28 / 03 / 2024

Mehmet Ülkü: Öğrenci yurtları ile alternatif konaklama mekanları farklı!

Mehmet Ülkü: Öğrenci yurtları ile alternatif konaklama mekanları farklı!

Kısa dönemli kiralık evler, apart oteller ve genel olarak alternatif konaklama sektörüne ilişkin bir bilgi karmaşası olduğu gerçeğinden hareketle aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun takdirine sunma kararı aldık...



Son dönemlerde basında ve kamuoyunda sıklıkla tartışılmaya başlanan kısa dönemli kiralık evler, apart oteller ve genel olarak alternatif konaklama sektörüne ilişkin bir bilgi karmaşası olduğu gerçeğinden hareketle aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun takdirine sunma kararı aldık.


Alternatif Konaklama Derneği olarak, özellikle yazılı ve görsel basında sektörümüz hakkında yapılan haberlerin olağanüstü bir bilgi kirliliğinden kaynaklanan spekülasyonlar ışığında hazırlandığını düşünmekteyiz. Öğrenci yurtları ve öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayan özel tesisler ile alternatif konaklama mekânı olarak bahsedebileceğimiz günlük, haftalık ya da aylık sürelerde kiralanan evler gerek işlevsel gerekse sektörel olarak birbirlerinden tamamen farklı yapılardır.


Alternatif konaklama tüm dünyada yükselişte olan bir turizm çözümüdür. Ev sahiplerinin atıl durumda olan evlerini esnek vadelerde kiralamaları olarak tanımlayabileceğimiz alternatif konaklama sektörünün potansiyeli gelişmiş ülkeler tarafından fark edilmiş, sektörün işleyişi, standartları ve yapısı yasalarla güvence altına alınmıştır. Ülkemizde de alternatif konaklama sektörüne ve sektörün kapsadığı mekânlara dair gerekli yasal düzenleme çalışmaları Derneğimiz ile yasa koyucuların işbirliği ile önemli aşamalar kaydetmiştir ve söz konusu çalışmaların yapılıyor olması en başta bu sektörde katma değer üreten dernek üyelerimizi memnun etmektedir.


Tamamen sektör standartlarının yasal zeminde güvence altına alınması ve sektörün topluma ve ekonomiye sunduğu katma değeri artıracak araştırmalar yapılmasını amaçlayan Alternatif Konaklama Derneği’ne mensup olan ev kiralama platformları, kiraladıkları evlerin güvenliği, sıhhi durumu, fiziksel imkânları ve kiracı güvenliği açısından bilinç sahibi olan ve müşterilerini de söz konusu şartların korunması açısından yönlendirmeyi bir görev olarak addeden ticari tüzel kişiliklerdir. Esnek sürelerde kiralanan evlere yönelik kayıt dışı ekonomi, vergi usulsüzlükleri, kaçakçılık, fuhuş ve diğer tüm suçlar en başta Alternatif Konaklama Derneği’nin ve sektörümüzde faaliyet gösteren saygıdeğer şirketlerin mücadele alanı içerisindedir. Söz konusu suçların önlenmesine yönelik olarak güvenlik güçleri ile kurmuş olduğumuz işbirliğinin son derece sağlıklı ve verimli bir şekilde ilerlediğini tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.


 


Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, son 8 ay içerisinde turizm gelirlerini artıran, dünyadaki ilk üç ülkeden biridir. Alternatif konaklama sektörü de bu gerçeğe paralel bir büyüme izlemekte ve uzun vadede Türkiye turizminin can damarlarından biri olma konumuna geleceğinin sinyallerini vermektedir. Dernek olarak uluslararası bir şirkete yaptırdığımız araştırma, son 8 aylık süre içerisinde alternatif konaklama sektörünün geçen yıla oranla yüzde 26 oranında büyüdüğünü göstermektedir. Derneğimiz bu rakamın sene sonu itibarıyla yüzde 29 civarında olmasını öngörmektedir. İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu’nun 7 Kasım tarihinde sosyal medya üzerinden paylaştığı gibi sadece İstanbul’a gelen turist sayısı son 10 aylık süre içerisinde yüzde 12 oranında bir artışla 8 milyon 949.815’e ulaşmış, 10 milyon barajı zorlanmaya başlanmıştır. Geleneksel otel konaklaması yerine kişisel zevk, ziyaretçi sayısı ya da kültürel sebepler temelinde turistlerin tercih ettiği alternatif konaklama mekânlarının bu artıştaki rolü büyüktür. Alternatif Konaklama Derneği olarak Türkiye turizminde yaşanan bu büyümeyi büyük bir gururla takip ediyor ve sektörümüzün bugün olduğu gibi gelecekte de Türkiye turizmine katkı sağlamayı sürdüreceği görüşünü paylaşıyoruz.

 

Sektörümüzün tüm paydaşları adına alternatif konaklama sektörünün hizmet standartlarının yasal zemine oturtulma çalışmalarına verdiğimiz desteğin aynı yoğunlukta süreceğini kamuoyunun bilgisine en derin saygılarımızla sunar, spekülatif kaynaklara dayanan haberlere itibar edilmemesini önemle rica ederiz.

 

Mehmet Ülkü

Alternatif Konaklama Derneği Başkanı


Geri Dön