24 / 04 / 2024

Meram Bağları tekrar canlanıyor!

 Meram Bağları tekrar canlanıyor!

Son 5 yıllık nüfüs artış oranı incelendiğinde Meram ilçe nüfüsunun, Konya il nüfüsu ile paralel olarak % 10 oranında artış gösterdiği görülüyor!



TSKB Gayrimenkul Değerleme Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Kadir Emrah Uçar, Konya ilinin Meram ilçesini www.emlakkulisi.com için analiz etti!

Meram Bağları tekrar canlanıyor!

Meram İlçesi, 15 Haziran 1987 'de Bakanlar Kurulu kararıyla Konya ilinin Büyükşehir olması ve 3 ilçeye ayrılması sonucunda merkez ilçelerden birisi olmuş ve 26 Mart 1989 seçimlerinden sonra  ilçe belediyesi haline gelmiştir. Meram, şehrin güneybatı kısmında yer almakta olup, Ankara-Konya, Isparta-Konya, Antalya-Konya, Mersin-Konya ve Adana-Konya olmak üzere beş önemli yolun geçtiği merkezde konumludur. Meram ilçesi 194.900 hektar alan üzerinde kurulu 87 adet mahalleden meydana gelmektedir. 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfüs Sayımına göre Konya il nüfusu 1.527.937, Meram ilçe nüfüsu ise 305.331 olarak belirlenmiştir. Son 5 yıllık nüfüs artış oranı incelendiğinde Meram ilçe nüfüsunun, Konya il nüfüsu ile paralel olarak % 10 oranında artış gösterdiği görülmektedir.

  Meram Bağları tekrar canlanıyor!

Meram ilçesi hem tarihi, hem kültürel hem de çevre açısından büyük bir öneme sahip olup bir çok uygarlığa beşiklik etmiş ve doğal güzellikleriyle bir çok kitaba ve sanat eserine konu olmuştur. Ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Meram Bağı ile ilgili çok güzel ifadelere yer vermiş,  gördüğü her yeşillik için 'Bağ-ı Meram' ifadesini kullanmıştır. Meram ilçesinde, Sadrettin Konakevi Camii ve Türbesi, Sahibata Camii, Sahibata Külliyesi, İplikçi Camii, Kapu Camii, Dursunoğlu Camii, Sırcalı Medrese Müzesi, Klistra Antik Kenti, Kızılviran Hanı gibi tarihi yapıların yanısıra, Atatürk Müzesi,Meram Köprüsü, Saray Çarşısı, Sarraflar Yer Altı Çarşısı ve Mucahir Pazarı gibi günümüze kadar ulaşmış ve halen kullanılan kültürel miras yapılar bulunmaktadır. Yeşillikler içerisinde olan Meram Çayı’nın ayrı bir güzellik kattığı ilçede, çayın etrafında konumlanmış olan çay bahçeleri, kafeler ve restaurantlar sosyal yaşantının vazgeçilmez unsurlarından olmuştur.

  

Meram ilçesi, Konya şehir merkezine yakınlığı, tarihi ve yoğun yeşil dokusu nedeniyle tercih edilmektedir. İlçede yeşil doku içerisinde müstakil ve bahçeli konutlar bulunmakta olup son dönemlerde villa tarzı yapılaşmalar ön plana çıkmıştır. Günümüzün küresel etkileri ve tüketicilerin betonarme dışındaki yapılara yönelmesi sonucunda Meram Yeni Yol’da konumlanan Kütük Evler talep görmekte ve bölgede tercih edilen bir yapı türünü oluşturmaktadır. İlçenin konumu, sosyal ve kültürel donatı alanlarına yakınlığı ve gelişim potansiyeli,  Konya şehir merkezinde en değerli gayrimenkullerin Meram ilçesinde konumlanmasına neden olmuş ve buna istinaden çeşitli lüks konut projeleri inşaa edilmiştir. Söz konusu bölgeler içerisinde ön plana Ahmet Özcan Caddesi, Yeni Larende, Havzan, Meram Yeni Yol ve Yaka Meram bölgeleri çıkmaktadır.

Meram, tüm bu güzelliklerin yanında diğer bir yüzünde ise çarpık yapılaşmanın odağı haline gelmiştir. Özellikle Antalya Çevre Yolu üzerinde bulunan ve şehir estetiğine uymayan gecekondu tarzı yapılaşmalar son derece kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Ünlü Meram Bağlarını gün geçtikçe yok olması riski ile karşı karşıya bırakan bu durumun önüne geçilebilmesi için hızlı bir değişim ve gelişim süreci yaşanmaktadır. Antalya Çevre Yolu'nun Karaman Yolu Kavşağı ile Yaylapınar ve Süleymaniye Mahallesi girişi, Alpaslan Mahallesi ve Ekmekkoçu Mahallesi’nde yer alan kaçak yapılar yıkılmış olup, yıkımlar konusunda bölge halkının ılıman tavrı ve Belediye ile ortak çalışması süresi hızlandırmaktadır.

Meram Bağları’nın tekrar canlandırılması için Meram Bağı ve Meram Bağ Evi Projesi’nin temelleri kısa bir süre önce atılmış ve yaklaşık 5 ayda tamamlanması hedeflenen proje kapsamında 8.600 m²’lik alanda eski klasik Konya evi mimarisinde yapılacak 2 ev ve 4 farklı seki üzerinde yapılacak kamelyalarla birlikte Meram bağını kapsayan üzüm, elma, kayısı, armut gibi meyve ağaçlarının yer alması planlanmıştır.

Meram Belediyesi tarafından ilçe tarihinin en büyük imar planı olan ve 7 mahallede yaklaşık 7 milyon 320 bin m²’lik alanı kapsayan “Yaylapınar Bahçeşehir Projesi” kısa bir süre önce hayata geçirilmiştir.  Şu anda bu projenin yapıldığı alanda yaklaşık 10 bin 700 kişi ikamet etmekte olup, 2025 yılına kadar bölgede 23 bin 812 kişinin ikamet etmesi hedeflenmektedir. İki etapta tamamlanması planlanan alanın 2. etap çalışmaları ise devam etmektedir.
Bunun yanısıra Meram Belediyesi ve  TOKİ  işbiliği ile birçok proje hayata geçirilmiş ve yeni stratejik yerleşim planlamaları yapılmıştır.  Konya’nın ilk uydu kenti olma özelliğine sahip olan ve yıllarca atıl bir bölge halinde bekleyen Gödene Mahallesi’nde, 2008 yılında 3 etap halinde toplam 3 bin 200 konut hedefi ile yapımına başlanan proje kapsamınında 1. Etap’ta 958 konutun yapımı tamamlanmıştır. Bu konutların 374 adedi 92m², 202 adedi 112m² ve 382 adedi de 132 m² ‘den satışa sunulmuştur. 2. Etap kapsamında 974 adet konutun inşaası devam etmekte olup sonraki etapta 85 m² ve daha küçük alanlı dairelerin projelendirilmesi hedeflenmektedir.

Seyirtepe Konutları'nda 1. Etap çalışmaları sona ermiş olup, inşaası devam eden, 672 daire ve 25 bloktan oluşacak olan 2. Etap konutları 150 m² ve 3+1 olarak tasarlanmıştır. Yenice-Hacı İsa Efendi(Konevi Konutları) Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında toplamda yaklaşık 2.624 yeni konutun inşaa edilmesine başlanmış olup, ilk  etapta 100 m², 150 m² ve 200 m² alanlı 23 bloktan meydana gelen proje için çalışmalara başlanmıştır.  

Belediyenin başlattığı ve öncülük ettiği kentsel dönüşüm projeleri kapsamındaki toplu konut hamleleri Küçük Kovanağzı Mahallesi'nde başlatılan "Serra Park" ve "Güven Park" adlarıyla devam etmektedir. Şehir merkezine 2 km uzaklıktaki Serra Park Konutları 376, Güvenpark Konutları ise 620 daireden oluşmaktadır. Çaybaşı 1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ise 448 konutluk Mesnevi Konutları’nın anahtar teslimi 2010 yılında tamamlanmış olup, 2.Etap kapsamında 18.344 m²’lik alan üzerinde yüzde %80’i yeşil alan olan toplam 900 konut hedeflenmektedir.

Çarpık yapılaşma ile mücadele sonucunda başlatılan bölgesel toplu yıkımlar ve hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri sonucunda Meram hızlı bir gelişme ve büyüme sürecinin içerisine girmiştir. Tamamlanan ve devam eden projelerin tarihi ve yeşil doku ile ilişkilendirilmesi sonucunda yakın gelecekte ilçe nüfüsunda ciddi bir artış sağlayacağı, Meram’ın iki farklı yüzünün tek bir özgün dile sahip olacağı yadsınamaz bir gerçektir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.

 


Geri Dön