19 / 04 / 2024

Mehmet Ergün Turan'dan Cumhurbaşkanlığı Sarayı açıklaması!

Mehmet Ergün Turan'dan Cumhurbaşkanlığı Sarayı açıklaması!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik eleştirilere yanıt vererek, “Bu bina, Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarlık eseri. Gelecek nesiller övünç duyacak. Şahsa ait değil, devletin malı” dedi.



Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarlık eseri"

TOKİ Başkanı Ergün Turan, lüks eleştirilerine “Devlet dediğin budur, devletin gücünü gösteren şey o dönemin eseridir” yanıtını verdi


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik eleştirilere yanıt vererek, “Bu bina, Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarlık eseri. Gelecek nesiller övünç duyacak. Şahsa ait değil, devletin malı” dedi.


TOKİ Başkanı Turan, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Saray’daki, başta klozetler olmak üzere kullanılan malzemeyle ilgili lüks eleştirilerine de yanıt veren Turan, “Yok tuvalet filan... Devlet dediğin şey budur. Bir ülkeye gidince devletin gücünü gösteren şey, o dönemin eseridir. Tefrişatta olabilir. Bundan doğal ne olabilir ki” ifadesini kullandı.


Turan, binanın yasa dışı dinlemeler konusunda güvenli olup olmadığına yönelik soru üzerine, “Biz orada taşeronuz. Güvenlik ile ilgili hangi kamu ne isterse onu yapıyoruz. Talebe göre yaparız. Güvenlik ve teknolojiyle alakalı şeyler var zaten kamu binalarında. Geleceğin 50 yılını inşa ediyoruz” dedi.



‘EKONOMİ BOZULUR DEMEDİK’


Turan, “Sarayın maliyeti açıklanırsa ülke ekonomisi zarar görür” yönünde bir açıklamalarının olmadığını kaydederek, “Orası önemli bir devlet binası. Ama binanın niteliğini ve malzemeyi belirleme imkânı bizim değil. Mimarlar Odası, bize gizlilik içeren sorular sordu. Yanıt vermemiz risk yaratır dendiği için bu şekilde yansıtıldı” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı dahil Türkiye’de son dönemde yapılan binalarla övünç duyduğunu kaydeden Turan, “Gelecek nesiller bizimle övünç duyacak, gurur duyacaklar. Cumhuriyet döneminde yapılan en önemli mimarlık eserlerinden bir tanesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’dır. Bunu, inanarak söylüyorum. Bu esere katkım yok diyecek kadar az. Ama bu yapı şahsa ait değil, bu milletimizin, devletimizin malı” dedi.


"GELECEK 50 YILDAKİ İHTİYACI KARŞILAYACAKTIR"


Rusya’da Peterhof Sarayı ile Dolmabahçe Sarayı’nı örnek gösteren Turan, “Biz ecdadımızın eserlerine bakarak övünç duyuyoruz. 3.500 kişi birden çalıştı. Tamamen yerli masif malzemeden üretildi. Bütün mermerleri ülkenin 4 bir tarafından geldi. Ahşap işlemeleri, müthiş bir mimarlık eseridir. Bu saray, son dönemdeki mühendislik eserlerinin en muhteşemi. Türkiye’nin gelecek 50 yılındaki ihtiyacını karşılayacak” dedi.


‘TİB İLE İLGİLİ TALEP GELMEDİ’


TOKİ Başkanı Ergün Turan, son günlerde gündeme oturan Telekonmünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) binası ile ilgili soruları da yanııtladı. Turan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın TİB binasının değiştirileceğine yönelik açıklamasının sorulması üzerine, kendilerine TİB ile ilgili şu ana kadar herhangi bir talep gelmediğini dile getirdi.


‘ABD’YE SADECE ARSA SATTIK’


ABD Büyükelçiliği için AOÇ arazisine bina yapılacağı haberlerinin doğru olmadığını savunan Turan, “Sadece Dışişleri Bakanlığı kanalıyla gelen talep üzerine arsa sattık. AOÇ ile alakası yok, Çukurambar’da bir arsa. Ayrıca ABD başka bir ülkenin devlet kurumuna bina yaptırır mı? Biraz aklı olan bunu düşünür” diye konuştu.



HaberTürk




Geri Dön