16 / 04 / 2024

Menderes Türel Antalya projelerini anlattı!

Menderes Türel Antalya projelerini anlattı!

Antalya’nın Belediye Başkanı Menderes Türel, “2009-2014 arası 15 yılı kaybettik. Telafisi için dünya çapında projeler başlattık. Büyük bölümünü 3 yılda tamamlayabileceğini ve hedefinin bu yeni projelerle ‘5 yıldızlı Antalya’ya ulaşmak olduğunu' belirtti.



TÜRKİYE’nin en küresel ‘turizm markası’ Antalya, bu günlerde Expo ile gündemde. Büyükşehir Belediyesi ise çok sayıda büyük projeyi inşa etmeye başladı, bazılarına da çok yakında başlayacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, şu anda Antalya’daki turistik tesislerin 5 yıldızlı ama kentin 3 yıldızlı tanımlanabileceğini söylüyor ve hedefinin bu yeni projelerle ‘5 yıldızlı Antalya’ya ulaşmak olduğunu belirtiyor. 2004-2009 arası ilk başkanlık dönemine başladığında Antalya’yı 1 yıldızdan 3 yıldızlı şehir seviyesine getirdiklerini söyleyen Türel, “Bu şehir, 2009-2014 arası 15 yılını kaybetti. Telafisi için dünya çapında projeler başlattık. Büyük bölümünü 3 yılda tamamlayacağız” dedi. Menderes Türel şöyle konuştu: 



MALİ YAPIYI 8 AYDA DÜZELTTİK


Belediyenin mali yapısını ilk 8 ayda düzelttik. Peki bunu nasıl yaptık? Bizden önceki dönemde hukuksuz fesihlerden kaynaklanan ödemeler 110 milyon lirayı aşmış. Raylı sistem yüklenicisiyle 20 milyon lira bıraktığım borcu 120 milyon lira olarak buldum. Adamlara (Alarko) ‘senin alacağın yok, git mahkemeye ne halin varsa gör’ demişler. O da gitmiş ve borç mahkeme kararıyla; inkâr tazminatı, gecikme faizi olarak 120 milyon lira olmuş. Geldik ve çağırdık. Bir kalemde 60 milyon lira borcu indirdik. Hal gelirlerimiz, 2014’te (8 aylığı bize ait) 22 milyon liraydı. 2015’te 54 milyon liraya çıktı. Sadece kayıt dışını kayıt içine alacak bazı teknolojik adımlar attık. Sadece binek araç ihalemizi, öncekine göre yüzde 50 daha ucuza gerçekleştirdik ki bu ihaleden bile 1 yıllık tasarruf 1.4 milyon lira oldu. Fitch ile temasa geçtik. Şeffaf bir şekilde mali yapımızı denetleyecek, kredi notu verecek. SPK ve İller Bankası ile de görüşüyoruz ki Belediye Tahvili çıkaracağız.”


MÜTHİŞ UYUM VAR


Antalya’nın tüm projelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bilgisinde ilerlediğini söyleyen Menderes Türel, şöyle konuşuyor: “2004’te, ‘Londra, Barselona, Paris, Duabi, Havai başardıysa biz de başarırız’ demiştik. Çünkü Antalya’nın ‘var’ları onlarınkinden daha fazla. Şimdi Antalya çok şanslı bir döneminde. Ankara’daki ve yereldeki bütün bürokrasinin desteğini görüyoruz. Bütün bakanlarımız Antalya ile özel ilgileniyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da 41 kere Antalya’ya geldi. Sadece Expo alanı için 1.8 milyar lira harcandı, çevresiyle birlikte 10 milyar liralık yatırım yapıldı. Ben Antalya Ticaret Sanayi Odası başkanıyken ‘bu şehirde tesisler 5 yıldızlı, çevre 1 yıldızlı ‘diyordum. 2004-2009 arası şehri 3 yıldıza getirdik. Şimdi de 5 yıldızlı yapacağız. O zaman Antalya, ekonomisi çok daha büyük olacak.”


TÜNEKTEPE PROJESİ


Antalya’ya bakmak isteyen herkesin şu anda durduğu yer Tünektepe. Biz oraya simgesel bir proje geliştirildi. İçinde bir konaklama tesisi de olacak ve Tünektepe’ye ulaşım 1685 metrelik bir teleferik hattı ile sağlanacak. 


OLİMPİK YÜZME HAVUZU:


Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın sayılı yüzme tesislerinden biri Kızıltoprak Mahallesi’ne yapılacak. 39 bin 206 metrekarelik alana 5 bin kişi kapasiteli olimpik yüzme tesisi, Antalya’ya büyük değer katacak.


DOĞU GARAJI-NEKROPOL PROJESİ:


Doğu Garajı’nda yeni bir tarihi alan çıktı ki o da kent merkezinde yeni bir çekim alanı olacak. Haziran’da çarşı kısmının temeli atılacak. Bir taraftan da raylı sistemimizi geliştiriyoruz. Toplamda 58 kilometreye çıkaracak.


BOĞAÇAYI PROJESİ


Antalya’nın çılgın projesidir. Konyaaltı, Venedik gibi olacak. Yaklaşık yatırım tutarı 1 milyar lirayı bulacak. Proje kapsamında büyük bir yat limanı, 40 kilometrelik yeni bir sahip ve aktivite alanı kurulacak. Dünya çapında film platosu da kuralacak. Yaklaşık 10 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak.


LARA KRUVAZİYER LİMANI:


Antalya’ya zengin turist çekecek. 2 adet 345 metre boyunda 150 bin grostonluk gemiyi 150 metre boyunda, 1 ve 100 metre boyunda da 4 yolcu gemisini aynı anda barındırma kapasitesine sahip olacak. Bu liman ile Antalya kruvaziyer turlarının ya başladığı ya bittiği nokta olacak. Çünkü havalimanına 5 dakika mesafede yapılacak. 


KEPEZALTI SANTRAL DÖNÜŞÜM PROJESİ:


2 milyon metrekarelik inşaat çıkacak. 600 bin metrekaresi ticari alan ama bunun içinde özel hastane, otel, kültürel alanlar, müze, spor alanları da var. Geri kalanı konut. 3.200 hak sahibi var, 3 bini ile anlaştık. Bu sene içinde inşaata başlanacak. Marka konut yapan büyük firmaları çekmek için görüşmeler devam ediyor. 


LOS ANGELES’LA SİNEMA REKABETİNE GİRİYORUZ


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldığı ABD ziyareti sırasında Antalya’nın ‘film platoları projesini’ de anlattıklarını söylüyor. Türel, şu bilgileri aktarıyor: “Boğaçayı Projesi kapsamında Antalya Film Stüdyoları için 5 bin dönümlük arazi ayırdık. Bir o kadar da rezerv alanımız yanında hazır. Dünyanın en önemli filmlerinin artık Antalya’da çekilmesini istiyoruz. Los Angeles, alanlarını tüketmiş ve maliyetleri çok yükselmiş. Sayın Cumhurbaşkanımızla Washington’da yatırımcılara projeyi anlattık. Cumhurbaşkanımızın destek sözünü alınca çok heyecanlandılar. Sonra ben tekrar Los Angeles’a gittim ki beklentimizin çok üzerinde ilgi gördük. ‘Sinema teşvik kanunu ile birlikte siz, böyle bir altyapıyı hazırlayın koşarak geliriz’ dediler.” 


300 GÜN GÜNEŞLİYİZ


Dünyada güneş ışığı açısından ‘film endüstrisi için en uygun iki şehrin Los Angeles ve Antalya olduğunu da söyleyen Başkan Türel, “Bunu ilk duyunca ‘abartı olabilir’ demiştim. Sonra bilimsel olarak da teyit edildi ki yılın 300 günü güneşli bir şehir olarak Antalya gerçekten bu özelliğe sahipmiş” dedi.



Hürriyet


Geri Dön