29 / 03 / 2024

Menemen Asarlık Yeşilpınar Mahallesi'ne köprü yapılacak mı?

Menemen Asarlık Yeşilpınar Mahallesi'ne köprü yapılacak mı?

Menemen Yeşilpınar Mahalle Muhtarı Abdullah Orak, "Burada evlerin tapusu var. Resmi olarak başvuru yaptık. Bize olumsuz cevap geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan gelen cevapta imar planlarında uygun bağlantı yolu olmadığı için geçit köprüsü yapılamadığı söylendi.''dedi.





Menemen Asarlık Yeşilpınar Mahallesi'ne, yağışlarla dağdan gelen suyu Gediz Nehri'ne bağlamak için yapılan su kanalı, vatandaşların geçişlerini adeta Çin Seddi gibi kapattı. Yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki ıslah çalışmaları kapsamında, derelerin her iki yanına betonarme duvar yapıldı. Duvarların üzerine de 14 buçuk kilometre uzunluğunda korkuluk yapılarak Asarlık ve Kocaağıl dereleri güvenli hale getirildi. Ancak vatandaşların evlerinden çıkıp karşı tarafa geçişi engellendi.


5 yıllık mağduriyet


Mahalleyi ikiye bölen derenin üzerinden karşıya geçmek için araç ve yaya geçidinin olmaması nedeniyle 5 yıldır mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "İzmir Büyükşehir Belediyesi bizi burada demir parmaklıkların arkasında hapis etti. Karşı tarafa geçmek için yaptıkları bir metrelik geçidi kullanıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Çünkü evlerimizde bir yangın çıksa veya ambulans gerekse araçlar giremiyor. Hastalarımızı sedyeyle veya sırtımızda taşıyarak karşı tarafa geçiriyoruz. Türkiye'nin 3. büyük kenti İzmir'de hangi çağda yaşıyoruz?


Yıllardır sorunumuzu bildirmemize rağmen çözüm bulunamadı" diye konuştu. Evlerinin tapulu olduğunu ve elektrik, su, çöp ile emlak vergisi ödediklerini belirten vatandaşlar, "Belediyeye vergimizi ödüyoruz. Bizden tüm alacağını alıyor ama hizmet yok. Ne alt yapı var ne yol. Sanki dağ başında yaşıyoruz. Karşıya geçmek için su kanalının üzerinden bir araç ve yaya yolu istedik. Ama malesef bizi yok saydılar" dedi.


'Biz gecekonduda oturmuyoruz'


Tapusunu gösteren diyaliz ve kalp hastası Zehra Ceylan, "Biz burada gecekonduda oturmuyoruz. Ben çok hastayım. Ambulans giremediği için çocuklarım beni sırtında derenin öteki tarafına taşıyor" dedi. Derenin etrafındaki korkuluk demirlerinin çok aralıklı olması nedeniyle küçük çocukların sık sık dereye düştüğünü belirten Kazım Ceylan ise, "Araçlar giremiyor. Evimizde yangın çıksa itfaiye giremez" dedi. Emine Ceylan da, "Çocuklarımız dereye düşüyor. Buna bir önlem alınsın" dedi.


Dere pislik içinde


Mahalleyi ikiye bölen derenin içindeki çöpler ve hayvan leşleri ise dikkat çekti. Gediz Nehri'ne bağlanan derenin yıllardır pislik içinde olduğunu ve kokudan duramadıklarını belirten vatandaşlar, "Belediye buraya dereyi yaptı ama temizlik yapılmıyor. Çöp aracı bile gelip burada çöplerimizi toplayamıyor çünkü karşıya geçecek yolumuz yok" diye konuştu.


'Karşıya geçemiyoruz'


Yeşilpınar Mahalle Muhtarı Abdullah Orak, "Burada evlerin tapusu var. Resmi olarak başvuru yaptık. Bize olumsuz cevap geldi.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan gelen cevapta bize imar planlarında uygun bağlantı yolu olmadığı için geçit köprüsü yapılamadığı söyleniyor. Bize 1 kilometre uzaktaki geçidi kullanmamız söyleniyor. Burada yol yok. İnsanlar nasıl karşıya geçecekler" dedi.


Büyükşehir ne dedi?


İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan mahalle muhtarlığına gelen cevapta, "Bahse konu olan bölgede 1/1000 ölçekli imar planlarınca uygun bağlantı yolları mevcut olmadığından geçit köprüsü çalışması yapılamamaktadır. 9311 sokağın başlangıcından yer alan taşıt köprüsünün kullanılması uygun görülmüştür" denildi.




Yeni Asır


Geri Dön