16 / 04 / 2024

Memurlar, dernek kurup TOKİ'den ucuz ev istiyor

Memurlar, dernek kurup TOKİ'den ucuz ev istiyor

Son yıllarda dar gelirli aileler için mesken yapan Toplu Konut İdaresi, büyük şehirlerde geçim sıkıntısı çeken devlet memurlarına da umut oldu. Maaşının yarısını kiraya veren çalışanlar, çareyi dernek ve vakıf kurarak TOKİ'ye başvurmakta buluyor.



 


 




Sendikalar da üyelerinin yararlanması amacıyla konut istiyor. İstanbul'daki mensupları için bin ev talep eden Maliye Vakfı'na 150 konut tahsis edildi. İETT Derneği'nin isteği ise 3 bin 500 daire. Komando tugayındaki subay ve astsubaylar ile hakim ve savcılar da dernek kurarak konut talebini iletti. Şimdiye kadar 10 ilde  TOKİ  ile işbirliğine giden Eğitimciler Birliği Sendikası, 30 şehirde arsa arıyor. Zaman'ın sorularını cevaplayan Sendika Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Toplu Konut İdaresi'nin uzun vadeli ve düşük taksitli ödeme imkânı var. Taksitlerin, öğretmen daireye girip oturmaya başladıktan sonra başlaması da büyük bir kolaylık." diyor.


4,5 yılda 280 bin konut üreten TOKİ, önümüzdeki 5 yılda rakamı 500 bine çıkarmayı hedefliyor. Yeni konut hamlesinde öncelik büyük şehirlerde. Sadece İstanbul'da 100 bin konut yapılacak. Bu konudaki haberleri alan memurlar, inşaatlar henüz başlamadan TOKİ'nin kapısını aşındırmaya başlıyor.


Yaptırdıkları bir araştırmada, üyelerinin yüzde 57'sinin ev sahibi olmadıklarını tespit ettiklerini aktaran Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Yüzde 43 de iki eş birden çalıştığı için ya da miras yoluyla ev sahibi olabilmiş. 950 YTL maaş alan öğretmenlerin görev yaptığı bazı semtlerde kiralar, aylığına yakın hatta üzerinde. Normal şartlarda konut sahibi olmaları da mümkün değil. Araziyi biz ayarlıyoruz. Taksitler eve girdikten sonra başlıyor. Bu büyük bir fırsat." diyor. Eğitim-Bir-Sen ile TOKİ 10 ilde işbirliğine gitmiş durumda. Düzce ve Van'da yapımına başlanan konutların kaba inşaatları tamamlandı. Bazı illerde temel atma çalışmaları, 30 şehirde de arsa aranmaya devam ediliyor. Gündoğdu, "İstanbul'da Küçükçekmece'deki Kayabaşı bölgesinde TOKİ'den 3 bin konutluk yeni talebimiz oldu. Arsa TOKİ'ye ait olmak üzere bin 165'i için anlaşma yaptık." bilgisini veriyor.


İstanbul'da belediyenin şehiriçi otobüslerini kullanan İETT şoförleri de birlik olup ev sahibi olmak için harekete geçenler arasında. İETT Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında birleşen şoförler, önce inşaatı kendileri yapmak istemiş. Ancak derneğin Anadolu Yakası Başkanı Mehmet Kılıç'ın ifadesiyle, "İnşaat yapmak çok çetrefilli bir iş." olduğu için vazgeçmişler. Kılıç, "Arayış içindeydik. TOKİ bizim için bulunmaz bir fırsat oldu. Arkadaşlarımız ortalama bin 200 YTL maaş alıyor. 600 YTL'sini kira verdiklerinde geçinmeleri mümkün değil. Taksitleri buna göre ayarlamak gerekiyor." diye konuşuyor. Dernek TOKİ'den 3 bin 500 daire istedi. Kılıç, "10 bin çalışanımız var. Şoför arkadaşlardan konut konusunda çok yoğun talep geliyor. TOKİ'nin henüz proje aşamasında işleri var ve bazı inşaatları başlamadı. Görüşmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullanıyor.


Nüfusu 40 binin altındaki yerlerde 300 proje üretildi


Toplu Konut'un büyük şehirlerde yaptığı inşaatlara başvurularda izdiham yaşanırken, küçük şehirlerde talep daire sayısının altında kalabiliyor. Bu yüzden idare, atıl konut yatırımını engellemek için nüfusu 40 binin altında olan yerleşim yerlerinde talep örgütlenmesi sistemini devreye soktu. Konut ihtiyacının belediye ya da kaymakamlık tarafından anket yöntemiyle belirlendiği sistemde, belediyeler altyapısı hazır arsaları konut yapmak üzere TOKİ'ye devrediyor. Konut sayısı kadar alıcı temini belediye ya da kaymakamlıkların sorumluluğunda. Şu anda talep örgütlenmesi yöntemiyle Türkiye'nin değişik yerlerinde 300'e yakın projenin inşaatı devam ediyor. İnşaatları tamamlanıp sözleşme aşamasına gelen 82 projede yer alan konutlar hak sahiplerine teslim edilecek.


İSA SEZEN/ZAMAN


Geri Dön