29 / 03 / 2024

Mehmet Şimşek: Vergi denetimi nesnel çerçevede yapılıyor!

Mehmet Şimşek: Vergi denetimi nesnel çerçevede yapılıyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimi yapılacak mükelleflerin yüzde 90'ının, nesnel bir çerçevede risk analiz sisteminin çıktılarına göre belirlendiğini söyledi.Şimşek 'Vergi denetimi nesnel çerçevede yapılıyor' dedi.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimi yapılacak mükelleflerin yüzde 90'ının, nesnel bir çerçevede risk analiz sisteminin çıktılarına göre belirlendiğini söyledi.


Şimşek, TOBB Konferans Salonunda düzenlenen 6. Promosyona Mensup Vergi Müfettiş Yardımcıları Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi programında, hedeflerinin istihdamı, üretimi ve yatırımı desteklemek olduğunu, bunu yaparken de kamunun ihtiyaç duyduğu kaynakların esas itibarıyla vergi gelirlerinden oluşmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. 


"Borçlanmayla, taşıma suyla değirmen dönmüyor" diyen Şimşek, söz konusu kaynağın vergi gelirleriyle sağlanmasıyla büyümenin de daha sürdürülebilir olacağını bildirdi. 


Bakan Şimşek, bu amaçlara ulaşırken ortaya konulacak politikalarda istikrarın ve öngörülebilirliğin önemine dikkati çekerek, bu kapsamda şimdiye kadar çok önemli çalışmalar yaptıklarını ancak yapılacak daha çok iş olduğunu söyledi. Bunun için de denetim ve uygulama kapasitesinin artırılması gerektiğini dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: 


"İdare olarak biz, mükelleflerin gönüllü uyumunu arzularız. Esas itibarıyla olması gereken de bu ama gönüllü uyum noktasında herkes arzulanan performansı ortaya koymuyor. O zaman da vergi denetimi çok önem arz ediyor. Vergi denetiminde zaman zaman gündeme bazı tartışmalar geliyor. Yılda binlerce, yakında belki yüz binin üzerinde denetim yapılacak. Onlardan bir kaç tanesi ön plana çıkarılıp, tartışmalar bunun üzerinden yapılıyor ama şunu bilmenizde büyük fayda var. Denetim kararı, yani incelemeye alınacak mükellefler, esas itibarıyla nesnel bir çerçevede, risk analizlerine tabi olarak yapılıyor. Dolayısıyla bu tartışmalar sizin heyecanınızı kırmasın." 


"Her zaman mükellefin güçlü olmasını, kar etmesini isteriz"


Kendilerinin her zaman mükellefin güçlü olmasını, işini büyütmesini ve kar etmesini arzuladıklarını anlatan Şimşek, sanayici, ticaret erbabı kar ediyorsa bunun daha fazla istihdam, daha fazla yatırım demek olduğunu ifade etti. 


Bakan Şimşek, esas itibarıyla incelenecek mükellefleri, risk analiz modelinin çıktılarına göre belirlediklerini vurgulayarak, bu incelemelerin, vergi mevzuatına göre yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.


"Uygulama birliği çok önemli"


Denetimler yapılırken, belirlenen usul ve esaslara uyulması gerektiğini vurgulayan Şimşek, burada uygulama birliğinin son derece önemli olduğunu bildirdi. Bunun için de gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Şimşek, "Geçmişte Maliye Bakanlığı tebliğ çıkarırdı, görüş veya mukteza bildirirdi ama ona rağmen bazı arkadaşlarımız o dönemde, 'biz kanunu böyle yorumlarız' derler ve o yönde inceleme raporu yazarlardı. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Mükellefin korunması gerekiyordu ve bunun için çok önemli yasal düzenlemeler yaptık" diye konuştu. 


Maliye Bakanı Şimşek, denetimde adaletin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, bunun için de denetim, inceleme yapacak personelin eğitimlerine çok önem verdiklerini ifade etti. 


Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) yapısına da değinen Şimşek, VDK’nın kurulmasıyla birlikte denetimlerin daha etkin ve verimli yapıldığını kaydetti. 


Merkez ve taşra ayrımının kaldırılmasının da önemli bir yenilik olduğuna değinen Şimşek, şunları söyledi: 


"Yani Bakana bağlı çok güçlü bir teşkilat söz konusu. Bakana bağlı derken, yanlış anlayabilirsiniz. Vergi denetiminde sizler tamamen VDK’nın programına göre denetim yapıyorsunuz. Hiç bir denetim onayı bana gelmez. Hiç bir gün size, benden bir müdahale olmaz. Sadece sizin konumunuzu güçlendirmek için böyle bir yapı kuruldu. Yoksa vergi denetim boyutuyla Bakana bağlı olmanız, böyle bir teşkilat olmanız, hiç bir müdahaleyi gerektirmiyor, bunu da bilmenizi isterim." 


Risk analiz sistemi 


Risk analiz sisteminin nasıl çalıştığını da anlatan Şimşek, ellerinde çok geniş bir veri ambarı olduğunu söyledi. 


Gelişen teknolojinin imkanlarını da iyi kullandıklarını dile getiren Şimşek, söz konusu sistemle hangi mükelleflerin denetlenmesi gerektiğine yönelik gruplar veya sektörlerin rahatça saptanabildiğini kaydetti. Sadece bununla da kalınmadığını ve risk alanlarının da rahatça belirlendiğini belirten Şimşek, sistemde bu çerçevede belirlenen mükelleflerin, objektif kriterler baz alınarak tespit edildiğini bildirdi. 


"Denetim kapasitesini ikiyi katladık"


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar denetim kapasitesini artırmak üzere 7 kez vergi müfettiş yardımcısı sınavı açtıklarını hatırlatarak, bu sürecin sonunda 5 bin 800 kişinin daha aralarına katılmış olacağını söyledi. Bu yılın sonuna doğru da bir sınav açacaklarını anlatan Şimşek, 300 kişi daha almayı düşündüklerini ifade etti. 


"Denetimler 4 şekilde başlayabilir"


Vergi denetimine ilişkin spekülasyon ve haksız ithamlar yapıldığını ifade eden Şimşek, denetimlerin 4 şekilde başlayabileceğini anlattı. Denetim yapılacak mükelleflerin yüzde 90'nın risk analiz sisteminin çıktılarına göre belirlendiğini kaydeden Şimşek, ihbar ve şikayetlerin de dikkate alındığını bildirdi. Zaman zaman teftiş, soruşturma ve incelemeler de yapılabileceğine değinen Şimşek, burada çıkan sonuçların da vergi incelemesini doğurabileceğini söyledi.


Şimşek, kamu kurum ve kuruluşlarına intikal eden vergisel konular içeren hususların da dikkate alındığını belirterek, "Bizim için önemli olan kayıtdışılığın en aza indirilmesidir. Bunu yaparken elimizdeki yetkileri adil bir şekilde kullanacağız. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum; tarafsız, objektif ve bilimsel ve mesleki yetkinlikler çerçevesinde hareket etmeliyiz" diye konuştu.


Vergi denetimlerinde ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Şimşek, 2011'de 16 bin, 2012'de 47 bin, 2013 yılında ise denetim sayısının 71 binin üzerine çıktığını kaydetti. Şimşek, 2016 ve sonrasında da denetim ve inceleme sayısında büyük artış olacağına inandığını dile getirdi. 


"Tarafsız, dürüst, objektif, ilkeli ve nazik olun"


Şimşek, işini iyi, doğru yapan, sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiren hiç bir mükellefin denetimden korkmaması gerektiğini vurgulayarak, vergi müfettiş yardımcılarına şu tavsiyelerde bulundu:


"Hizmet içi eğitimleriniz önemli ama iş burada bitmiyor. İş başında da sürekli kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Ülkenin kalkınmasında çok önemli rol oynayacaksınız. Yani kalkınma için gerekli olan vergi gelirlerinin toplanmasında sizin katkınız çok önemli olacak. İlerde sizin katkınızla elde edilen vergi gelirleri, millete hizmet olarak sunulacak. Bu hizmetler de sizin hanenize yazılacak. Yetkilerinizi yerinde ve dengeli kullanın bu çok önemli vicdan muhasebesi yapmamız lazım. Devletin ve mükellefin hakkını eşit şekilde gözetelim. Biz devlet adına çalışıyoruz ama bunu yaparken de mükellefin haklarını ihlal etmeyin. Tarafsız, dürüst, objektif ve ilkeli olun. İşlerin zorluğu sizi mükelleflerimize karşı nezaket sınırları dışına çıkartmaması gerekiyor. Etik değerlere hepimizin riayet etmesi gerekiyor. Bunları yaparken vergi müfettişliğinin saygınlığını da korumuş oluruz."


AA


Geri Dön