlayan yolculuğunda bugün 80 milyon tonun üzerinde klinker üretim kapasitesine ulaştığını söyledi. Tüzün, "Avrupa'da bir numarayız. Kentsel dönüşüm, mega projeler ve yeni pazarlarla birlikte çimento sektöründe büyüme hedefliyoruz" dedi.


İnşaat sektörünün dünyada hızla gelişmesiyle birlikte çimento, ihracatçı ülkelerde ekonomik kalkınma için önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) TÇMB Başkanı Tüzün, kıyasıya rekabetin yaşandığı bu söktörde Türkiye'nin başarıyla yoluna devam ettiğini söyledi. Tüzün; geçen yıl küçük bir daralmayla 10,7 milyon ton olarak gerçekleşen ve 550 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanan çimento sektörünün ihracatı 2016'nın ilk 2 ayında yıllık bazda yüzde 46,35 arttığını ifade etti.

500 MİLYON $'LIK KATKI

Tüzün, “Ortadoğu pazarına karşı Türkiye, kentsel dönüşüm, mega projeler ve yeni pazarlarla birlikte çimento sektöründe büyüme hedefliyoruz. İhracatının yıl sonunda 7 milyon ton, klinker+çimento ihracatının ise 10 milyon ton olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Şefik Tüzün, sektörün 100 milyon ton üretim kapasitesiyle, ülke ekonomisine 500 milyon dolarlık katkı beklediklerini söyledi. Tüzün, “ Türkiye Çimento sektörü, 2015 yılında yaklaşık 3.2 milyar dolar cirosu, 550 milyon dolar ihracatı ve doğrudan 17 bin kişiye ulaşan istihdamı ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundadır” diyerek Çimento ihracatında ağırlık özellikle Suriye'deki artış ile birlikte Orta Doğu pazarı olduğunu belirtti.


Yeni Şafak


Geri Dön