26 / 04 / 2024

Mehmet Cengiz, Yüksek Hızlı Tren Projesi ile ilgili açıklama yaptı!

Mehmet Cengiz, Yüksek Hızlı Tren Projesi ile ilgili açıklama yaptı!

Ankara'daki TCDD soruşturmasına ismi karıştırılan Cengiz İnşaat "Yıpratılmak isteniyoruz, herşeyimiz şeffaf ve ortada" açıklaması yaptı Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Yüksek Hızlı Soygun" başlıklı haberle ilgili Cengiz İnşaat'tan açıklama geldi...



Verilmeyecek hesabımız yok 



Ankara'daki TCDD soruşturmasına ismi karıştırılan Cengiz İnşaat "Yıpratılmak isteniyoruz, herşeyimiz şeffaf ve ortada" açıklaması yaptı Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Yüksek Hızlı Soygun" başlıklı haberle ilgili Cengiz İnşaat'tan açıklama geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz imzalı açıklamada "Haberdeki bilgiler tamamen asılsız, gerçek dışı ve bizi yıpratmaya yöneliktir. Yüksek Hızlı Tren Projesinin İnönü - Vezirhan-Köseköy kesimi 2006 yılında yapılan ihale ile Cengiz - IC Içtaş ve Çinli CRCC - CMC firmalarıyla birlikte konsorsiyum olarak taahhüdümüzde kalmıştır" denildi. 


EN DÜŞÜK KREDİ Açıklamada şu bilgiler yer aldı: 

Çin Eximbank'tan bu projede kullanılmak üzere temin edilen 720 Milyon ABD dolan tutarındaki kredi (5 yılı ödemesiz, toplam 20 yıl vadeli, %2 sabit faizli) bugüne kadar yurtdışından getirilmiş olan, maliyeti en düşük kredilerden biridir. 

Sözleşme birim fiyatları ABD doları bazında sabit olup, bugüne kadar hiçbir fiyat farkı ödenmemiştir. 

İşin yapımı süresince bilindiği gibi TL'nin ABD dolan karşısında değer kazanması nedeniyle birim fiyatlarımızın ve ana malzeme girdilerimizin neredeyse tamamı güncel piyasa fiyatlarının altında kalmış, buna rağmen işin yapımına devam edilmiştir. 

Bir Yüksek Hızlı Tren Projesi için en kritik ve en zorlu güzergahlardan biri olan bu kesimde, işin zamanında tamamlanabilmesi için hiçbir maliyetten kaçınılmamış ve iş %99 seviyesinde tamamlanmıştır. 

Bu kadar zor bir projeyi bu şartlarda ve bu fiyatlarda gerçekleştirdiğimiz için konsorsiyumolarak takdiri hak ettiğimizi düşünmekteyiz. 


Cengiz İnşaat'ın 225 firmanın yer aldığı "En iyi Uluslararası Müteahhitler ListesF'nde son 10 yıldır yer aldığı ifade edilen açıklamada, "Bugün eğer Türk firmalan uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde Dünyada 2. sırada yer alıyor ve Cengiz İnşaat olarak da biz bu Türk firmaları içerisinde üst sıralarda bulunabiliyorsak, bu ülke adına bir başan olarak kabul edilmelidir. Bugün yurt içinde ve yurt dışındaki projelerimizde gösterdiğimiz başarılardan dolayı takdir görmekteyiz" denildi. 


ŞEFFAF ŞİRKETLER 


Mehmet Cengiz açıklamanın sonunda şirketlerinin her faaliyetinin şeffaf olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: "Grubumuz ülkemizin yıllarca yatırım yapılmayan fabrika ve tesislerine yaptığı modernleştirme çalışmaları ve yatırından ile o fabrika ve tesisleri Dünya'nın en modern tesisleri ile yanşacak hale getirmiştir. Şirketimiz yaklaşık 25 bin işçi çalıştıran büyük ve güçlü bir gruptur. Gerçekleştirdiğimiz tüm projeler fiziksel ve parasal olarak çok açık ve net biçimde ortadır. Her zaman incelenebilir ve denetlenebilir konumdadır. Verilemeyecek hiçbir hesabımız yoktur." 


Güneş Gazetesi 


Geri Dön