29 / 03 / 2024

Melih Gökçek, 100 milyon TL'lik rant yaptırdı!

Melih Gökçek, 100 milyon TL'lik rant yaptırdı!

Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, İncek'teki proje alanında imar hakkını iki katından fazla artırdı



Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Yenimahalle Belediyesi içinde kalan İncek-Alacaatlı bölgesinde 219.5 dönümlük bir alanda imar hakkını iki katından fazla arttırdığı ve önceki planda 218 olan konut sayısını 550'ye çıkardığı ortaya çıktı. Söz konusu alanda hükümete yakınlığıyla tanınan Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından "ortalama üzerinde geliri olan aileler için" konut projesi yapılacağı reklamı veriliyor.

ODTÜ Kamu Politikaları ve Kentsel Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. H. Tarık Şengül, 100 milyon TL'lik rant sürecini şöyle anlattı:
İki kattan fazla imar artışı: Ankara'nın Yenimahalle Belediyesi sınırları içinde kalan Alacaatlı bölgesinde adayı kapsayan 219.500 metrekarelik alanda,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planı değişikliğine gidilerek,sadece bu adalara yönelik imar hakları iki katından fazla arttırıldı.

Konut sayısı 218'den 550'ye çıktı: Yapılan plan değişikliğiyle, arsa sahibi lehine büyük imar hakkı artışları sağlandı. Önceki planda 218 olan konut sayısı 550'ye çıkarıldı. Söz konusu değişiklik bu adaların çevresindeki diğer imar adalarındakinin iki katından fazla imar hakkı sağlıyor.

100 milyon TL'lik rant: Fazladan yapılacak her bir konutun fiyatmm, bugün bölgedeki fiyatlar doğrultusunda en az 300 bin TL olacağı varsayılıyor. Bu durumda, sadece konut alanlanndan doğan rant, 99.6 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Hükümete yakın ortaklığın projesi: Söz konusu alanda yapılacak konutlara ilişkin Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Web Sitesi'nde reklamı yapılan bu alan ailelerin tercih ettiği" bir bölge olduğu ve altyapı ve yol çalışmalarının tamamlandığını belirtiliyor.

Yeşil alanlar ayrıcalıklı
Siteye: Daha önceki planda dağınık halde ve tüm bölgeye hizmet edecek nitelikte olan yeşil alanlar konut adalarının ortasına alındı. Bu tür durumlarda site, etrafına koruma duvarları çekerek, tüm kente ait olması gereken bu yeşil alanlan sitenin özel alanı haline getirecek.

CHP'li belediye onay vermedi: imar planının Yenimahalle Belediye Meclisi'nden geçmesi gerekiyordu. CHP'li Yenimahalle Belediyesi bu değişikliği, bu tür değişiklikler için gerekli olan ilgili kurumlann görüşlerinin eksik olması ve muvafakatlarda sorun olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi'ne geri gönderdi.

Gökçek, yasayı dolanarak değişikliği yaptı: Ancak Büyükşehir Belediyesi bu gerekçeye rağmen, Yenimahalle Belediyesi'nin söz konusu planı yasanın öngördüğü sürede onaylamadığı gerekçesiyle, 1/1000 ölçekli planı kendi meclisinde onayladı.
Cumhuriyet-Murat Kışlalı


Geri Dön