25 / 04 / 2024

Melih Gökçek "55 dönüşüm projesiyle Ankara lider"

Melih Gökçek

Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 2. Genel Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ile Melih Gökçek'in katıldığı törenle toplantılarına başladı...



Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı (GDCO) 2. Genel Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda teşkilat başkanı Melih Gökçek'in katıldığı törenle toplantılarına başladı.
Dünyanın farklı kıtalarından yerel yöneticilerin katıldığı ve dönem Başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yaptığı GDCO'nun Genel Kurul açılış törenine Bakan Bayraktar, Bakan Bağış ve Başkan Gökçek'in yanı sıra milletvekilleri, bürokratlar, belediye başkanları, GDCO Genel Sekreteri Jong Won Baik ve çok sayıda davetli katıldı.
Sheraton Otel'de düzenlenen Genel Kurul'un açılışında konuşan ve davetlileri, "Küresel Tasarım Kentleri Teşkilatı 2013 Genel Kurulu Açılış Töreni'ne Hoş geldiniz demekten büyük bir şeref duyuyorum" diyerek selamlayan Başkan Melih Gökçek, 21. yüzyılın "Kentler Çağı" veya"Tasarım Çağı" olarak adlandırıldığını söyledi.
Endüstriyel güç ve kentlerarası rekabetin olanca hızıyla büyüdüğü bir dönemde, insan ve doğal çevre arasında en güzel uyumu sağlayan tasarımın, bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, tasarımın bir zorunluluk olmasının nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Tasarım, geleceğin kentlerini oluştururken, kentlerin ruhu ve karakterini korumak ve yaşatmak için gereklidir. Tasarım yenilikçiliktir. Tasarım, ekonomik kalkınma ve yaşam kalitesini arttırmayı sağlar. Kentlerin gelişiminde en önemli iki unsur; ekonomi ve enerjidir. Dolayısıyla kentlerimizi planlarken en az enerji tüketimi gerektiren ve doğal çevredeki enerjiden azami istifadeyi sağlamanın yoludur tasarım. Tasarım, sosyal statü, cinsiyet ve fiziki engellere bakılmaksızın, halkın her kesiminin belediye hizmetlerinden faydalanabilmesinin aracıdır. Ekolojik dönüşümden kentsel dönüşüme kadar şehirlerimizi her alanda geliştirerek büyütmenin katalizörüdür tasarım."

"KENTSEL DOHUMUS METODLARI"
Bu yıl düzenlenen 2. Genel Kurul toplantısının ana temasını "Kentsel Dönüşüm Metodları ve Dönüşüm Sonrası Ortaya Çıkan Alanların Değerlendirilmesi" olarak belirlediklerini de kaydeden Başkan Gökçek, "İster Seul, ister New York, ister Ankara olsun, dünyanın hangi kentine giderseniz gidin, kent merkezlerinde hayranlıkla baktığınız anıtsal güzellikte yapılar varken, hemen yanı başlarında plansız ve sağlıksız yapıların olduğunu da göreceksiniz" dedi.
"ANKARA. 55 ADET KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİYLE LİDER"
Bu plansız yapıları, buralarda yaşayan insanları mağdur etmeden, fmansal engellere takılmadan, kentlerin ruhu ve karakterine zarar vermeden, planlı, sağlıklı ve güvenli yapılar haline getirebilmek için çok kapsamlı tasarımlar gerektiğinin altını çizen Başkan Gökçek, konuşmasına şöyle devam etti: "80 yılda nüfusu 30 binden beş milyona çıkmış bir kentin belediye başkanı olarak, hızlı büyüme ve plansız yapılanmaların olumsuz etkilerini yakından hissettim.
Kendileri de İstanbul gibi dünyanın en önemli kentlerinden birinin belediye başkanlığını yapmış ve kentlerin sorunlarını yakinen bilen Sayın Başbakan' ımızın destekleri ve çıkarttıkları Kentsel Dönüşüm yasaları sayesinde, plansız alanlarla mücadele konusunda büyük mesafeler kat ettik.
Yarın bir kısmını sizlere göstermekten mutluluk duyacağım 55 adet kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'yı bu alanda dünyanın lider kentlerinden birisi haline getirdik. Halkımızın büyük katılımıyla adeta bir bayram havasında başlayan kentsel dönüşüm projelerimiz, tamamlandığında kentin en değerli ve yaşanabilir alanlarına dönüşmekte, ekonomik değerlerini en az üç kat arttırmaktadırlar.
Kentsel dönüşüm sonrası ortaya çıkan alanlar rekreasyon alanlarına, sosyal donatı alanlarına, spor ve sanat alanlarına dönüştürülmektedir. Uluslararası alanda pek çok ödül alan  TOKİ  İle birlikte yapmış olduğumuz kentsel dönüşüm projelerimiz Birleşmiş Milletler Habitat tarafından da en sürdürülebilir yöntem olarak dünyaya örnek gösterilmektedir." "Geçmişte sanatsal bir faaliyet olarak görülen ve eşyanın dış görünüşünü güzelleştirmekte kullanılan tasarım, bu gün kentsel dönüşümde olduğu gibi istihdam sağlayan, rüyaları gerçekleştiren, kalkınma ve büyümenin meyvelerini dağıtan geniş kapsamlı bir olgudur. Sınırlı kaynaklardan azami faydayı sağlamanın yoludur" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, "Bu nedenle tüm faaliyetlerimizde tasarıma büyük önem veriyoruz. Belediyemizde İmar ve Şehircilik Dairesi'nin yanında Etüt ve Projeler Dairesi ile Kent Estetiği Dairesi'ni kurmamız, tasarıma verdiğimiz önemin bir sonucudur" diye konuştu.

Ankara İlke Gazetesi

Geri Dön