23 / 04 / 2024

Mehmet Torun kimdir?

Mehmet Torun kimdir?

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun kimdir? Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun'un iş hayatına dair merak ettikleriniz bu haberde...



Mehmet Torun kimdir?

Mehmet Torun; 1953 yılı Erzincan ili, Kemah ilçesi, Ağaçsaray köyü doğumlu. Mehmet Torun bugün, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı.


Genç yaşta iş hayatına başlayarak, büyük bir başarı için gereken adımları atan Mehmet Torun'un babası Osman Torun 1955’de İstanbul’a geldi.


Atıl Han’daki çay ocağına ortak olan Osman Torun'nun yanına büyük oğlu Aziz Torun, 8 yaşındayken geldi. 


Mehmet Torun ise 1960 yılında anne Kamer Torun ile İstanbul’a geldi. Aynı yıl içinde Mercan Yokuşu’nda ilk ortak bakkal dükkanı açıldı. İki yıl sonra Osman Torun ortağı olduğu bakkal dükkanının tamamını devraldı.


1980’li yıllarda Unkapanı’nda toptancılık yılları başladı. İlk inşaatçılık deneyimleri bu yıllarda kazanıldı.


Halen Torunlar Şirketler Gurubu’nun bünyesinde bulunan; Torunlar Gıda San. Ve Tic.A.Ş, Torun Çay A.Ş, Torun Pazarlama A.Ş, Ulusal Dış Ticaret A.Ş, Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş’ de Yönetim Kurulu Başkanı, Torun Yapı San.Tic.A.Ş, Depa Bitkisel Yağ A.Ş’ de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Nokta İnşaat A.Ş’ de Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Netsel Turizm A.Ş’ de Yönetim Kurulu Üyeliği devam etmektedir. 


Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş kurucu ortaklarındandır.  


Mehmet Torun, evli ve 3 çocuk sahibidir.  


Torunlar GYO

1977’den beri Türk gayrimenkul piyasasının inşaat sektöründe faaliyet gösteren Torunlar, 1996 yılında gayrimenkul sektöründeki faaliyetlerini perakende, konut, ofis ve otel geliştirme projeleriyle genişletmek üzere Torunlar GYO’nun selef şirketi olan Toray İnşaat’ı kurmuştur. Gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşen Toray İnşaat’ın unvanı 2008 yılının Ocak ayında Torunlar GYO olarak değiştirilmiştir. Şirket’in amacı, perakende, konut, eğlence ve ofis amaçlı gayrimenkul geliştirme projelerine yatırım yapmaktır.


Şirket, ilk alışveriş merkezi olan Bursa’daki Zafer Plaza’nın geliştirilmesine 1996’da başlamış ve burayı 1999’da açmıştır. O tarihten itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde diğer bazı ticari ve konut amaçlı projeler geliştirmii ve bunlara yatırım yapmıştır. 1997’de Torun Ailesi Ankara’daki Ankamall ve Crowne Plaza otelinin sahibi olan Yeni Gimat İşyerleri İşletmesi A.Ş.’nin (“Yeni Gimat”) hissedarı olmuştur. Şirket’in Haziran 2010 itibariyle Yeni Gimat’taki Şirket hissesi %14,83 oranındadır. Ankamall 1999’da Brüt Kiralanabilir Alan (“BKA”) bazında en büyük alışveriş merkezi olarak açılmıştır. Şirket, 2004’te Antalya’da Deepo Outlet Center’ı geliştirip açmış ve 2005’te Marmaris’teki Netsel Turizm Yatırımları A.Ş.’nin (“Netsel Marina) %44,6 hissedarı olmuştur. Torunlar GYO, gayrimenkul portföyünü Korupark Alışveriş Merkezi’nden ibaret olan ve 2007’de açılmış olan Bursa’daki Korupark projesinin ve 2008’de tamamlanan iki konut kompleksinin geliştirilmesiyle konut komplekslerini de kapsayacak şekilde genişletmiştir.


Şirket, zaman içerisinde İstanbul’daki projeler üzerinde yoğunlaşmıştır. Şirket, 2008’in ilk çeyreğinde toplam 70.129 m2 Net Satılabilir Alan (“NSA”) ve 10.937 m2 BKA’lık konut, perakende satış ve ofis alanı içeren karma kullanım amaçlı bir geliştirme projesi olan Nishİstanbul’da konut birimlerinin ön satışına başlamıştır. 2010 Ağustos’ta konut ve ofis birimlerinin inşasını tamamlamış ve o tarih itibariyle konut ve ofis birimlerinin teslimine başlamıştır. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 95.280 m2 BKA ve 5.300 m2 NSA’ya sahip olan karma kullanım amaçlı bir alışveriş merkezi olan Torium İstanbul,

30 Ekim 2010’da hizmete açılmıştır.


2007’de ayrıca, planlanan şekilde 2013’ün ikinci yarısında tamamlanması üzerine 86.000 m2 NSA’ya ve 187.500 m2 BKA’ya sahip olması beklenen, BKA bazında, Türkiye’deki ikinci en büyük alışveriş merkezi ve Avrupa’daki en geniş alışveriş merkezlerinden biri olacağı düşünülen Mall of İstanbul projesinin geliştirilme çalışmasına başlanmıştır. Kazı çalışmaları ve ruhsat süreci dahil olmak üzere Mall of İstanbul için gerçekleştirilen proje tasarımı ve diğer geliştirme süreci öncesi çalışmaları tamamlanmak üzeredir ve inşaatın 2010’un son çeyreğinde başlayacağı tahmin edilmektedir. Devam etmekte olan ve tamamlanma aşamalarında bulunan başka projeler de bulunmaktadır.



Aziz Torun kimdir?
Torunlar Enerji BaşketGaz'ı devraldı!
Torunlar, Paşabahçe ihalesine 20 dakika rötarlı geldi; Siyahkalem bir bardak soğuk su istedi!
Aziz ve Mehmet Torun'un serveti 450'şer milyon dolar!



Geri Dön