24 / 04 / 2024

Mekke'de Ömer Dağı'nın yerine, 35 otel yapılacak

Mekke'de Ömer Dağı'nın yerine, 35 otel yapılacak

Mekke'de, yıkımına 5 yıl önce başlanan ve eskiden Hz. Ömer'in evinin de bulunduğu Ömer Dağı'nın yerine, gelecek 3 yıl içinde jet hızıyla 35 otel yapılacak



Kabe'nin hemen karşısında, Osmanlı döneminden kalma tarihi Ejyad Kalesi'nin yıkılıp, yerine daha önce Bin Laden Grup tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Al Bait kulelelerinin (Zemzem Towers) solundaki Hilton ve Tevhid otellerinin arkasından itibaren 20 kattan 38 kata kadar yükselecek oteller kompleksinde, Sheraton, Hilton, Hyatt Regency ve The Ritz Carlton gibi oteller zinciri yer alacak.
Kral Abdullah tarafından onlarca proje arasından seçilip onaylanarak yapımına izin verilen bu proje, Bin Ladın Grup ve Oger Grup ortaklığı tarafından hayata geçirilecek. Toplam 239 bin metrekare alanda yapılacak kompleks, yaklaşık 6.5 milyar dolara malolacak. 4-5 ve 7 yıldızlı olarak yapılacak otellerin en büyük özelliği ise zengin hacıların artık `olmazsa olmazı' olan taleplerine de karşılık verecek. İkiz kulelerin dışındaki bütün otellerin odaları Kabe'yi görebilecek. İkiz kulelerde ise 35'inci kattan itibaren odalardan Kabe görülebilecek.
Otel kompleksinde 67 bin kişi çalışacak; bütün hizmetler tek elden yürütülecek. Çalışanların çocuklarının gideceği bir de okul inşa edilecek. Halen VIP hacılara hizmet veren 5 yıldızlı otellerden Hilton ve Tevhid otellerinde ileride yıkılıp, yeni yapılacak otel kompleksine taşınması planlanıyor. Projesi tamamlanan metro sistemi ile Cidde Havaalanı'ndan hacı adayları Kabe'ye 50 dakikada ulaşabilecek. Aynı anda 45 bin kişinin konaklayacağı oteller zincirinin en yüksek binası 55 katlı yapılması planlanan ve `İkiz Kule'den oluşan Residance Hotel olacak.

VIP hacılara cami yapılacak aynı anda 150 bin kişi namaz kılacak

İNŞAATI süren oteller kompleksinin içinde 14 bin metrekarelik alanda ise 4 katlı büyük bir cami yapılacak. Caminin dördüncü katı Kral'ın özel misafirleri için VIP katı olarak ayrılacak. Kompleksin içinde aynı anda toplam 150 bin kişi namaz kılabilecek. Tellerin ilk dört katında, alışveriş merkezleri, modern dizayn edilen 2400 dükkan, ticaret ve eğlence merkezleri ve 3 bin kişilik toplantı salonları bulunacak.
Fatma Aksu/Hürriyet


Geri Dön