20 / 04 / 2024

Mehmet Cemal Geneş: Ev alırken seramiğine değil inşaatına bakın!

Mehmet Cemal Geneş: Ev alırken seramiğine değil inşaatına bakın!

TÜİK tarafından yayınlayan Konut Satış İstatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2014 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,2 oranında artarak 115 786 oldu. Bu artışın nedeni nedir?




TÜİK tarafından yayınlayan Konut Satış İstatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2014 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,2 oranında artarak 115 786 oldu. Bu artışın nedeni nedir? Peki konut alırken nelere dikkat etmeliyiz.


İnşaat sektöründeki büyümeyi ve konut satış rakamlarını değerlendiren Zirve Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş, “İnşaat sektörünün son zamanlarda durgun olduğu düşünülmesine rağmen, satışlarda artış var. İnsanlar artık hem güvenliği olan hem de depreme dayanıklı inşa edilen yeni ve modern bina ve sitelerde yaşamayı tercih ediyor. Ayrıca, Türkiye’nin büyük bir kısmı deprem tehlikesi altında olması nedeniyle, özellikle İstanbul ve çevresinde çok sayıda modern siteler inşa edilmekte ve maddi durumu olan bilinçli insanlar da bu binalardan konut almaktadır.”


Geneş ayrıca, konut alırken dikkat edilmesi gereken unsurlara yönelik ipuçları verdi: “Sadece evlerin iç tasarımına, mutfağına, seramiğine, kapı-pencerelerine, mermerine bakmak yeterli değil, inşaatın sağlam ve depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için mutlaka bu işten anlayan teknik insanlara danışmak gerekiyor. İnsanlar araba alırken eksper için para veriyor, ancak konut alma konusunda buna gerekli özen ve dikkati göstermiyor.  Bu işten gerçekten iyi anlayan akademisyenlere, mühendislere ve bu işte tecrübe kazanmış insanlara danışmalılar.” diye konuştu.


Piyasada depreme dayanıksız, kaliteli malzeme kullanılmamış çok sayıda bina olduğu ve halen inşa edilmeye devam edildiği uyarısında bulunan Geneş, inşaatların projelendirme esnasında genellikle yönetmeliklere uygun yapıldığını, fakat uygulamada aynı özenin gösterilmediğinin altını çizerek şunları söyledi: “Proje aşamasında kullanılan bilgisayar programları veya bunları projelendiren mühendislerin büyük bir kısmı binaları depreme dayanıklı olarak tasarlıyor. Yani en azından analiz sonuçları, yapının depreme dayanıklı olduğunu gösteriyor. Fakat iş uygulamaya geldiği zaman, inşaatlar daha çok, kültür seviyesi düşük, ilkokul veya ortaokul mezunu, farklı sektörlerden para kazanmış, inşaat konusunda hiç bir eğitim almamış, teknik olmayan insanlar tarafından inşa ediliyor. Çalıştırılan işçilerin hiçbirinde yaptığı işin eğitimini aldığını gösterir belge bulunmamaktadır. Sadece para kazanmak için bu işi yapan müteahhitlerin çok az bir kısmı iyi yetişmiş ve tecrübeli mühendis çalıştırıyor. Genellikle, sadece durumu kurtaracak şekilde, depreme dayanıklı yapı inşa yöntemlerini bilmeyen bir kaç tecrübesiz mühendis yada tekniker çalıştırıyorlar. Bundan dolayı, mühendis ve teknik elemanların eğitim seminerleri ile eğitilip bilinçlendirilmesinin yanında, işçi ve ustaların da ciddi bir eğitimden geçirilerek sertifikalandırılması, Avrupa’daki gibi sertifikasız kalıp, demir ve beton işi yapan ustaların inşaatlarda çalıştırılmaması konusunda devletin ciddi yaptırımlar getirmesi gerekiyor.”


Yapı Denetim Firmaları Binaları Yeterince Kontrol Edemiyor


“Ciddi anlamda bir kontrol söz konusu olsaydı, yapı denetim firmaları çok daha fazla mühendisi bünyesinde bulundurmalıydı.”  diyen Geneş normal şartlarda inşaat maliyetlerinin %3 ünü alması gereken yapı denetim firmalarının, genelde rekabetten dolayı bu oranı %1’lere kadar düşürebildiğini, bu kazançla da istihdam edilen mühendis sayısının ve kalitesinin çok düşük olduğunu, yapılması gereken kontrollerin tam anlamıyla yapılamadığını söyledi.


Binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesinin yolunu yine toplumun açabileceğini söyleyen Geneş ev alacaklara seslenerek; “Daha ucuz ya da daha gösterişli diye ev almayın. Müteahhidinin kim olduğunu ve ne kadar ciddi bir şekilde bina inşa ettiğini çok iyi araştırmak gerekiyor. Firma sahiplerinin ne kadar teknik insanlar olduğuna, bu işin eğitimini almış inşaat mühendisi olup olmadıklarına, ya da beraber çalıştıkları teknik elemanların bu özellikleri taşıyıp taşımadıklarını kontrol ederek ev almaya karar vermek gerekiyor. Eğer toplum olarak bunu bilinçli olarak yapabilirsek asıl o zaman bu işin önüne geçmiş oluruz. Binaların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesinin yolunu açabiliriz.” uyarılarında bulundu.



Gaziantep Zafer


Geri Dön