29 / 03 / 2024

Mega projeler hız kazanıyor!

Mega projeler hız kazanıyor!

Ulaştırmadan savunma sanayisine, enerjiden teknolojiye Türkiye'nin mega projeleri tek parti iktidarıyla hız kesmeden sürecek. Karar aşamasındakiler ise hayata geçirilecek



AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olmasının ardından ulaştırma, savunma sanayisi ve enerji gibi alanlarda devam eden projelerin hız kesmeden sürmesi, karar aşamasındakilerin de yeni dönemde hayata geçirilmesi bekleniyor. İstanbul'a 3'üncü havalimanı, İstanbul-Bursaİzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması bekleniyor. Kanal İstanbul ve 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli gibi projeler Türkiye'nin çehresini değiştirecek. Yerli Otomobil Projesi kapsamında elektrikli yerli marka otomobil imalatının gerçekleşmesi için Ar-Ge başta olmak üzere gerekli altyapının kurulması çalışmaları sürdürülecek. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi teminine yönelik karar aşamasına gelinirken, Ankara'da kurulacak TRJet tesisinin yapım çalışmalarına başlanacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, son 13 yılda gerçekleştirdiği 260 milyar liranın üzerinde yatırımla aralarında Marmaray, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren gibi büyük projeleri hayata geçirdi. İstanbul'da 3'üncü havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Kars-Bakü-Tiflis demiryolu hattı, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de yapımına başladı. 

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İÇİN DEV ENERJİ YATIRIMI

 

UZAYDA DA BÜYÜYECEK


İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nin 37 kilometrelik kısmının bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Türkiye yeni dönemde uzayda da büyüyecek. Uzaya gönderilen Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının ardından, Türksat 5A ve 5B uyduları için de 3 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor. 


İSTANBUL'UN TRAFİĞİ RAHATLAYACAK


İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde çalışmalar ihale aşamasına geldi. İki karayolu ve bir metro yolunun Boğaz'ın altından geçeceği projenin uzunluğu 6.5 kilometre olacak. Projeyle İstanbul'daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlandırılacak. Önümüzdeki aylarda ihale işlemi tamamlanacak tünelin, 5 yıl içinde hazır hale gelmesi hedefleniyor. 


DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ İHALE AŞAMASINDA


Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine çıkılacak. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşıyacak köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Proje, yap-işletdevret modeliyle hayata geçirilecek. Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayarak tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması, ülkeler arası ekonomik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi amaçlarıyla yapılacak Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Hattı tamamlanacak. 


Sabah


Geri Dön