19 / 04 / 2024

Melek yatırımcı sayısı yüzde 56 arttı!

Melek yatırımcı sayısı yüzde 56 arttı!

Hazine Müsteşarlığının " Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu "ndan derlenen bilgilere göre, lisans başvurusu sürecinde olanlar da dahil edildiğinde Türkiye'de toplam 259 melek yatırımcı bulunuyor.





Hazine Müsteşarlığının "Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, lisans başvurusu sürecinde olanlar da dahil edildiğinde Türkiye'de toplam 259 melek yatırımcı bulunuyor.


Melek yatırımcıların 194'ü İstanbul'da, 24'ü Ankara'da 11'eri de Bursa ve İzmir'de yer alıyor.


Haziran ayı itibarıyla melek yatırımcılardan 8'i yatırım başvurusunda bulundu. Söz konusu yatırımların toplam tutarı 2 milyon 751 bin lira olarak hesaplandı.


Yatırım başvurularının 7'si İstanbul'dan 1'i Ankara'dan yapılırken, bunların 5'i e-ticaret, 3'ü yazılım ve uygulama geliştirme sektörüne yönelik oldu.


Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) Başkanı Baybars Altuntaş, sistemin Türkiye'de çok yeni olmasına rağmen, 241 akredite lisanslı melek yatırımcının yıllık yaklaşık 250 milyon lira yatırım yapma kapasitesinin oluştuğunu söyledi.


Lisans için Kaliforniya'dan dahi da başvuruda bulunulduğunun belirtilmesi üzerine Altuntaş, yabancı melek yatırımcıların ilgisinin mutlaka çekilmesi gerektiğini ifade etti.


Yatırımların çıkış stratejilerinde Silikon Vadisi'nin önemli rol oynadığına dikkati çeken Altuntaş, "Daha önce Silikon Vadisi'nde çıkış yapmayı başarmış melek yatırımcıların Türkiye'deki girişimcilere yatırım yapması, ülkemizden küresel başarı hikayelerinin ortaya çıkabilmesi için çok önemli. Öte yandan, yabancı melek yatırımcıların da lisans almak için Hazine Müsteşarlığına başvurmuş olmaları da onların ilgisini gösteriyor. Bu ilginin hızla yatırıma çevrilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.


Dünyada melek yatırımcıların yatırım bütçesinin yüzde 25'inin bilgi teknolojileri, mobil teknolojiler ile e-ticaret sitelerine yönlendirildiğini anlatan Altuntaş, her ülkede farklı sektörlerin ön plana çıkabildiğini kaydetti.


Diğer yatırım alanları açısından değerlendirildiğinde bioteknoloji alanının payının da yüzde 25 olduğunu belirten Altuntaş, yüzde 10'luk dilimin temiz enerji yatırımlarına, geriye kalan 40'lık kısmın finansal hizmetler, hizmetler sektörü gibi çeşitli sektörler arasında dağıldığını söyledi.



"ORTAK YATIRIM FONLARI OLUŞTURULMALI"


Hazine Müsteşarlığından beklentilerini de paylaşan Altuntaş, "Akredite melek yatırımcıların girişimcilere koydukları yatırım miktarı kadar Hazinenin de aynı miktarda, otomatik olarak, yatırım yapmasını ve ortak yatırım fonlarının oluşturulmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Böylelikle, kamu kaynaklarının melek yatırımcılarla akıllı kaynağa çevrilebileceğine işaret eden Altuntaş, kamu kaynaklarının, girişimcilere hibe yoluyla aktarılması yerine, melek yatırımcılarla aktarılmasının çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracağını dile getirdi. Altuntaş, "Kamu otoritesinin, girişimciyi destekleme politikasında ufak bir vizyon değişimi ile girişimciyi destekleyeni destekleme moduna geçmesini öneriyoruz" ifadesini kullandı.



Sabah


Geri Dön