20 / 04 / 2024

Melih Gökçek Ankara kentsel dönüşümde önderlik yapmaya çalışıyor!

Melih Gökçek Ankara kentsel dönüşümde önderlik yapmaya çalışıyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye başkanları ve yerel yöneticilere kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili yaptığı sunumda, Ankara kentsel dönüşümlerde ciddi anlamda önderlik yapmaya çalışıyor” dedi



Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin son 19 yılda kentsel dönüşüme yaptığı yatırım 2 milyar 129 milyon lira, yani eski parayla 2 katrilyon 129 trilyon lira, bunun karşılığında toplam inşaat alanı 3 milyon 702 bin 703 metrekare. Bu rakamlar Türkiye için çok ciddi önem ifade ediyor” diye konuştu.


            Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek,  Ankara  Rixos Otel’de “Yaşanabilir ve Estetik Şehirler” başlığında düzenlenen 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu’na katılarak, “Yaşanabilir Şehirler için Kentsel Dönüşüm” oturumunda sunum yaptı.


 


“GERÇEK KENTLEŞME AK PARTİ DÖNEMİNDE BAŞLADI”


Prof. Dr. Saadettin Ökten moderatörlüğünde gerçekleştirilen  oturumda fotoğraflar ve videolarla projeleri anlatan Başkan Gökçek, konuşmasına şu sözlerle başladı:


“Rahmetli Turgut Özal zamanında özellikle gecekonduların ortadan kaldırılması için halk arasında ‘tapu tahsis belgesi’ diye bilinen belgelerin dağıtılmasıyla bir başlangıç yapıldı. Bu başlangıç kentleşmede gerçekten ciddi bir adımdı. Ancak gerçek kentleşmeye, AK Parti döneminde, ‘kentsel dönüşüm kanunları’ ve ‘Belediye Kanunu’nda kentsel dönüşüme tanınan haklar’ ile başladık. İnanılmaz derecede adımlar attık. Türkiye model örneklere sahip, bundan gurur duyuyoruz.”


            Kentsel dönüşüm ile sade bir planlama arasındaki farka Dikmen Vadisi’nden bir örnek veren Başkan Gökçek, “Dikmen Vadisi’nde bir daire satın almaya kalktığınızda 750 bin ile 1,5 milyon lira arasında veriyorsunuz. Ama kentsel dönüşümün, fazla değil, 50 metre arkasına gittiğimiz zaman daire fiyatları 250-300 bin liraya düşüyor. Bu da kentsel dönüşümün ne kadar büyük kazanç getirdiğini ortaya koyuyor, hem şehircilik hem ekonomik açıdan” diye konuştu.


 


            -“19 YILDA 23 PROJE”


Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 19 yıldan bu yana 23 Kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Gökçek, bu projeler kapsamında 6 bin 697’si hak sahiplerine olmak üzere 15 bin 754 konut üretildiği bilgisini verdi.  TOKİ  ile de başarılı bir işbirliği yürüttüklerini dile getiren Başkan Gökçek, hak sahibi olmayan gecekondu sahiplerine TOKİ evlerinden, 15 yıl kira öder gibi konut verdiklerini söyledi. Kentsel Dönüşüm çalışmalarını kimseyi rahatsız etmeden bitirmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Gökçek, “Şu anda hak sahiplerine yaptırdığımız konut sayısı 6 bin 697 tane. Bu sene itibariyle hak sahiplerine yaptırdığımız konutlardan 1592’sini de teslim ettik” dedi.


 


 -KENTSEL DÖNÜŞÜME 2 MİLYAR 129 MİLYON TL YATIRIM


2012 yılına uyarlanmış rakamlarla bu güne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüme 2 milyar 129 milyon liralık yatırım yaptığını ifade eden Başkan Gökçek, “Bunun karşılığında yaptığımız toplam inşaat alanı 3 milyon 702 bin 703 metrekare. Bu rakamlar Türkiye için çok ciddi anlam ifade ediyor. Ankara kentsel dönüşümlerde ciddi anlamda önderlik yapmaya çalışıyor” diye konuştu.


Sunumunun devamında Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan, markalaşmış kentsel dönüşüm projelerine örnekler veren Başkan Gökçek, şunları söyledi:


“Projelerimizin başında Dikmen Vadisi 1.2.3 etap gelir. Burayı gezerken mübalağa etmiyorum rahatlıkla bir orman içine girdiğinizi hissedebilirsiniz. Dikmiş olduğumuz ağaçlar 15 yıl içinde kendini gösterince muhteşem bir manzara ortaya çıktı. Buraları yaparken inanılmaz mahkeme kararları ile karşılaştık. O kararlar üzerine yeni karar almak her bölüm için bizim 5 senemizi götürdü. Mahkeme kararları olmasa en az 2 katı mesafede olurdu. Mahkeme kararları elimizi kolumuzu sürekli bağladı.


 


-       KUZEY ANKARA’YA ISITMALI VİYADÜK


Bir başka proje Kuzey Ankara; bunu TOKİ ile birlikte yapıyoruz. 3 milyon 600 bin metrekare alan. Gecekonduların tamamını yıktık. Yeniden yapmaya başladık. Bu konutlar yükselmeye başladı. 15 gün içinde 3.2 km’lik Türkiye’nin ilk ısıtmalı viyadükünü açacağız. Gün geçtikçe gelişiyor. 750 bin metrekarelik dev bir rekreasyon alanı ortaya çıkıyor. Burası da ortaya çıkınca konut fiyatları iki kat artmış olacak. Hak sahiplerine dağıtımı yaptık. Vatandaş içine girmeye başladı.


 


-HACI BAYRAM’DA MUHTEŞEM DEĞİŞİM


Bir başka önemli kentsel dönüşümümüz; Ulus Tarihi Kent Merkezi. Eski hali bayağı metruktu. Allah’a hamd olsun arkasındaki evler de olmak üzere yenilendi. Mükemmel bir cami oldu.  Hazrete herhalde hakaret için bir pavyonlar koymuşlar ve genelev koymuşlar. Son iki evi de aldık tarih oldu. Hacı Bayram Cami ve civarını hazrete yakışır hale getirmek için elimizden geleni yaptık. Etraftaki evlerin tamamına yakınını, mahkemesi biteni derhal yeniledik. Hacı Bayram, Güvercin Sokak ve civarındaki evlerin teker teker yenilenmesi suretiyle güzel hale geldi.”


 


-       EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM MAMAK’TA


En büyük kentsel dönüşümden biri de Yeni Mamak, 50 bin konut yapılacak. 12 bin hak sahibi var. 13 bin 750 gecekondu var. 5 bin konutun imalatı devam ediyor. Yıkımlar ve yeni inşaatlar arkası arkasına başladı. Bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Halkevleri ve DHKP-C kentsel dönüşümü engellemek için elinden gelen gayreti sarf ediyorlar.


Bir başka projemiz ki inanılmaz sükse yapıyor. Temelde bin tanesini sattı, SİNPAŞ konutları. TRT’nin hemen arkasında. Bu proje de hızla gerçekleşiyor. Firma bir fikir yüklemiş, ay yıldız yapmış. Binaların satışında hiçbir zorluk yaşanmıyor.


50 .Yıl’da da planlamaları bitirdik, yapımı halka bıraktık. Kentsel dönüşüm de halkın kendisinin yapması ilk olacak.”


 


-       KONYA YOLU KENARINDA ÇARPIK KENTLEŞME


Kentsel dönüşüm projesi gerçekleşmediği takdirde ortaya çıkacak çirkin yapılaşmaya da örnek veren Başkan Gökçek, Dikmen’in Konya Yolu’na bakan cephesindeki konutların fotoğraflarını gösterdi. Bölgeye yapılacak kentsel dönüşüme o dönemki CHP ve MHP’lilerin karşı çıktığını belirten Başkan Gökçek, yıllar sonra görüştüğü muhtarların pişmanlıklarını dile getirdiklerini aktardı.


Kentin pek çok yerinde “Kentsel Düzenlemeler” için belediyeye ait pek çok arazileri ihale ettiklerini söyleyen Başkan Gökçek, en ücra yerde bile yüzde 35 gibi yüksek bir rakam karşılığında müteahhitlerle anlaştıklarını kaydetti.


Başkan Gökçek, Kızılay Yenileme Projesi’ndeki gelişmeleri de aktararak bu sene içinde cephe yenilemelerinin yarısını Selçuklu mimari tarzında bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, sunumunu “Allah hepimize güç versin daha güzellerini yapalım” dilekleriyle bitirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 


Geri Dön