29 / 03 / 2024

Mehmet Özhaseki Kayseri'nin dev projelerini açıkladı!

Mehmet Özhaseki Kayseri'nin dev projelerini açıkladı!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’yi dünya şehirleriyle yarıştıracak projelerini açıkladı. Şehr-i Derya, Sahabiye, Yeni Meydan ve Hava İkmal Şehir Parkı projeleri ile Kayseri’yi dünya ligine taşıyacak projelere start verildi.



Şehirde alt yapı sorununu sıfırlayan belediye; Stadyum Projesi, Erciyes Master Planı, Raylı Sistem ve Yamula Barajı gibi projeleri de tamamlayarak dünya şehri olma yolundaki prestij projelerin düğmesine bastı. Şehr-i Derya, Sahabiye, Yeni Meydan ve Hava İkmal Şehir Parkı projeleri ile Kayseri’yi dünya ligine taşıyacak projelere start verildi.


Gerçekleştirdiği projeler ile literatüre “Kayseri Modeli” kavramını kazandıran büyükşehir belediyesi yeni projeleri ile de Kayseri’yi dünya şehirleri ile yarışacak konuma getiriyor. Bir şehrin sahip olması gereken her türlü alt yapının tamamlanmasıyla birlikte şehrin prestij projeleri olacak Şehr-i Derya, Sahabiye, Yeni Meydan ve Hava İkmal Şehir Parkı projeleri hayata geçiriliyor. Tamamıyla dönüşüm projesi olan iki projenin içerisinde 160 metre yüksekliğinde seyir kulesi de bulunuyor.


DÜNYADA TEK


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki: “Şehri büyütmek için prestij projelerin ortaya çıkması lazım. Prestij projeler olmadan dünya şehirlerinden birisiyiz diyemeyiz. Bir taraftan 70 kilometre uzunluğunda bir baraj yaptık; minibüsü olmayan tek büyükşehir; modern spor tesisleri yaptık; Erciyes'te kayak merkezi inşa ettik. Dünyada hiçbir yerel yönetim yok ki tek başına bir kayak merkezi yapsın.” dedi.


TÜRKİYE'DE BÖYLE BİR PARK YOK


Başkan Özhaseki, Hava İkmal Parkı ile ilgili şunları söyledi: Burada 160 metre yüksekliğinde Kayseri’nin simgesi olacak bir seyir kulesi planlıyoruz. Bu kulenin altında gençlerin güzel vakit geçirebilecekleri gençlik merkezi bulunacak. Şehir Parkında, tabi ki Kayseri mutfağının da olacağı, dünya mutfakları restoranları düşünüyoruz. Burada sergiler için gösteri sanatları merkezi bulunacak. Parkın çevresinde 5 bin 600 metre uzunluğunda tartan pistten yürüyüş ve koşu parkuru yer alacak. Ayrıca buradaki hangarların birisinde tarihi geçmişine uygun bir şekilde Havacılık Merkezi ve Müzesi olacak. Yamaç paraşütü eğitim alanı, paraşüt kursları, yelken kanat, planör, radyo kontrollü uçak alanları gibi birimler bulunacak. Kayseri, helikopter kullanımı için uygun bir coğrafi konuma sahip. Yeni bir proje de Helikopter Taksi Durağı. Dünyanın en önemli şehirlerinde bu hizmet bulunuyor. Bunu yapmak isteyen firmalar da var.” Projeye 2015'in baharında başlayarak 2 yılda bitirmeyi düşündüklerini de dile getiren Başkan Özhaseki, projenin tahmini bedelinin 500 milyon TL olduğunu kaydetti. Başkan Özhaseki sözlerinin sonunda Türkiye'de böyle bir parkın bulunmadığını vurguladı.


KAYSERİ’YE DENİZ GELİYOR


Başkan Özhaseki, Eski Sanayi Bölgesi'nin kentsel dönüşüm projesi olan Şehr-i Derya'nın detaylarını da aktardı: “Burası 1950'li yıllarda yapılmış. Yapıldığı dönemde şehrin gelişmesine yön vermiş; ama zamanla işlevini yitirmiş. Yenilenmesi gereken yerler yenilenmeli. Ayrıca depremsellik açısından 3. bölgede olsak da, 1950'li yıllarda yapılan binaların bir faciaya sebebiyet vermemesi için kaldırılması gerekir. Buraları yıkmak kolay. Ama yerine ne yapılacaksa, 100-200 yıl burada kalacak. Eski Sanayi bölgesi 700 bin m².lik bir alanda bulunuyor ve bu alanın 450 bin m²'si göl olacak. Yani, Kayseri'ye deniz getirme projesi. Kalan alanın büyük bölümü yeşil alan olacak. Buradaki binaları ise konut olarak düşünüyoruz.” dedi.


YÜZYILLAR BOYUNCA YAŞAYACAK BİR MEYDAN


Yeni Meydan Projesini açıklayan başkan Mehmet Özhaseki, yeni projenin hayata geçirilmesiyle yüzyıllar boyunca yaşayacak bir meydan olacağını söyledi. Birinci etabın birkaç yıl önce yapıldığını, gereksiz bir çok binanın yıkılarak tarihi eserlerin açığa çıkarıldığını dile getiren Başkan Özhaseki, yeni projede valilik binasının geriye çekileceğini belirtti. "Ben bugüne kadar valilik binasının mimarisini sevdiğini ifade eden bir tek kişiyle karşılaşmadım. Valilik geriye çekilerek meydanın ovalliği sağlanacak. Yeni valilik binası için birkaç tane proje yaptırdık. Bunları meydanlarımızda Kayseri halkına göstererek anket yapacağız. Hangi bina beğenilirse onu yaptıracağız.” dedi.


SAHABİYE AYAĞA KALKACAK


Sahabiye bölgesi için düşünülen projeyi anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: "505 bin m².lik alanda 4 bin 709 ev ve 1000'e yakın işyeri var. Buradaki yapılar genellikle 50-60 yıllık. Dönüşüme buradan başlama nedenimizin birincisi depremsellik. Bu binaların hiçbiri sonradan çıkan deprem yönetmeliklerine göre ruhsat alamaz. Bu nedenle yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. İkincisi ise işlevsellik. Artık buradaki yapılar işlevini yitirmiş durumda. Bir an önce dönüşüm projesi ile burayı ayağa kaldırmamız gerekiyor. Eski Sanayi, Sahabiye, Hava İkmal gibi yerlerde dönüşümü çok doğru yapmamız gerekiyor. Buralarda öyle işler yamalıyız ki herkes Kayseri'yi konuşmalı. Sahabiye'de konulacak olan bloklar dışında neredeyse 400 bin m²'lik kısım yeşil alan olacak. Burası şehir merkezi olduğu için iş merkezleri yapılacak; ancak konutlar da olacak. Sahabiye'de uygulayacağımız dönüşüm gibi projeleri daha diğer eski mahallelerimizde de uygulayacağız" dedi.




Geri Dön