28 / 03 / 2024

Mehmet Şimşek: Vergide artış öngörmüyoruz!

Mehmet Şimşek: Vergide artış öngörmüyoruz!

2015’in zor geçeceği ve vergilere zam geleceğine ilişkin yorumlara Maliye Bakanı Şimşek net yanıt verdi: “Vergide artış öngörmüyoruz.” Perşembe günü ise Başbakan yeni ekonomik paket açıklıyor.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2015’te vergilere yeniden değerleme zammının dışında oransal artışlar da geleceğine dair haberleri kesin bir dille yalanladı ve hiç bir vergide oransal artış öngörmediklerini, bütçeyi böyle bir artışa göre hazırlamadıklarını söyledi. Şimşek sadece yeniden değerleme oranı çerçevesinde standart uygulama olarak bir artışın öngörüldüğünü ifade etti.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda merak edilen yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı ve yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyeti dahil pek çok konuya açıklık getirdi. 

 

Şimşek, TC-TUR tescilli yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı için bütçeden herhangi bir ödeme yapılmadığını belirterek, “Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır” dedi. Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü Başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963.4 milyon lirası harcandığını açıkladı.

 

Enflasyon farkı yok

 

Şimşek, memur maaşlarına 2015 yılında enflasyon farkının verilip verilmeyeceğiyle ilgili soruyu da “Bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor” diye konuştu.

 

Vergilerdeki oranlara da değinen Şimşek, hiçbir vergide oran artışı öngörülmediğini söyledi. Şimşek, sadece yeniden değerleme oranı çerçevesinde standart uygulama olarak bir artışın öngörüldüğünü ifade etti. 

 

Vergi muafiyeti tanınan arazilere ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıf sayısının 260 olduğunu bildirdi. 

 

Kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilerin satış gelirlerine ilişkin son rakamları da paylaşan Şimşek, söz konusu satıştan bugüne kadar 3.2 milyar lira elde edildiğini kaydetti.  

 

Enflasyon düşecek

 

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, enflasyon çift haneye çıkar diye felaket tellallığı yapanlar olduğunu belirterek, “Onlara kötü bir haberimiz var, enflasyon gittikçe artan bır hızla düşecek” dedi. Partisinin grup toplantısında konuşan Davutoğlu, “Ülkede enflasyon tekrar çift haneli rakamlara çıkar diye bir felaket tellallığı yapanlar ve böyle bir karamsar tablo için neredeyse bütün enerjilerini sarf edenlere kötü bir haberimiz var. İnşallah bu ülke, bir daha onların dönemlerinde olduğu gibi iki, üç haneli enflasyonlarla yönetilmeyecek” diye konuştu.

 

İşsizliğin artmaması bu şartlarda mucize olur

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsizlikle ilgili rakamların çok konuşulduğuna da değinerek, şöyle konuştu: “İstihdam sağlamada Türkiye’nin performansı hâlâ oldukça iyi. Bu yıl için yanlış hatırlamıyorsam 540 bin civarında ilave istihdam öngörüyorduk, muhtemelen bunun üzerinde bir istihdamla kapatacağız. Sadece iş gücüne katılımda 1 yıllık süreçte 2.2 puanlık bir artış var. Bunun yaklaşık karşılığı 1 milyona yakın ilave. İş gücüne bir katılım var bir de çalışma çağındaki nüfustaki artış var. Türkiye’de işsizlik oranının artmaması, böyle şartlar altında mucize olur. Dolayısıyla o anlamda hiç sürpriz değil.”

 

İthalata bağımlılığı azaltacak hamle planı

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu geniş kapsamlı bir ekonomik hamle planını Perşembe günü açıklayacaklarını belirterek, “Bu plan 25 öncelikli yapısal programdan oluşuyor” dedi. İlk etapta 9 maddelik bir planı açıklayacaklarını bu konuda Ali Babacan’ın kendilerine Bakanlar Kurulu’nda bir sunum yaptığını kaydeden Davutoğlu sonraki aylarda diğer programları açıklayacaklarını belirtti. Önceliği ithalata olan bağımlılığı azaltmaya vereceklerini kaydeden Davutoğlu, reel sektörün üretim kapasitesini artıracaklarını kaydetti. Teknolojileşme, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi, tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi, sağlık turizmi de önemli konu başlıkları olacak.


Vatan


Geri Dön