19 / 04 / 2024

Mehmet Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm tavsiyeleri!

Mehmet Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm tavsiyeleri!

Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde "Kentsel Dönüşüm ve İnsan" başlıklı bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Kentsel dönüşüm hatıralarınızı yıkar ama hayallerinizi gerçekleştirir" dedi.



Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Dünya Yerel Yönetim Ve Demokrasi Akademisi (Wald) Vakfı ile Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde "Kentsel Dönüşüm ve İnsan" konusunda bir konuşma yaptı. Yeşilköy WOW Otel'de gerçekleşen zirveye Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile  yerel yönetim ve ilgili sektör temsilcileri katıldı.


Toplumsal aklın inşası çok önemli!


"Kentsel Dönüşüm ve İnsan" konusunu anlatan ve kentsel dönüşümün sosyolojik boyutunu ele alan Başkan Göksu, kentsel dönüşümde ortak aklın önemine dikkat çekerek, "Kentsel dönüşümde sonuca ulaşmak istiyorsak 3 temel aklın; devlet aklının, siyasal aklın ve toplumsal aklın ortak hareket etmesi gerekir" dedi. Esenler'de acil olarak dönüştürülmesi gereken konut sayısının 100 bin olduğunu belirten Göksu, "Bir siyasal akıl olmazsa nasıl dönüşecek? Bunun için bir siyasal akla ihtiyaç var. Siyaset, kentsel dönüşüm meselesini siyaset üstü bir mesele olarak görmesi gerekir" diye konuştu. Göksu, toplumsal aklın inşası konusunda ise "Toplumsal aklın inşasında 3 şey çok önemli. Yerel yönetimler, medya ve halk. Bir yerde yerel yönetimler bu işi sahiplenmiyorsa, medya bu konuda önemli görev üstlenmiyorsa, halk razı değilse dönüşümün sonuçlanması çok zor. İşte bu toplumsal algının inşasında da en önemli görev medyamıza düşüyor" diye konuştu.


Can güvenliği için kentsel dönüşüm


"Kentsel dönüşüm önce sosyoloji biliminin konusudur" diyen Göksu, "Ondan sonra psikoloji, sonra hukuk, iktisat ve sonra teknik bilimlerledir. Çünkü siz mekânı inşa etmeye başlarsanız, eğer içindeki insanla ilgili tasavvurunuzu ortaya koymazsanız mekânın inşası hiçbir şey ifade etmez" şeklinde konuştu. Dünyadan kentsel dönüşümde örnek şehirler üzerinden açıklamalarda bulunan Başkan Göksu "Bizim birincil derecede kentsel dönüşüm yapma sebebimiz, can güvenliği. Bundan dolayı bizim yaptığımız kentsel dönüşüm bazı fantaziler yapmamızı engelliyor. Bunun için biz deprem riskini bi'nevi fırsata dönüştürerek şehirlerimizi yeniden insan yüzlü olarak nasıl inşa edebiliriz bunun üzerine yoğunlaşmalıyız" dedi.


"Hatıralarınızı yıkar ama.."


Türkiye'de kentsel dönüşümün bir hayat meselesi olduğunu söyleyen Göksu, "Kentsel dönüşümün en önemli insani boyutu nedir biliyor musunuz? Kentsel dönüşüm hatıralarınızı yıkar ama hayallerinizi gerçekleştirir. Hayallerinizi gerçekleştirirken biz belli medeniyet algısı olan insanlar olarak bu tasavvurda bulunurken bizim şehirlerimizi 3 temel kavram açıklar: Huzur, güven ve zenginlik" diye konuştu.


Tecrübelerini paylaştı


Göksu, kentsel dönüşüm tasarlayanlara kendi edindiği tecrübelerden yola çıkarak özetle şu tavsiyelerde bulundu:


"Halkın rızasını alın, şeffaf olun, katılımı sağlayın, sabırlı olun, komşuluk ilişkilerini koruyun, kamu desteğini sağlayın, plana göre tasarım değil tasarıma göre plan yapın, kentsel dönüşümü uzun dönemli projeksiyon olarak görün, mekânsal polarizasyonu önleyecek tedbirleri alın."


Göksu, konuşmasının sonunda "Kentsel dönüşümün en insani boyutu, insanı yaşatmaktır" dedi.


Esenler Belediyesi


Geri Dön