19 / 04 / 2024

Menderes'te kurulacak sağlık kenti projesi reddedildi

Menderes'te kurulacak sağlık kenti projesi reddedildi

İzmir Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Amato, Menderes'te sağlık kenti kurmakta zorlandıklarını söyledi



Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Amato, Menderes'te kurmak istedikleri sağlık kenti projesinin Büyükşehir Belediyesi'nce reddedildiğini söyledi.

Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Amato, işadamlarına "Gitmeyin sizi bırakmayız" çağrısı yapan  İzmir  Valisi Cahit Kıraç'a destek verdi. Menderes'te 30 milyon dolara "Sağlık Kenti" kurmak isteyen ancak planlarının İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nce reddedildiğini anlatan Dr. Amato, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibinin kentteki yatırımları engellediğini söyledi. Op. Dr. Amato, "Kocaoğlu ve ekibi İzmirli yatırımcılara ters takla attırıyor" dedi.

VALİ'DEN DESTEK
Vali Kıraç'ın İzmir'deki yatırımlarını başka kentlere yönlendirme kararı alan işadamlarına yaptığı, "Gitmeyin, sizi bırakmayız" çağrısı işdünyasınca olumlu karşılandı. Kıraç'a bir destek de Menderes'te 30 milyon dolara "Sağlık Kenti" kurmak isteyen ancak yatırımı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilen Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Amato'dan geldi. Vali Kıraç'ın İzmir'de yatırım yapılması konusunda elinden geleni yaptığını anlatan Dr. Amato, "Ancak imar konusundaki yetkiler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde. Keşke imar alanında valilerimizin elinde daha çok yetki olsa" diye konuştu.
Vali Kıraç'ın açıklamalarının yer aldığı haberde görüşlerini bildiren Kocaoğlu'nun, "Yeni projeler için destek isteyeceğiz" açıklamasında doğruları yansıtmadığını söyleyen Dr. Amato, "Hiçbir imar problemi olmayan, su havzası ve ağaçlandırma alanında bulunmayan, bin kişiye istihdam sağlayacak, Avrupalı yaşlı hastaları kalıcı ve uzun vadeli olarak getirecek Sağlık Kenti projesine Kocaoğlu ve ekibi 'hayır' demektedir. Konu mahkemeye intikal etmiştir. Mahkemeyi kazandığım takdirde, sonucu Kocaoğlu'na hediye edeceğim. Ancak projeyi hayata geçirmeyeceğim. Nasıl zoraki evlilik olmazsa zoraki yatırım da olmaz. Sayın Aziz Kocaoğlu ve ekibi yatırımcılara ters takla attırıyorlar. Menderes, İzmir ve Türkiye kaybediyor" diye konuştu.

ÖRNEK OLSA
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı planlamalarda Menderes'teki köylerin konut gelişim alanlarına yer verilmediğini anlatan Dr. Amato, "İzmir'in en büyük ilçesi Menderes'te doğayı ve İzmir'in suyunu bozmayacak yatırımlara izin verilmediği gibi, köylerin gelişim alanlarına bile yer verilmemiştir. Bu zihniyeti anlamakta zorluk çekiyorum. İzmir'in İsviçresi olabilecek Menderes bölgesi fakirliğe ve yokluğa mahkum ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizim yapacağımız projeyi 'örnek teşkil eder' diyerek reddetmişti. Keşke örnek teşkil etse, bölgeye 100 adet proje yapılsa" dedi.

Komisyon olumsuz rapor verdi
İzmir'in sağlık turizmini canlandırmak isteyen Dr. Amato, İzmir'e ve Türkiye'ye turist gelmesini ve işsiz bin kişinin istihdam edilmesini sağlayacak Sağlık Kenti projesini hazırladı. Menderes ilçesinin Ataköy bölgesinde etrafı tepelerle çevrili 500 dönüm arazi satın alan Dr. Amato, Tarım il Müdürlüğü, TEDAŞ, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'ndan gerekli izinleri aldı. Proje yatırım yapılacak alanını planda 'sağlık tesisi' alanı olarak işaretlenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne başvuruda bulunuldu. İmar plan değişikliği talebi 14 Mayıs 2009 tarihinde meclis gündemine geldi. Ancak meclis, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun olumsuz raporu doğrultusunda talebi reddetti. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu alanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 100 bin ölçekli Manisa-Kütahya-İzmir Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nda tarım alanı olarak işaretlendiğini belirterek, "Aynı bölge İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nda da tarımsal niteliği korunacak alan olarak işaretli. Bölgenin, özel sağlık tesis alanı olarak belirlenmesi istendi. Planlama ilkelerine göre alt ölçekli planlar üst ölçekli planlarla uyumlu olmak zorunda. Bu nedenle talep meclisce uygun bulunmadı" dedi.

Neler yapılacak
- Nöropskiyatri Hastanesi: Hastanede yatması gereken akıl sağlığı ile ilgili tüm hastalar tedavi edilecek.
- Yaşlı Bakımevi: Alzheimer gibi sağlık bakımına muhtaç yaşlılar, nörolojik hastalıkları bulunanlar tedavi edilecek, gerekli bakımları yapılacak.
- Rehabilitasyon Merkezi: Terör kurbanları ve trafik kazası geçirenler merkezde rehabilite edilecek.
- AMATEM: Madde ve alkol bağımlılarının tedavi görecek.
- Obezite merkezi: Hastalar ameliyat edilecek ve endokrin uzmanları tarafından takip edilecek. Kentte, hobi alanları, inek çiftliği, meyve bahçeleri ve seralarının da yer alacak.
Erkan Doğan/Yeniasır

 


Geri Dön