18 / 04 / 2024

Melen Barajı, dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajı olacak!

Melen Barajı, dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajı olacak!

Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkartacak dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajının temelini atıyoruz. Gelecekte de sorun çıkartmayacak bir İstanbul’u ortaya çıkartıyoruz” dedi.




Melen Barajı Temel Atma Töreni; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı ve İBB Bürokratları ile vatandaşların katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.


Yoğun katılımın olduğu törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sözleri sık sık ‘İstanbul seninle gurur duyuyor’ ve ‘İstanbul aşığı Kadir Başkan’ tezahüratlarıyla kesildi. Başkan Kadir Topbaş, “Bugün sizlerle bir tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecek kuşaklar adına bir tarih düşüyoruz. İstanbul’daki yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve gelecekte de İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmaması için çok önemli bir temel atıyoruz” dedi.


Sağlıklı suya erişimin dünyanın birçok şehrinde sorun haline geldiğine ve Afrika’da 0-5 yaş arasındaki çocukların sağlıklı suya erişemediği için ölüm oranının yüzde 55 olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, şöyle konuştu;


“Gelecek kuşakların bizi hayırla yad edeceğine inanıyorum. Çünkü su hayattır. İstanbul’un dününde neler yaşandığını biraz önceki sunumda yaşarken bile utandık. Kader gibi görülen susuzluk Sayın Başbakanımızın göreve gelmesiyle değişti. Bitti, tükendi, çare bulunamaz denen dönemde, ciddi anlamda su ve çevre yatırımları yapıldı. Hummalı bir çalışmaya başlandı. Biz de aynı vizyona paralel olarak su ve çevre yatırımlarını sürdürdük. Haliç’e İstanbul Boğazı’ndan açtığımız dev tünelle günde 265 bin metreküplük temiz ve oksijenli suyu akıtıyoruz. Haliç’te hayat yeniden başladı, balık tutulur, su sporları yapılır hale geldi. Altınboynuz’un yok olması İstanbul’un bir parçasının yok olması demekti, engelledik.”



Göreve geldiklerinde yağışlı günlerde günde 5-6 bin sel baskını ihbarı aldıklarını, şimdi en yoğun yağışlarda bile küçük, lokal baskınlar yaşandığını, su baskınlarını neredeyse tamamen ortadan kaldırdıklarını anlatan Başkan Topbaş, “Yaptığımız yatırımlarla İstanbul’u kendine getirdik. Sıkıntıları bitirdik. Denizler, dereler temizlendi. İstanbul bir dokunuşla bu güzel günlerine kavuştu. Türkiye 80 yılın en kurak yılını yaşamamıza ve barajlardaki doluluk oranı yüzde 30’larda olmasına rağmen İstanbul’un su sıkıntısı yok diyebiliyoruz. 15 milyon insan ve yaz aylarında günlük 3 milyon metreküplük kullanıma rağmen İstanbul’da su sıkıntısı olmayacak inşallah” diye konuştu.


Topbaş, geleceği düşünerek 2004’ten bu yana barajların mutlak koruma alanlarındaki 24 milyon metrekareyi kamulaştırdıklarını, İstanbul’a dev ileri biyolojik arıtmalar yaptıklarını, biyolojik arıtmaları köylere kadar götürdüklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Bütün derelerimizi ıslah ettik, yılsonunda İstanbul’da ıslah edilmemiş dere kalmayacak. Üsküdar’dan Eminönü’ne uzanan 2 dev çelik su borusunu yeniledik. Boğaz’ın altından dev bir tünelle Melen suyunu Avrupa yakasına taşıdık. Bugün İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkartacak dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajının temeli atıyoruz. Gelecekte de sorun çıkartmayacak bir İstanbul’u ortaya çıkartıyoruz. Biz yaparız. Bu millete hizmet etmenin erdemini yakaladık ve dev eserler ortaya çıkartmak için karıncalar gibi çalışıyoruz. Mesai arkadaşlarıma, hükümetimize ve bize bu yetkiyi veren İstanbullulara özellikle teşekkür ediyorum.”


Melen Baraj 7 Mart 2016’da hizmete girecek


Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da geçmişte İstanbul’un çok ciddi su ve çevre sorunları yaşadığını hatırlatarak, 1994’te başlattıkları çalışmalarla İstanbul’un su, atıksu ve çevre sorunlarını aştıklarını söyledi. KKTC’ye bile su götürdüklerini, yarın Alaköprü Barajı’nın açılışını yapacaklarını müjdeleyen Veysel Eroğlu, “Kıbrıs bizim için çok önemli, canımız. 7 Mart 2014 saat 13.00’te açılışı yapıyoruz inşallah” dedi.


Melen Barajı’nın İstanbul’un su sorununu 2071 yılına kadar çözeceğini ifade eden Eroğlu, müteahhitten barajın 7 Aralık 2016 saat 13.59’da bitirilmesini istedi. Melen Barajı’nın dünyanın sayılı içme suyu barajlarından biri olduğunu vurgulayan Eroğlu “Melen Barajı yılda 1 milyar metreküp su temin edecek. Neredeyse tek başına İstanbul’un yıllık su ihtiyacını karşılayacak” diye konuştu.


Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş, Bakan Veysel Eroğlu’na Beykoz’daki su tünelinin orta noktasından çıkartılan taşlardan yapılan bir tesbih hediye etti. Kadir Topbaş ve Veysel Eroğlu ile diğer katılımcılar Düzce’nin Kocaali ilçesi Ortaköy beldesindeki Melen Barajı şantiyesine canlı bağlantı yaparak temel atma törenini gerçekleştirdiler.





İBB





Geri Dön