27 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Askeri alanların hepsi taşınmayacak!

Mehmet Özhaseki: Askeri alanların hepsi taşınmayacak!

Askeri alanların şehir dışına taşınması konusunda Genelkurmay gibi karargâhların yer almadığını belirten Özhaseki, “Kuvvet komutanlıklarının veya benzer yerlerin taşınıp taşınmayacağı hususu Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Başbakanlığın takdirinde” dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gazete, TV ve ajansların  Ankara  temsilcileriyle buluşmasında Doğu ve Güneydoğu’da terörden temizlenen alanların yeniden inşasının sürdüğünü söyleyerek “Sur haricindeki Şırnak merkez dahil olmak üzere altı ilçede en geç bir yıl içerisinde bütün işleri bitiririz” dedi.



Diyarbakır’da bin kadar konutun yılbaşına kadar hak sahiplerine dağıtılacağını ifade eden Özhaseki, Silopi’de, Cizre’de çalışmaların başladığını aktardı.  Sur’da konut dışında tarihi eserlerin restorasyonu, Diyarbakır evlerinin yapılması, geleneksel dokunun korunmasının zaman alacağını aktaran Özhaseki, “Çünkü her birisinin projelerinin yapılıp, kuruldan geçirilip ince işçilikle uzun uzun çalışmalarla ortaya çıkması 2 seneyi alacak gibi gözüküyor.”


Turizm merkezi


Kaç katlı olursa olsun kirlilik oluşturan tüm yapıların Sur dışına taşınması, yıkılması gerektiğini belirten Özhaseki, bu şekilde hareket edildiğinde en önemli turizm destinasyon merkezlerinden birinin de Sur olacağını söyledi.


Muhalif grupların, “burada vatandaşın evini yıktılar, ranta açıyorlar” gibi propagandalar geliştirdiğine de dikkati çeken Özhaseki, “Yedi bölgede 35 bin kadar konut yapacağız. Bütün bu terör bölgelerinde zarar ve hasar masrafı olarak karşımızda, altyapısından üstyapısına oluşabilecek rakam 10 milyar lirayı buluyor ama biz vatandaşın mağduriyetini gidermek istiyoruz” dedi. Özhaseki, yapılacak evlerde de vatandaşların istedikleri taziye evleri, salça kaynatacakları alanlar gibi geleneksel unsurların da yer aldığını söyledi.


Üç koldan inceleme


Askeri alanların şehir dışına taşınmasına yönelik çalışmalarda Genelkurmay gibi karargâhların taşınmasının yer almadığını belirten Özhaseki, “Biz alanları, nereye taşınabileceklerini tespit ediyoruz sadece. İçeride olan her türlü askeri alanlar ne amaçla kullanılıyor, bundan sonra vatandaş oranın nasıl kullanılmasını istiyor... Gerek sivil toplum örgütleri gerek valilikler gerekse belediyeler bu konuda ne düşünüyor onun tespitini yaptık ama kuvvet komutanlıklarının veya benzer yerlerin taşınıp taşınmayacağı hususu Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Başbakanlığın takdirinde” yanıtını verdi.


Askeri alanların dönüşümü ile ilgili olarak üç bakanlığın çalışma yaptığını aktaran Özhaseki, “Yaptığımız tespitler neticesinde toplamda 326 bin 200 hektarlık askeri güvenlik bölgesi var. İstanbul’da 13 bin 100 hektar, Ankara’da 7 bin hektar civarında askeri alan var” dedi. Bunların hepsinin dışarıya taşınmayacağını, mesela askerlik şubelerinin buna uygun olmadığını belirten Özhaseki, ancak şehrin içerisinde kalmış tank taburlarının, atış alanlarının bulunduğuna dikkati çekti.


Cerablus’ta inşaat


Özhaseki, Cerablus’taki inşa çalışmaları için de, “İkili ilişkilerle birçok alanda görüşülüyor fakat şu anda Türkiye’ye yüklenmiş böyle bir görev yok. Orada binlerce konutu genellikle tek katlı ve bahçeli olmak üzere, oradaki geleneksel yaşam tarzı böyle, birkaç ay içerisinde yapabiliriz, sene sürmez. Altyapısıyla üst yapısıyla” dedi.


‘Doğru dağa gönderiyorlar’


Teröre destek verdikleri gerekçesiyle kayyum atanan belediyelerin önceki ve şimdiki sürecine yönelik değerlendirmesi sorulan Özhaseki, şunları söyledi:


“102 civarında HDP’li belediye var. Hepsi bu işin içerisinde diyemeyiz ama büyük bir bölümü ne yazık ki bu işin içerisinde. Nasıl içerisindeler? Her türlü iş makinelerini kullandırıyorlar, her türlü militanı besliyorlar. Kandil’i para olarak destekliyorlar. Hizmet alma suretiyle taşeronluk ihalesi yapıyorlar. 100 kişilik iş yapılacak yere 400 kişilik ihale yapıyorlar. Çok müthiş paralar veriliyor. Ankara’da, İstanbul’da bin 500, 2 bin lira alırken Doğu ve Güneydoğu’da 7 bin liraya kadar maaş alanlar var. Patnos Belediyesi geçici işçilere 6 bin 300 lira vererek seçimlerden önce bırakıp gidiyor. Vatandaşın eline bu parayı vermeden, büyük bir bölümünü kendileri alıyor doğru dağa gönderiyorlar.”


Belediyelerin bütçelerinin yüzde 30’dan fazlasını personele harcayamayacağına dikkati çeken Özhaseki, söz konusu belediyelerin birçoğunun bunu aştığını, bazılarının da yüzde 95 civarında bütçesini olduğu gibi çalışana verdiğini bildirdi. Özhaseki, “Kendi adamlarını, sokakta gezenleri yazıyorlar oraya. Maaşının 500 lirasını harçlık verip, 2 bin 500 lirasını Kandil’e gönderiyorlar. Adam ortada, ‘Ben çalışıyorum’ diyor. Öyle bir şey yok. Bütün bunların tespiti yapılıyor ve İçişleri Bakanlığı da bunları görevden alıyor” diye konuştu.


15 milyar TL’lik gayrimenkul


Tapuda FETÖ ile bağlantılı kişi ve kurumlarla ilgili 6 bin 595 gayrimenkulun bulunduğu hatırlatılmsı üzerine, “Değeri bunların artabilir, değerlendirmeye tabi. O yüzden yapılı olan binalar haricindeki arsa parçalarının her birinin değerlendirilmesi bundan sonra Milli emlak tarafından yapılacak” dedi. Özhaseki, şunları kaydetti: “Maliye hazinesine şu ana kadar 3 bin 333 adet taşınmaz kaydoldu. Vakıflar Genel Müdürlüğüne de 2 bin 86 adet taşınmaz devroldu. KHK’ye girmeyen ola ki gözden kaçabilecek taşınmazlar bir anda yok edilmesin diye arkadaşların dikkatleri sayesinde, bin 176 adet taşınmaz yakalandı. Bütün bunlar şu anda devletin uhdesine geçmiş oldu. Ayrıca idari ve adli mercilerce de 155 bin adet taşınmaz bloke edildi. FETÖ’ye ait yurt, okul, vakıf, gayrimenkul vesaire toplam değeri 15 milyar lira civarında.”


Milliyet


Geri Dön