29 / 03 / 2024

Mekke'deki 'Clock Tower Royal Otel' tartışma yarattı!

Mekke'deki 'Clock Tower Royal Otel' tartışma yarattı!

Mekke'ye 3 milyar dolara inşa edilen ultra lüks 'Clock Tower Royal Otel' din adamları arasında "Lüks hac olur mu?" tartışması başlattı



Mekke'de inşa edilen ultra lüks Clock Tower Royal Otel için Suudi din adamlarının arasında başlayan "Lüks hac olur mu?" tartışması, Türk ilahiyatçıları ikiye böldü. İşte VATAN'a konuşan ilahiyatçıların "Lüks hac" yorumları.

'Hz. Peygamber de deveyle gitti'

* Prof. Dr. Saim Yeprem (Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi)

"Bizim hac ibadetiyle ilgili bilgilerimiz Kuran-ı Kerim'de yazanlar ve Hz. Peygamberin uygulamalarıdır. Kuran'da hac lüks içinde değil fakru zaruret içinde yapılır gibi Hint felsefesine uygun bir yorum yok. Düşünün Hz. Peygamber hacca devesiyle gitti ama yürüyerek de gidebilirdi. Buradan bakılarak değerlendirilebilir. Hac ibadetinde önemli olan kişinin niyeti ve ibadeti yapma şeklidir. Onun ötesi kişisel yaklaşımlardır."

'Bu kadar aç varken olmaz'

* Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu:

"Yani İslam dünyası bu kadar perişanlık çekerken, açlık, hastalık, yoksulluk, sefalet içinde yaşayan bu kadar müslüman varken; Suudi Arabistan yetkililerin bu şekilde yaşaması haramdır. Kesinlikle tasvip etmiyorum. Zaten Suudi Arabistan'da bir çok lüks oteller var ve işadamları çok para kazanıyor. Bence lüks içinde yaşarken bir de hac farizasını bu tür lüks otellerde kalarak yerine getirmek 10 üzeri 10 haramdır. Türk hacıları lüks otellere gitmez. Bizde lüks hacı yoktur ama bunlara heves edenler çıkabilir. Türkiye'den hacca gidenler eğer zengin kişiler ise ülkede yoksulluğun önlenmesi için çaba harcamaları gerekir. Yoksulluğu önlemek hacca gitmekten çok daha önemlidir."

'Kabe'yi stadyuma çevirdiler'

* Prof. Dr. İlyas Çelebi

"Mimari olarak bakıldığı zaman zaten bu lüks oteller Kabe'yi boğmuşlar bir stadyuma çevirmişler. Mekke'ye giden bir insan adeta tepeden çim sahaya bakar gibi hisseder kendini. Bu ne Kabe'ye saygıyı ifade eder. Ne estetiktir ne de kutsala karşı saygılı bir davranıştır. Kutsala saygı açısından yapılan binaların tasvip edilecek hiç bir bir yanı yok. Kabe bu binaların yanında çok mütevazi ve boynu bükük bir tarihi eser olarak kalıyor. Hiç bir Müslümanın kabul edemeyeceği bir tarz orada gelişiyor. Dini boyutuna gelince ise bir Müslümanın elinde imkanı varsa ve varlık sahibiyse masraflarını karşılayarak hac ibadetini yapması gerekir.

Ancak İslam dünyasında çok derin bir sefalet çekilirken, hatta Mekke'de fakir insanları yollarda görerek bir müslümanın böyle kapitalist bir mantıkla 'benim malım var yerim'demesi hiç doğru değil. Peygamberimiz diyor ki 'komşusu açken kendi tok yatan bizden değildir'. Lüks hacca hukuki olarak bir engel yoktur ama takva açısından çok engel var."

Mekke'ye 3 milyar dolarlık otel tartışma yarattı

Kabe'nin hemen yanında yükselen Clock Tower Royal Hotel'in 2010'da hizmete girmesi bekleniyor. Ancak otel, şimdiden Mekke'nin en çok tartışılan yapıları arasına girdi. 577 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ikinci kulesi olacak otelde 1005 ultra lüks oda bulunuyor. Suitler 1200 metrekare, kral dairesi ise 3 bin 600 metrekare. Kral dairelerinin zemini altın kaplama. İçinde 76 asansör bulunan otelin yapımı için 3 milyar dolar harcandı.
Vatan


Geri Dön