05 / 05 / 2024

Mekke'deki gökdelenler tartışmaları sürüyor!

Mekke'deki gökdelenler tartışmaları sürüyor!

Prof. Dr. Çam "İnsanların çok fazla lüzumsuz yere gösteriş için yüksek binalar yapması Kur'an-ı Kerim'deki ayetlere aykırıdır. Buna rağmen böyle bir şey yapmak dine de İslami nezakete de irfana ve kültüre de sığmaz" dedi.



Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Çam, Mekke'deki gökdelen tartışmalarına ilişkin, "İnsanların çok fazla lüzumsuz yere gösteriş için yüksek binalar yapması Kur'an-ı Kerim'deki ayetlere aykırıdır. Buna rağmen böyle bir şey yapmak dine de İslami nezakete de irfana ve kültüre de sığmaz" dedi.


Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mekke'de her yıl sayı ve yükseklik bakımından artış gösteren gökdelenleri eleştirdi. 


Bu gökdelenlerin gökleri değil, insanın kalbini deldiğini dile getiren Çam, "Orası kutsal bir mekandır. Bu gökdelenler sanki kutsala karşı bir başkaldırı ve meydan okumadır. Kur'an-ı Kerim'de de ayet vardır. Kabe'nin uzak mesafeden gözükmesi gerekir. Kapatılmaması gerekir" ifadesini kullandı.


Çam, buna rağmen kapatılmasının en azından İslam nezaketine uymayacağını vurgulayarak,  şöyle konuştu:


"Gelişmiş bütün ülkelerde hangi dine ait olursa olsun bütün tarihi eserler birinci derecede önceliklidir ve onları maddi ve manevi olarak gölgeleyecek bina yapılmaz. Dolayısıyla böyle bir şey nezaketsizliktir, medeniyetten uzak olmak demektir. Tarihe saygısızlıktır. Kutsal değeri olmasa bile tarihe saygı bakımından Kabe'nin konumunun saygıyla korunması gerekiyor."


-"Kur'an-ı Kerim'de de hoş görülmüyor"


"Bu insan egosunun, kutsalı ve kutsal değerleri yerle yeksan etmesi demektir" diyen Çam, şunları kaydetti:


"Kur'an-ı Kerim'de de zaten hoş görülmüyor. İnsanların çok fazla lüzumsuz yere gösteriş için yüksek binalar yapması Kur'an-ı Kerim'deki ayetlere aykırıdır. Buna rağmen böyle bir şey yapmak dine de İslami nezakete de irfana ve kültüre de sığmaz."


-"İhtiyaç varsa yakın bir yere yeni bir şehir oluşturulur"


Çam, konaklama ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı alternatiflerin bulunabileceğine de dikkati çekti. 


Mekke'nin diğer tarafında bulunan dağın arkasında yeni bir şehir oluşturabileceğini kaydeden Çam, ihtiyaçlar doğrultusunda burada yeni faaliyetlerin yürütülebileceğini anlattı.


-Firavun kazığı benzetmesi


Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir de Mekke'de yükselen gökdelenleri fecaat olarak nitelendirdi.


Hazreti Muhammed'in hayatının önemli bir kısmını geçirdiği şehrin tanınamaz hale getirildiğini savunan Özdemir, "Peygamber Efendimizin yürüdüğü, çıktığı dağlar, vadiler, yollar bugün bunların hiçbirisi yok. Dozerlerle, greyderlerle vadiler, dağlar tamamen altüst edilmiş vaziyette. Kur'an-ı Kerim'de firavun kazığı geçer. Göğe doğru yükseltilen binalar için kullanılan bir sembolik ifadedir. Bugün tam da yapılan bu. İslam'ın bu en kutsal mekanı üzerinde maalesef bugün gökdelen yükselmekte ve Mekke tarihsizleştirilmektedir" görüşünü dile getirdi.


-"Bütün Müslümanlar müşterek tavır geliştirmeli"


"Bu bir medeniyetin modern kazıklarla çökertilmesidir veya mezar taşı dikilmesidir" değerlendirmesinde bulunan Özdemir, bütün Müslümanların konuyu dikkatle değerlendirip, müşterek tavır geliştirmeleri gerektiğini aktardı. 


Özdemir, Mekke ve Medine'nin İslam'ın iki kutsal mekanı ve Müslümanların göz bebeği olduğuna işaret ederek, sadece Mekke'de değil, Medine'de de aynı manzaranın söz konusu olduğunu kaydetti.


AA




Geri Dön