20 / 04 / 2024

Mehmet Soğancı: Kriz müdahalelere rağmen derinleşiyor

Mehmet Soğancı: Kriz müdahalelere rağmen derinleşiyor

Türk mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, küresek finansal krizin tüm müdahalelere rağmen derinleştiğini savundu



Makine Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon Sodex Fuarı İzmir'de başladı.Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'ndeki açılışta konuşan Soğancı, tesisat kongrelerinin temel amacının, tesisat mühendisliğinin Türkiye'deki gelişimine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Bu kongreler sayesinde Türkiye'de tesisat mühendisliği kavramının anlamlı bir yere oturduğunu ve bilinir bir noktaya geldiğini bildiren Soğancı, "Bu kongrelerde sunulan bildiriler, kurslar ve seminerler tesisat mühendisliği alanındaki bilgiler, tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir" dedi.

Küresel krizin tüm müdahalelere rağmen önü alınamaz bir şekilde derinleştiğini ifade eden Soğancı, şunları kaydetti: "Küresel ekonomiyle yakın bağları olan hiçbir ülke bu krizden zarar görmeden kendisini kurtaramayacak. Özellikle Türkiye gibi kendi kaynaklarını kullanamayan, emperyalizme bağımlı ülkeler bu krizden daha fazla etkilenecek."

"Enerji verimliliği özel yer tutmalı"

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise kongrenin bu yılki temasının "Binalarda Enerji Performansı" olarak belirlendiğini, artan enerji ihtiyacının ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasında yaşanan sıkıntıların, Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi. Uygulanan politikalarda enerji verimliliğinin özel bir yer tutması gerektiğini savunan Koramaz, şöyle devam etti:"Ülkemizde korkunç boyutlara ulaşan bir enerji israfı söz konusudur. Gerekli teknolojik önlemler alınarak enerji kayıpları giderildiğinde ve enerji içeriği olan atıklar değerlendirildiğinde sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 15, binalarda yüzde 30'u aşan bir enerji potansiyelimiz bulunmaktadır."

Ekonomik kriz nedeniyle sektördeki temel göstergelerin olumsuz olduğunu anlatan Koramaz, "Sektördeki yatırımlar, geçen yılın mart ayına göre yüzde 45 oranında azalmıştır. 2008 yılı verileriyle 700 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, ithalat 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve dışa bağımlılık daha da perçinlenmiştir" şeklinde konuştu.

16 yılda 7 bin 594 delege katıldı

Makina Mühendisleri Odası  İzmir  şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya da şu bilgileri verdi: "İzmir'de 1993 yılından bu yana düzenlediğimiz 8 kongreye toplam 7 bin 594 kayıtlı delege katıldı. Kongrelerde bugüne kadar 426 bildiri sunuldu. Bu bildirilerin yer aldığı 10 cildi bulan kitap yayın dünyamıza kazandırıldı. Bu yılki kongremizde 5 sempozyum, 11 seminer ve 15 kurs programı gerçekleştirilecek ve 150 uzmanın hazırladığı 130 bildiri sunulacak. 150'ye yakın sektör firması fuarda yer alacak." Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever de yaptığı konuşmada, Türkiye'de binaların yüzde 90'ında izolasyon bulunmadığını belirterek "Binalarda enerji tüketim oranlarını düşürmek zorundayız. Bunun için koşulsuz en doğru yöntem, doğru yapı bileşenleri kullanmak ve etkin ısı yalıtımı sistemini uygulamaktır"dedi.


Geri Dön