19 / 04 / 2024

Melih Gökçek: Kentsel dönüşüm projelerinde ilke imza attık

Melih Gökçek: Kentsel dönüşüm projelerinde ilke imza attık

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kentsel dönüşüm projelerinde Türkiye'de bir ilke imza attıklarını belirtti



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kentsel dönüşüm projelerinde kendileri için en büyük engelin idari mahkemeler tarafından alınan iptal ve yürütmeyi durdurma kararları olduğunu söyledi.

Ankara Sheraton Otel'de bugün başlayan "Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Toplu Konut Sempozyumu"nda konuşan Gökçek, Türkiye'de, Avrupa'nın hiçbir ülkesinde rastlanmayan, idarenin yerine takdir yetkisi kullanan mahkeme kararlarıyla karşı karşıya olduklarını savundu.

Gökçek, kentsel dönüşüm projelerinde Türkiye'de bir ilke imza attıklarını belirterek, "Türkiye'de konut denince hiç tartışmasız bir numara TOKİ'dir ama belediyeler arasında da  Ankara  Büyükşehir Belediyesi bu konuda önderlik yapmaktadır" dedi.

İdare mahkemelerinin verdiği kararları eleştiren Gökçek, "Bizim kentsel dönüşüm projelerinde en büyük engelimiz idari mahkemelerden çıkan iptal kararları ve yürütmeyi durdurma kararları. Türkiye'de Avrupa'nın hiçbir yerinde rastlanmayan, malesef idarenin yerine takdir yetkisi kullanan mahkeme kararlarıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Dikmen Vadisi 3. etabı için yıllardır uğraştıklarını anlatan Gökçek, proje şu anki durumuna gelene kadar 8 kere yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirtti. Gökçek, 4. ve 5. etaplarda da gelen mahkeme kararları nedeniyle şu anda projeleri geçici olarak iptal ettiklerini bildirdi.

Planlamasını yaptıkları 55 kentsel dönüşüm projesi olduğunu aktaran Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu 55 projemizin büyük bölümü mahkeme kararlarıyla durduruluyor. Mahkeme kararlarında maalesef birbirini tekzip eden pek çok karar görüyoruz. Örneğin Dikmen Vadisi için yeterli yeşil alan bulunmadığı gerekçesiyle bir mahkeme kararı geliyor. Bu kararla yeşil alanları çoğaltıyoruz, değiştiriyoruz. Çankaya Belediyesi ve büyükşehir belediyesine ait olan konut alanlarına yeşil alana çeviriyoruz. Bu sefer Çankaya Belediyesi dava açıyor. Yine karar iptal ediliyor. Sık sık dile getiriyorum; yeni kanuni düzenlemelerle belediyelerin bu
tip faaliyetlerde hangi yolu izlerse mahkeme kararıyla karşılaşılmayacağına net çözümler getirmek gerekiyor. Aksi takdirde başlamış oldukları işlerde çok büyük sıkıntılara giriyorlar. Dikmen Vadisi 3. etapta projenin yüzde 100'ü bittikten sonra yürütmeyi durdurma kararı gelince vatandaşın mağdur olmaması mümkün değil. Bu konuda da çaresiz kalıyoruz."

Tarihi kent merkezlerinin restorasyonunu önemsediklerini ifade eden Gökçek, tarihi yerleri restore etmek için çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

-VİYANA'DA 70 BİN ANKARA KÖKENLİ-
Viyana Belediyesi Genel Sekreteri Michael Ludwig de Viyana'da yaşayan 70 bin kişinin Ankara kökenli olduğunu ve bu durumun iki kent arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirdiğini söyledi.

Ludwig, Viyana'nın çok tarihi bir kent olduğunu belirterek, "Viyana'da da çok sayıda kentsel dönüşüm projesi var. Konut açısından Viyana'da uzun yıllar sorun yaşandı. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra sosyal devlet ağırlıklı yönetimler bu konuya odaklandı ve 65 bin konut yapıldı" diye konuştu.

Göç sorununun Viyana için de geçerli olduğuna dikkati çeken Ludwig, bundan dolayı yeni projelerde kente yerleşecek insanların da göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Heidemaria Gürer de yapılan toplantıda, İstanbul-Viyana değil, Ankara-Viyana ilişkilerinin görüşülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Siyasi ve politik ilişkilerin yanı sıra yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin de büyük önem taşıdığını dile getiren Gürer, "Türkiye çok büyük bir ülke. Çok sayıda Türk Avusturya'da yaşıyor. İki devletin yakınlaşmasında bu önemli bir unsur" dedi.
AA


Geri Dön