25 / 04 / 2024

Meksikanı'nın beyaz sarayı ihale karşılığında mı verildi?

Meksikanı'nın beyaz sarayı ihale karşılığında mı verildi?

Cumhurbaşkanı Pena Nieto’nun başı şimdi de, eşinin villası nedeniyle dertte. Meksika’da first lady Angelica Rivera’nın satın aldığını söylediği 7 milyon dolarlık villanın, hızlı tren ihalesini kazanan firmaya ait olduğu ortaya çıktı...



Meksika’da 43 üniversite öğrencisinin devlet bağlantılı mafya üyelerince öldürüldüğünün ortaya çıkmasından bu yana eleştirilere hedef olan Cumhurbaşkanı Pena Nieto’nun başı şimdi de, eşinin villası nedeniyle dertte.

 

Ülkenin tanınmış gazetecilerinden Carmen Aristegui, eski dizi yıldızı olan first lady Angelica Rivera’nın başkent Mexico City’de bulunan 7 milyon dolar değerindeki villasının, yakın zamanda Çinli bir konsorsiyumla birlikte 3.7 milyar dolarlık yüksek hızlı tren ihalesini kazanan Meksikalı ‘Grupo Higa’ holdingine bağlı inşaat firması ‘Constructores Teya’ya ait olduğunu ortaya çıkarttı.

 

İş adamı Juan Armando Hinojosa Cantu’ya ait olan firmanın, Nieto’nun cumhurbaşkanlığı ve ondan önce 2006-2012 yılları arasında valilik yaptığı dönemde çok sayıda kamu ihalesi kazandığı belirtiliyor. Villanın sahibi olan Constructores Teya firmasının son olarak 500 milyon dolarlık bir devlet hastanesi ihalesi aldığı kaydedilirken, Nieto’nun cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında kiraladığı özel jetlerin de yine Cantu’nun ait Eolo Plus adlı firmaya ait olduğu belirlendi.

 

‘Kendi parası’

 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Eduardo Sanchez, first lady’nin villanın taksitlerini oyunculuk kariyerinden elde ettiği parayla ödediğini, son taksit ödendikten sonra tapunun Rivera’nın üzerine geçeceğini söyledi, ancak açıklama kamuoyunu tatmin etmedi. Ülkede bunlar yaşanırken Nieto’nun Asya Pasifik Ekonomik İş birliği Zirvesi’ne (APEC) katılmak üzere Çin’e gitmesi de tepkileri artırdı.

 

İhale iptal edildi

 

İddia Nieto’nun, muhalefetten gelen tepkiler üzerine 3.7 milyar dolarlık yüksek hızlı tren ihalesini iptal etmesinden birkaç gün sonra ortaya çıktı. Muhalefet partileri, ihalenin ‘şeffaf olmadığını’ gerekçe göstererek mahkemeye başvurmuştu. Ulaştırma Bakanı Gerardo Ruiz Esparza da, ihaleyi kazanan konsorsiyumun teklif veren tek katılımcı olması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyurmuştu. İhaleyle ilgilenen Bombardier ve Alsthom gibi uluslararası firmalar, Meksika hükümetinin projeyi incelemeleri ve teklif sunmaları için sadece 2 ay süre tanımasına tepki göstermişti.


 

Meksika’nın ‘Beyaz Saray’ı

 

Emlak uzmanlarınca 7 milyon dolar fiyat biçilen villaya, duvarlarında ve mobilyalarında tamamen beyaz renk kullanılması nedeniyle Meksika basınınca ‘Beyaz Saray’ lakabı verildi. Yaklaşık bin 200 metrekare büyüklüğünde olan villada 6 yatak odası bulunuyor.


Vatan


Geri Dön