24 / 04 / 2024

Mehmet Soğancı: Gerçek bir yapı denetim istiyoruz!

Mehmet Soğancı: Gerçek bir yapı denetim istiyoruz!

Mehmet Soğancı, siyasal iktidarın yapı denetimi ile ilgili aldığı kararların doğru olmadığını savunarak, gerçek bir yapı denetimi istediklerini kaydetti



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, siyasal iktidarın yapı denetimi ile ilgili aldığı kararların doğru olmadığını savunarak, gerçek bir yapı denetimi istediklerini kaydetti.

Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara depreminden sonra, yaşanan felaketten alınan dersin yapı üretiminin yeterince denetlenmemiş olması olduğuna işaret ederek, ancak Türkiye´de yapı üretim sürecinin ranta bağlı olarak şekillendiği ve yapı ruhsatının tamamlayıcı birer evrak olmaktan öte anlam taşımadığını kaydetti.

Yapı denetiminin sadece bir yasal düzenlemeler sorunu olmadığını belirten Soğancı, uygulayıcıların bu konudaki kararlılığının, sonucu değiştirecek önemde olduğunu ifade etti.

Soğancı, siyasal iktidardan, yapı denetim mevzuatındaki yanlışlıkları gidermesi beklenirken, 7 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete;de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği Değişikliği ile yapı denetim kuruluşu ve laboratuvarında görev alacak teknik personelin mesleki deneyim süresinin 12 yıldan 5 yıla indirildiğini hatırlattı.

10 yıldır pilot olarak 19 ilde uygulanan yapı denetiminin, Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 81 ilde hayata geçirileceğini ifade eden Soğancı, TMMOB´nin en başından itibaren yapı denetim sisteminin tüm ülkeye yaygınlaştırılması gerektiğini savunduğunu, ancak, sistemin yaygınlaştırılmasından önce yanlışlıkların giderilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
AA

Geri Dön