25 / 04 / 2024

Menkul ve gayrimenkul nedir?

Menkul ve gayrimenkul nedir?

Menkul ve gayrimenkul nedir? Menkul ve gayrimenkul arasındaki farklar nelerdir? Yanıtları haberimizde...



Menkul ve gayrimenkul nedir?

Dünyada bulunan ve ekonomik kıymet ifade eden ve paraya çevrilmesi ya da parayla ifade edilmesi mümkün olan tüm mallar, menkul veya gayrimenkul olarak ifade ediliyor. Peki "Menkul nedir? Gayrimenkul nedir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Menkul mallar

Menkul, taşınabilir niteliğe sahip, ekonomik kıymet ifade eden ve paraya çevrilmesi ya da parayla ifade edilmesi mümkün olan kıymetli materyallere deniyor. 


Örneğin, araba, motor, uçak, telefon, televizyon gibi mallar "menkul mallar" kapsamına giriyor.


Gayrimenkul mallar

Gayrimenkul, taşınabilir niteliğe sahip olmayan, ekonomik kıymet ifade eden ve paraya çevrilmesi ya da parayla ifade edilmesi mümkün olan kıymetli materyalleri ifade ediyor. Bir diğer ifade ile, gayrimenkul değerini ve niteliğini yitirmeksizin bir yerden başka bir yere götürülemeyen mallara deniyor.


Örneğin ev, arsa, arazi, dükkan gibi mallar, "gayrimenkul mallar" kapsamına giriyor. Gayrimenkul mallar kapsamında hukuksal olarak bir istisna söz konusu oluyor. Gemiler de menkul olduklarına karşın, hukuksal olarak gayrimenkul kapsamında değerlendiriliyor.


Medeni Kanuna göre gayrimenkul kapsamına giren mallar; arazi, tapu siciline bağımsız ve sürekli olarak kaydedilen haklar ve madenler gayrimenkul kabul ediliyor. Gayrimenkulün sahibi, onun altına, üstüne ve kaynaklarına da sahip oluyor.


Menkul ve gayrimenkul arasındaki fark

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gayrimenkul mallar taşınamayan malları ifade ederken, menkul mallar ise taşınabilir malları ifade ediyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön