23 / 04 / 2024

Menderes Türel: Zorla kentsel dönüşüm olmaz!

Menderes Türel: Zorla kentsel dönüşüm olmaz!

2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu ' na konuşmacı olarak katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da hiçbir mahalleye zorla kentsel dönüşüm projesi dayatmayacaklarını söyledi...



Kentsel dönüşümün mahalle sakinlerinin talebiyle gerçekleşebileceğinin altını çizen Başkan Türel, kentsel dönüşümü dayatamayacaklarını söyledi


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da hiçbir mahalleye zorla kentsel dönüşüm projesi dayatmayacaklarını söyledi. 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'na konuşmacı olarak katılan Türel kentsel dönüşümü, mahalle sakinleri talep eder ve projelere Antalyalılar destek verirse gerçekleştireceklerini söyledi. Kentsel dönüşümün ekonomik ve sosyal kalkınma projesi olduğunu ifade eden Türel, "Antalya'da katılımcı yerel yönetim anlayışıyla, estetik, yeşil, huzurlu mekanlar meydana getirmek istiyoruz" diye konuştu. 


RUHSUZ GELİŞİM 

Türkiye'de şehirlerin 1940'lardan itibaren kimliksiz, felsefesiz ve ruhsuz bir gelişim içinde olduğunu belirten Türel, "Bütünleşik kentsel gelişme stratejileri hazırlanmalı, ulusal arazi kullanımı stratejisi gibi yeni stratejiler oluşturulmalıdır. Günümüzde kalkınma artık yerel kalkınmayla başlamakta, şehirler inovasyon merkezlerine dönüştür" dedi. 


VATANDAŞ RIZASI ALINMALI 

Kentsel dönüşüm projelerinde hiçbir mahalleye zorla dönüşüm dayatma düşüncesinde olmadıklarını söylen Türel, "Halen iki bölgede proje ve plan çalışması başlatmış bulunuyoruz. Birisi Kepez- Santral mahalleleridir. Orada 3 bin 250 kadar hak sahibiyle anlaşarak proje başlattık. Diğeri ise Zeytinköy projesidir, Henüz planlama aşamasındayız. Antalya'da biz bu konularda Mimar ve Mühendisler odalarımızla birlikte çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 


AVM DEMEK DEĞİL

Yeni şehir modellerinden ilham alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Türel, "Akıllı şehir, kültür şehri, sakin şehir, yeşil şehir kavramlarının her biri bir modeldir. Türkiye artık belediyecilikte vesayet dönemini, memur-belediye başkanı dönemini geride bıraktı. Birçok yerde kentsel dönüşüm AVM olarak algılanıyor. Bu algıyı kırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Sabah 


Geri Dön