26 / 04 / 2024

Melen Barajı'nı İSKİ tamamlayacak!

Melen Barajı'nı İSKİ tamamlayacak!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB), İSKİ’ye, Melen Barajı Projesi’nin tamamlanmasını sağlayacak “kamulaştırma protokolü” konusunda yetki verdi.



İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB), İSKİ’ye, Melen Barajı Projesi’nin tamamlanmasını sağlayacak “kamulaştırma protokolü” konusunda yetki verdi.


Karara CHP grubu da evet oyu verdi. Bunun üzerine, İBB Meclisi’nden İBB Başkanı Kadir Topbaş ve İSKİ arasında imzalanacak protokolle, Büyük İstanbul İçmesuyu 3. Merhale Projesi ile ilgili kamulaştırmaların yapılabilmesi için, 2016 yılında gereken toplam 250 milyon TL’nin 200 milyon TL’sinin, İSKİ tarafından temin edilmesi kararı çıktı.


Hürriyet


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

İstanbul'a su sağlamak üzere dönemin Belediye Başkanı Nurettin Sözen zamanında Bakanlar Kurulu kararı ile yapımına karar verilen, ancak geçen 26 senenin ardından hala tamamlanamayan Melen Barajı için İSKİ, inşaatı yapan Devlet Su İşleri'ne 200 milyon lira kaynak aktaracak.


Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından inşa edilen Melen Barajı'nın 3.etabının tamamlanması için yapılacak kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere, İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon TL kaynak aktarılması için iki kurum arasında “Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü” yapılmasına karar verildi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin Haziran ayı oturumunda oybirliği ile alınan protokol kararına göre, kaynak aktarımının Haziran ayı sonuna kadar yapılacağı, tutarın ileride mahsup edileceği belirtildi.


KÜRESEL İKLİM NEDENİYLE SU SAĞLANAMIYOR

Küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle yaz aylarında beklenen su temininin sağlanamadığının belirtildiği protokolde  “Melen Barajı'nın ivedilikle inşasının tamamlanması su arzı güvenliği açısından büyük öneme sahiptir” ifadesine yer veriliyor.


BAKANLAR KURULU 1990 YILINDA KARAR ALMIŞTI

Melen Barajı'nın yapımı için, 1990 yılında dönemin SHP'li Belediye Başkanı Nurettin Sözen zamanında Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı. Devlet Su İşleri tarafından inşa edilen ve İstanbul'a su verilmesine başlanan Melen Barajı'na inşasında 1. Etap tamamlandı ve kullanılmaya başladı, 2. Etap da bitmek üzere” dedi.


Milliyet 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin en büyük içme suyu projesi olan Melen Barajı'nda 2014 yılında başlayan çalışmalarda sona geliniyor.


1. ve 2. etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından son etap olan 3. etap için kamulaştırma işlemine başlandı. Proje yılsonuna kadar bitirilmesiyle İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin potansiyeli oluşturulacak.


KAMULAŞTIRMA BAŞLIYOR

Kamulaştırma işlemi için İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi'nden (İSKİ) Devlet Su İşleri'ne (DSİ) 200 milyon lira kaynak artırımı teklifi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Kararın onaylanmasıyla İSKİ ve DSİ arasında “Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü” yapılacak.


YILDA 1 MİLYAR METREKÜP SU

Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Melen Barajı'nda ilk kazma 2014 yılında vuruldu Barajda 694 milyon metreküp su depolanacak. 


İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin potansiyeli oluşturulacak. 2016 yılında bitirilecek projede maliyetin 200 milyon TL'ye geçeceği belirtiliyor. Barajın hizmete girmesiyle İstanbulluların en az 2071 yılına kadar su ihtiyacı teminat altına alınmış olacak.




Yeni Şafak 


Geri Dön