29 / 03 / 2024

Menderes'e yapılması planlanan katı atık tesisi alanı mera çıktı!

Menderes'e yapılması planlanan katı atık tesisi alanı mera çıktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes Palamutarası Mevkii'nde yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisinin 2013 yılı Aralık ayında ağaçlandırılacak alan vasfından çıkarılıp mera olarak tescil edildiği belirlendi.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes Palamutarası Mevkii'nde yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisinin 2013 yılı Aralık ayında ağaçlandırılacak alan vasfından çıkarılıp mera olarak tescil edildiği belirlendi. Durum böyle olunca 693.7 dekarlık alanın mülkiyeti de Orman Genel Müdürlüğü'nden Hazine'ye geçti. Menderes Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri mera olarak tescil edilmiş bir alanın bu statüden çıkarılmasının çok zor olduğuna dikkat çekerken, Çakaltepe ve Palamutarası Mahallesi Muhtarı Kamil Ay ise, çöp tesisi yapılmak istenen alanla ilgili mera ıslah projesi hazırlayıp Tarım İl Müdürlüğü aracılığı ile Ankara'ya gönderdiklerini söyledi. Ay, "Meramızı, suyumuzu kirletmeyin" dedi.


Bölge yaşanmaz hale gelir

Alanın 692,7 dekarlık olduğunu ve 2014 yılı başında da mera olarak köy tüzel kişiliğine tahsis edildiğini belirten muhtar Ay, yöre halkının ana geçim kaynağının hayvancılık olduğunu söyledi. "Biz köy meramız küçük olduğu için bu alanı uzun uğraşlar sonucu mera olarak köy tüzel kişiliğine tahsis ettirdik. Eğer meramız da elimizden giderse o zaman biz ne yaparız? Ne yer ne içeriz, geçimimizi neyle sağlarız?" diye soran Ay, çöp tesisi yapılması planlanan alanın zemininin geçirgen olduğunu, buraya çöp tesisi yapılması durumunda çöpten sızan pis suyun yeraltı sularına karışarak bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini söyledi. 

Hazırladıkları mera ıslah projesinin Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla Ankara'ya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildiğini belirten Ay, "Biz mera ıslah projemizin hayata geçirilmesini beklerken İzmir'in çöpü kapımıza dayandı. Köy meramıza çöp tesisi yaptırmayız" diye konuştu.



Direnmekte haklı çıktılar

Büyükşehir'in Menderes'te çöp tesisi kurmaya hazırlandığının ortaya çıkması İzmir'de büyük ses getirmişti. Menderes'te yaşayan vatandaşların yanı sıra İzmir'deki vatandaşlar da sosyal paylaşım sitesi Twitter'de "#direnmenderes" başlığı ile açılan hashtag ile görüşlerini dile getirdi. Menderes'e çöp tesisi yapılmasını istemeyen vatandaşlara AK Parti  İzmir  Milletvekili Aydın Şengül de attığı tweetle destek verdi. Bu arada Büyükşehir'in 2012 yılında söz konusu alanla ilgili başlattığı fizibilite çalışmaları sırasında imar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak yer alan arazinin çöp tesisi yapılacağı haberlerinin basında yer alması sonrasında eski muhtar Mehmet Çopurlu tarafından 692 dönümlük alanın mera yapılması için çalışma başlatıldığı tespit edildi. Çopur'un girişimleri yeni muhtar Kamil Ay tarafından da devam ettirildi. Söz konusu alanın mera olarak tescil edilmesine ilişkin çaba 2014 yılının başında sonuca ulaştı.




Yeni Asır


Geri Dön