25 / 04 / 2024

Mehmet Ergün Turan: Bizde balon değil talep patlaması var!

Mehmet Ergün Turan: Bizde balon değil talep patlaması var!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, konut sektörünün darboğaz yaşadığı ve balon oluştuğu yorumlarına “Bizde ciddi talep patlaması var” sözleriyle yanıt verdi. Turan, orta ve alt gelir grubu için inşa ettikleri konutlara yoğun talep olduğunu söyledi



HABERTÜRK’e hedeflerini ve projelerini anlatan  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, alt ve orta gelir grubu için inşa ettikleri konutlara yoğun talep olduğunu ifade etti. Son dönemde konut sektörünün ciddi darboğaz yaşadığı ve konut balonu oluştuğu yorumlarını değerlendiren TOKİ Başkanı, “Bizim uğraştığımız segment, orta ve alt gelir grubu. Bizim segmentte ciddi bir talep söz konusu. Balon söz konusu değil. Bazı büyük vilayetlerde, üst gelir grubu konutlarda olabilir; bunu bilemem. Ama bizim yaptığımız konutlara çok ciddi talep var” diye konuştu. Turan, özel sektörün gelir gruplarına göre daha hesaplı konutlara yönelebileceğini, böylelikle bir dengenin oluşacağını söyledi.


‘2023’E KADAR 1 MİLYON KONUTU AŞACAĞIZ’

TOKİ’nin şu ana kadar 650 bin konuta ulaştığını kaydeden Turan, 2023’e kadar 1 milyon konutu aşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kentsel dönüşüme de değinen Turan, burada amacın insanların kendi bölgelerinde yaşaması olduğunu vurguladı. Turan, “Sosyolojik, tarihsel perspektif düşünülmeden atılan adımlar kentsel dönüşüm değildir” dedi. Turan, 53 ilde kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını, ihalelerin yüzde 40’ını kentsel dönüşümün oluşturacağını belirtti.


'KONUTLARIMIZDA YATAY MİMARİYİ DİKKATE ALIYORUZ'

Turan, son dönemde ülkenin dört bir yanında mantar gibi biten gökdelenlerle ilgili; şehirlerin dokusuna, tarihine ve kültürüne uygun konut hassasiyetine dikkat çekti. Turan, “Biz, yeni ürettiğimiz bütün konutlarda yatay mimariyi dikkate alıyoruz. Yüksek emsal oranı oluşturursanız, yüksek bina yaparsınız. Biz daha düşük imar oranıyla bina inşa ediyoruz” dedi. TOKİ’nin haftanın 5 günü Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan bitmiş projeleri denetleyen, 20 kişilik bir konut kabul ekibi bulunduğunu belirten Turan, “Dünün beklentileri ile bugünün talep ve beklentileri farklı. TOKİ, artık başka bir evreye geçmiştir. Nicelikten de vazgeçmeden, daha nitelikli konutlar üretiyoruz” diye konuştu. Turan, TOKİ’nin 6 aydır yaptığı ihalelerde Anadolu’da çok farklı mimaride, yaşam alanlarının da planlandığı konsept projeleri hayata geçirdiğini söyledi.


19 KONUT İÇİN 5 BİN BAŞVURU

Turan, gelen taleplerle ilgili şu bilgileri verdi:

-Konya Selçuklu’da 19 konut için 5 bin 212 müracaat geldi.

- Sivas’ta 750 konuta 12 bin 500 kişi müracaat etti.

- Bu yıl 50 bin sosyal konut sahibine teslim edilecek.

- Gaziantep’te 1154 konut satışa çıkarılacak.

- Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1500’er adet konut ihalesi yapılacak.


Habertürk/Bülent Aydemir


Geri Dön