25 / 04 / 2024

Meralarda ecrimisil durumu nedir?

Meralarda ecrimisil durumu nedir?

Ecrimisil, haksız işgal durumlarında işgalciden alınan ücrete deniyor. İşgalciden alınacak ecrimisil, taşınmazın türüne ve işgal süresine göre hesaplanıyor. Peki, meralarda ecrimisil durumu nedir? Hesaplama nasıl yapılır?



Meralarda ecrimisil durumu nedir?

Ecrimisil, haksız işgal durumlarında işgalciden alınan ücrete deniyor. En geniş anlamıyla ecrimisil, hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminata deniyor.


Kira ile karıştırılan bir uygulama olan ecrimisil, kiradan farklı olarak haksız işgal tazminatı olup geriye dönük olarak hesaplanıyor. 


Ecrimisil davalarında aranacak başlıca hususlar ;

a) Geçerli bir nedene dayanmaksızın haksız bir zilliyetlik,

b) Zilliyedin zilliyetliğindeki bu haksızlığı bilmesi yada bilmemesi lazım geldiğidir. Burada incelenecek konu zilliyedin sorumluluğunu gerektiren koşullardan olan kötü niyetli oluşu durumudur. 


Meralarda ecrimisil durumu nedir?

Meraların kuru mülkiyeti Hazineye, intifa hakkı ise meranın bulunduğu köy, beldeye ait oluyor. Peki, meralarda ecrimisil ne kadar? Meralarda ecrimisil nasıl hesaplanır?


Meraları haksız olarak işgal eden kimselerden istenebilecek ecrimisil, haksız eylem sonucu meradan hayvanların yararlanmadıkları otun bedeli karşılığıdır. Zira hak sahibinin bu işgal yüzünden zararı, belde hayvanlarının yararlanamadığı oranda ot bedeli oluyor.


Ecrimisile itiraz süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön